Jerman

Na Sjednici Županijske skupštine o obnovi prometnica na području Petrinje

SISAK – Na 8. sjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije održanoj 3. lipnja pitanje je postavila i vijećnica Višnja Jerman. Pitanje se odnosilo na ulaganja i obnovu prometnica koje su u nadležnosti županije, među kojima su i prometnice na području Petrinje.

Na pitanje vijećnice, u odsutnosti župana, odgovorio je dožupan Mihael Jurić. Dožupan je naglasio kako su kao županija ponosni na sve aktivnosti u posljednjih nekoliko godina koje su provedene na obnovi županijskih prometnica kao i na suradnju s gradovima i općinama po tom pitanju. Mnoge prometnice stradale su u potresu te i kasnije zbog povećane količine prometa nakon potresa. Dožupan ističe kako je Županijska uprava za ceste SMŽ učinila mnogo kod prijave obnove prometnica na Fond solidarnosti:

„Veseli me nekolicina cesta u gradu Petrinji, kao epicentru potresa, koje se obnavljaju pa tako i Ulica 6. kolovoza koja je krenula u obnovu i koja je vrlo bitna za sam grad Petrinju. Vrlo skoro se očekuje i Ulica Gromova na području Petrinje takozvana „Zaobilaznica“. Također sam iznimno sretan i zadovoljan što će krenuti, ako ne ove godine onda početkom sljedeće godine – Kučerina ulica. Dakle to je Duga ulica od samog Trga Stjepana Radića do Ulice Gromova koju prometni stručnjaci nazivaju i sabirnom cestom na koju se spaja velik broj ulica, a ista ta cesta vodi i do škola i vrtića. Ta cesta ne ide u običnu rekonstrukciju nego se planiraju izgraditi obostrani nogostupi, zelene površine, a planirano je i proširenje same ceste. Moramo znati da je bilo velikih šteta na cestama i zbog projekta Aglomeracije.“ – kazao je dožupan.

Istaknuo je Jurić kako su radovi na cestama koje su obnovljene i prije nekoliko godina izvedeni kvalitetno. Podsjetio je na obnovu prometnica na području Martinske Vesi, Kutine, Jasenovca, Novske, Gline, Lipovljana te izgradnju autoceste A11 Zagreb-Sisak. Spomenuo je i obnovu mostova u Galdovu, Stupnu, Brestu Pokupskom, sisački most Gromova kao i gradnju pristupne ceste za autocestu te Odranski most. „Ulaže se i u sanaciju klizišta, a ukupna investicija Vlade RH koja uključuje i klizišta i mostove iznosi oko 97 milijuna kuna.“ – ističe Jurić te dodaje kako će Županija u suradnji s jedinicama lokalne samouprave nastaviti osluškivati potrebe građana vezane uz prometnu infrastrukturu.

Dožupanov odgovor na vijećničko pitanje dopunio je ravnatelj Županijske uprave za ceste SMŽ Stipo Šapina: „Po modelu 50:50 u prethodnih 6 godina mi smo na području Sisačko-moslavačke županije obnovili, rekonstruirali, modernizirali 340 kilometara cesta. Ove godine 60 do 70 kilometara i više, doći ćemo do jedne trećine cesta jer mi upravljamo s 1.300 kilometara cesta. Dakle imat ćemo preko 400 kilometara obnovljenih cesta na području županije.“ – kazao je Šapina.

U prometnu infrastrukturu investiralo se i na području općina Donji Kukuruzari, Sunja, Dvor, Martinska Ves, grada Popovače – kazao je Šapina te dodao: „U gradu Glini – Buzet i Slana-Stankovac.  U Petrinji, Ulicu  6. kolovoza smo počeli. Obnovili smo Farkašić i Mokrice. Za Ulicu Gromova, što je veoma bitno, čekamo suglasnost od Privrede, izabrali smo najpovoljnijeg ponuditelja i što se nas tiče možemo odmah početi raditi. Iz Fonda solidarnosti, dobili smo već ugovore jer smo prvi prijavili projekte. Dobili smo 35 milijuna kuna i obnovit ćemo u Petrinji Ulicu 6. kolovoza, Vurot-Brest, Drenačku i Ulicu Mate Bučara. Tu si i most Prekopa, most u Petrinji, tri klizišta – ukupno 79 kilometara i 91 milijun kuna.“ – kazao je Šapina.

Konkretno, prema riječima Stipe Šapine, na području Petrinje radi se o Ulici Gromova gdje će se obnoviti 3 kilometra prometnice, a vrijednost radova je 3,5 milijuna kuna. Vrijednost radova za Ulicu 6. kolovoza iznosi 2 milijuna kuna kao i za dionicu Vurot-Brest Pokupski. Sanacija prometnice u Drenačkoj ulici planirana je u vrijednosti 500 tisuća kuna, a u istom iznosu sanirat će se i Ulica Mate Bučara. U tijeku je natječaj za projekt sanacije mosta preko rijeke Petrinjčice.


 

Monika Perlic

Monika Perlic

Monika Perlić, novo je mlado lice u programu Petrinjskog radija. Radijsko iskustvo stjecala je na drugim radio postajama, a od sada ju svakodnevno možete slušati u našem programu. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X