Share on facebook
Share on twitter
nasiljezene2020

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen u Petrinji

PETRINJA – Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, članice Centra za žene Adela su u suradnji s Policijskom postajom Petrinja i Centrom za socijalnu skrb Petrinja, proveli obilježbu ovoga dana na petrinjskoj Gradskoj tržnici. Građanima su dijelili letke i informirali ih o oblicima nasilja nad ženama, znakovima takvog nasilja, mjestima i mogućnostima podnošenja prijava te o adresama i telefonskim brojevima udruga koje su uključene u području borbe protiv nasilja nad ženama.

Predsjednica Centra za žene Adela, Senka Filipović je podsjetila kako Centar djeluje na dvije lokacije. „Puno osoba ne zna da još postojimo. U Sisku gdje je naše Savjetovalište u Ulici S.S.Kranjčevića 6 gdje pružamo žrtvama nasilja i članovima njihovih obitelji savjete naše pravnice i naše socijalne radnice, dakle to su besplatna savjetovanja za žrtve nasilja i za članove njihove obitelji. Imamo i otvoren SOS telefon na koji se žrtve nasilja mogu javiti za pomoć i podršku od 0 do 24 sata. Taj broj je 044 888 888. Ono najvažnije što mi radimo je smještaj žrtava nasilja u sklonište. Mi tim žrtvama nasilja osiguravamo smještaj, podmirivanje osnovnih životnih potreba, pružamo im stručnu pomoć te svu ostalu potrebnu pomoć kako bi ostvarili svoja prava i kako bi zaštitili svoje živote, živote svoje djece od nasilnika“, rekla je Filipović.

Ističe kako žrtve nasilja često zbog srama ili straha ne prijavljuju nasilje. „Nasilje nije samo fizičko, to je i psihološko i verbalno i ekonomsko nasilje, seksualno nasilje. Pozivamo žrtve da se jave, prijave nasilje, ne treba ih biti sram ili strah, pomoći ćemo im. Nije lako, žrtva je često sama u svoja četiri zida, prepuštena na milost i nemilost tom nasilniku. Mi se obraćamo žrtvama i kažemo im javite nam se, tu smo zbog vas, pomoći ćemo vam“, poručila je Filipović koja se zahvalila petrinjskom gradonačelniku Darinku Dumboviću na podršci, kao što se i zahvalila medijima na praćenju njihovih aktivnosti.

Svake godine u akcije povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama uključuju se i djelatnici Policijske postaje Petrinja, rekao je Goran Pejnović, kontakt policajac Policijske postaje Petrinja.

„Želimo javnosti pokazati da još uvijek je kod nas prisutan oblik neprihvatljivog načina ponašanja prema ženama i unutar obitelji, dakle nasilje u obitelji. Na taj način želimo senzibilizirati javnost da ukoliko imaju nekakva saznanja da se mogu uključiti i pomoći tim žrtvama, odnosno ženama koje trpe nasilje i prigodnim materijalima koje im dijelimo, želimo ih upoznati da mogu znati i kako prepoznati nasilje, koji su oblici nasilja, da imamo ekonomsko, seksualno, psihičko nasilje i na taj način da mogu sami, uz određene brošure koje dijelimo, vidjeti brojeve na koje mogu zatražiti i uputiti poziv za pomoć žrtvi koja trpi nasilje“, rekao je Pejnović.

Podršku ovakvim akcijama kojima se obilježavaju i Nacionalni i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, redovno daje i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Svaki dan se moramo boriti protiv nasilja nad ženama, žene trpe po meni u društvu najveće muke i patnje, a iza tih muka i patnji stoji jedna vječita šutnja, šutnja koja pokazuje odobravanje mnogih, mogu reći obitelji, susjeda, svih koji to vide i onda se svi nekako distanciraju, ne žele imati s tim posla jer ipak je na kraju zbog te tučnjave u pitanju i ljubav koja pobjeđuje. To se osjeća i vidi u društvu. Gledajući koliko žene danas proživljavaju i fizičko i psihičko maltretiranje. Mnoge skupine proživljavaju određeno nasilje, a nasilje nije prihvatljivo“, kazao je Dumbović.

Podsjetimo, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj se obilježava 22. rujna, u znak sjećanja na ubojstvo triju žena koje se 22. rujna 1999. godine dogodilo na zagrebačkom Općinskom sudu kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec te ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Hrvatski sabor 15.listopada 2004. godine donio je odluku da se u znak sjećanja na žene ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu, ali i sve druge žene koje su nasilno izgubile svoje živote, 22.rujna u Hrvatskoj obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Osnovni cilj njegova obilježavanja je senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne smije tolerirati.

 • Image00001
 • Image00002
 • Image00003
 • Image00004
 • Image00005
 • Image00006
 • Image00007
 • Image00008
 • Image00009
 • Image00010
 • Image00011
 • Image00012
 • Image00013
 • Image00014
 • Image00015
 • Image00016
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X