Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
trafostanica

Nakon potresa izgrađeno 75 novih trafo-stanica

U minula tri mjeseca na području pogođenom razornim potresom izgrađeno je 75 novih transformatorskih stanica (trafo-stanica). Pri samom je kraju gradnja dodatnih 30 transformatorskih stanica na području Sisačko-moslavačke županije. Za zadaće obnove elektroenergetske mreže nakon snažnoga potresa s kraja godine zadužena je Elektra Sisak.

U razornom potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji stradala su mnoga elektroenergetska postrojenja . Naknadnim potresima slabije jakosti već postojeća štete na objektima dodatno su se uvećale.

Štetu su pretrpjela postrojenja na području Siska, Petrinje, Gline, Hrvatske Kostajnice, Lekenika, Martinske Vesi, Topuskog, Gvozda, Sunje, Kukuruzara, Hrvatske Dubice, Majura i Dvora. Na mnogim su mjestima popucali spojni vodovi, izolatori na transformatorima; teško su oštećeni dalekovodi na drvenim stupovima. Zbog urušavanja velikog broja zgrada pokidali su se priključci, koji su zatim povlačili stupove niskonaponskih mreža. Raspon ukupne štete od potresa na elektro-postrojenjima iznosi od 145 do 200 milijuna kuna.

U međuvremenu su na području županije podignuta privremena kontejnerska naselja za stanovnike koji su u potresu ostali bez doma. Na sustav napajanja električnom energijom priključeno je gotovo 2200 stambenih kontejnera, odnosno mobilnih kućica. Taj je projekt vrijedan 8,5 milijuna kuna.

Za potrebe mobilne telefonske i internetske mreže u rubnim je dijelovima županije niknulo više mobilnih baznih postaja. Stoga je na tim točkama Elektra Sisak prethodno izgradila nove objekte; iz njih se električnom energijom opskrbljuju mobilne bazne postaje u Gornjoj Bačugi, Marinbrodu, Kukuruzarima, Galdovu, i Bijelim Vodama. Upravo se gradi elektroenergetski objekt za potrebe napajanja mobilne bazne postaje u Žirovcu.

U potresu je osobito teško oštećena spojna transformatorska stanica u Petrinji. Ona predstavlja ishodišnu točku za napajanje električnom energijom samoga grada i okolnih naselja na petrinjskom području.  Međutim, taj će se teško stradali objekt vrlo brzo ukloniti. U tijeku su pripreme za izgradnju nove, zamjenske spojne transformacijske stanice u Petrinji. Za tu je svrhu u naseljima Gora, Mađari i Šušnjar već izgrađeno 5 kilometara podzemnih dalekovoda. Ukupna cijena toga pothvata iznosi 45 milijuna kuna.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X