Share on facebook
Share on twitter
tihomirbabictrenica19102021

Nakon potresa šteta na gospodarskim objektima 258 milijuna eura, šteta od prekida poslovanja 244 milijuna eura

PETRINJA – Gostujući u Trenici Petrinjskog radija, Tihomir Babić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Sisak osvrnuo se na brojne štete koje su nastale na gospodarskim objektima nakon razornog potresa koji je pogodio područje naše županije. Kazao je kako je Hrvatska gospodarska komora na zamolbu Ministarstva gospodarstva, za potrebe Svjetske banke, prikupljala podatke o štetama.

„Mi smo razgovarali sa 303 poduzetnika i 20 obrta, koji su pretrpjeli štetu. Na temelju podataka, Svjetska banka je napravila izvješće o šteti od potresa na našem području. On obuhvaća sve jedinice koje su obuhvaćene potresom, znači i Sisačko-moslavačku, Karlovačku te Krapinsko-zagorsku županiju, ali se 80 posto štete se odnosi na našu Sisačko-moslavačku županiju. Prema njihovim podacima je utvrđena šteta od 322 milijuna eura na objektima, od toga 80 posto odnosno 258 milijuna eura se odnosi na Sisačko-moslavačku županiju. Od toga je 143 milijuna eura oštećenje zgrada, a 115 milijuna eura je procjena oštećenja opreme. 73 posto štete na zgradama se odnosi na industrijske pogone“, otkrio je Babić te dodaje kako je Svjetska banka procijenila štetu i od prekida poslovanja u iznosu od 340 milijuna eura, od čega se na našu Sisačko-moslavačku županiju odnosi 66 posto tog iznosa.

„Poduzeća u našoj županiji su prijavila procijenjene financijske gubitke u rasponu od 130 tisuća eura do 13 milijuna eura. U prerađivačkim poduzećima gubici se odnose uglavnom na neisporučene narudžbe i kašnjenje u isporukama, a u sektoru trgovine na malo i u sektoru usluga se uglavnom odnosi na zatvaranje poslovnog prostora. Prema podacima Porezne uprave 1114 poduzeća iz pogođenog područja je zbog potresa zatražilo neki oblik oslobađanja ili odgode plaćanja svih obaveza. Obzirom da mi na području Županijske komore imamo evidentirano 2315 tvrtki, ovdje možemo reći da je skoro 50 posto tvrtki bilo pogođeno sa potresom i da je imalo neku vrste štete od potresa“, kazao je Babić te dodaje kako se od prosinca prošle godine broj nezaposlenih povećao za 1284 osobe.

Podsjetio je kako je Hrvatska gospodarska komora uplatila odmah nakon potresa uplatila Sisačko-moslavačkoj županiji 150 tisuća kuna, gradovima Petrinji, Sisku i Glini po 50 tisuća kuna, kao što je naknadno Hrvatska gospodarska komora Petrinji dodatno uplatila 50 tisuća kuna.

Osvrnuo se i na gospodarske pokazatelje naše županije iz prošle godine te je istaknuo kako je pad BDP-a u našoj županiji lani iznosio 1,5 posto, dok je na razini države pad je iznosio 8 posto. „To je pretpostavljam zbog strukture gospodarstva Sisačko-moslavačke županije gdje imamo pretežno prerađivačko-orijentirana industrija. Naše gospodarstvo je bolje podnijelo te negativne utjecaje pandemije i pokazalo se otpornijim u krizi zahvaljujući toj svojoj strukturi. Prema pokazateljima, a oni se odnose na 2325 poduzetnika sa područja Sisačko-moslavačke županije koji su predali financijske izvješća, gospodarstvo naše županije je u 2020.godini ostvarilo ukupne prihode u iznosu od 10,8 milijardi kuna, što je za 1,4 posto u odnosu na 2019.godinu, te ukupne rashode od 10,1 milijardi kuna što je 4,2 posto manje nego u 2019.godini. U našoj županiji je veći broj poduzetnika koji je poslovao s dobiti u 2020.godini, ostvarili su dobit od 705 milijuna kuna, i veća je za 70 posto u odnosu na 2019.godinu“, otkrio je Babić.

Pozitivni trendovi se očituju i u rastu broja poduzetnika i broja zaposlenih, te je tako lani bilo 17 poduzetnika više nego godinu prije, a zapošljavali su više od dvije tisuće osoba više. No kao glavne probleme našeg gospodarstva naveo je ispodprosječnu plaću, visoku stopu nezaposlenosti te veći broj umirovljenika u odnosu na broj zaposlenih, po čemu smo i prvi u Hrvatskoj.

„Mi kao Komora bi također željeli doprinijeti investiranju na ovom području i u tom pravcu imamo u planu organizaciju jedne investicijske konferencije koja bi bila održana u Sisku, koja bi imala naslov Novi početak – invest in Sisak & Banovina. Pokušali bi s jedne strane dovesti ključne tvrtke i poduzeća koji imaju velike investicijske planove, a s druge strane fondove, banke, sve institucije koje bi željele i mogle ulagati na području županije i na području Siska i Banovine. To bi bio naš aktivan doprinos obnovi gospodarstva naše županije“, kazao je Babić.

Za Program društvene i gospodarske revitalizacije naše županije je kazao kako je to program biti ili ne biti za Sisačko-moslavačku županiju.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X