Izbornik
prometna Graberje 30.06 (1)

Na prometnicama naše županije lani se dogodilo 1579 prometnih nesreća, poginulo 11 osoba

PETRINJA – Na petrinjskim prometnicama tijekom prošle godine dogodilo se više prometnih nesreća, kao što smo nažalost imali i više poginulih sudionika u prometu. Gostujući u Trenici Petrinjskog radija, Luka Pešut, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke, kazao je kako se tijekom prošle godine na prometnicama naše županije dogodilo 1579 prometnih nesreća, što je za 2,1 posto više nego godinu dana ranije.

„Dogodilo se 10 prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama, što je dvije nesreće manje nego  godinu dana ranije. Isto tako se dogodilo 397 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je za 1,2 posto manje nego godinu prije. Dogodilo se 1172 prometne nesreće s materijalnom štetom, što je 3 posto više nego u 2021.godini. Smrtno je stradalo 11 osoba, što je za jednu osobu manje nego godinu dana ranije, kada je 12 osoba smrtno stradalo“, kazao je Pešut.

Gotovo trećina poginulih na prometnicama naše županije, život je izgubilo na petrinjskim prometnicama, točnije, lani su na našim prometnicama poginule četiri osobe. „Teške tjelesne ozlijede zadobilo je 111 osoba, što je za 8,8 posto više nego u 2021.godini. Lakše tjelesne ozlijede zadobilo je 475 osoba, što je za tri posto više nego u 2021.godini. Utvrđeno je ukupno 33 255 prekršaja u prometu, što je za tri posto manje nego u 2021.godini. Spomenuo sam četiri ubojice u prometu, brzina, alkohol, pojas i mobitel. Tako smo što se brzine tiče imali porast broja prekršaja od 0,8 posto, alkohola porast od 11 posto, pojas smanjenje broja prekršaja za 13,7 posto i mobitel smanjenje broja prekršaja za 4 posto“, rekao je Pešut.

Kao potencijalni uzrok porasta broja prometnih nesreća na našim prometnicama, Pešut navodi : „Obzirom na cijelu situaciju koja je nastala s katastrofalnim potresom i sa velikim brojem teretnih vozila, radnih strojeva koji se nalaze po ovim prometnicama, koje su već ionako bile dijelom oštećene i prije potresa, a sve sada u cilju obnove po ovim mjestima gdje je bilo potresa, bilo je za očekivati da će jedan broj tih prometnica se više oštetiti, što u neku ruku i dovodi do prometnih nesreća kod izbjegavanja udarnih rupa na cesti i slično. To je jedan dio koji je pridonio u postotku. Ovaj drugi dio, koji se odnosi na četiri ubojice, policija intenzivno na tome radi. Gotovo svaki tjedan provodimo akcije, sve u cilju smanjenja broja prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama“, kazao je Pešut.

Na samom kraju otkriva kako je policija tijekom prošle godine utvrdila 62 kaznena djela protiv sigurnosti cestovnog prometa, što je za 31,9 posto više nego u 2021.godini.

Foto: Naslovna fotografija Arhiva

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X