IMG_3784kartozid

Nakon Siska, Gline i Topuskog i Lekenik dobio kartozid

LEKENIK – U Lekeniku je prigodnom svečanošću otvoren kartozid. Radi se o topografskoj karta koje prekriva jednu ili više teritorijalnih jedinica povezanih u jedinstvenu cjelinu i prezentiranih u krupnijem mjerilu prikazivanja. U Lekeniku se radi se o topografskoj karti s prikazom Općine Lekenik u podlozi i posebno istaknutim dijelom središta općine, odnosno mjesta Lekenik.

Državna geodetska uprava je do sada završila katastarsku izmjeru za Lekenik, u tijeku je katastarska izmjera za Vukojevac, rekao je u prigodi svečanog otvaranja kartozida na zgradi općine Lekenik ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek te dodao:

„Ovo je jedan mali znak pažnje Državne geodetske uprave da se postavi ova karta.“, rekao je Šantek. Najavio je kako će DGU će u srijedu u Splitu pustiti u rad novi portal geohrvatska.hr. Tu će  svi prostorni podaci koje hrvatska ima biti objavljeni na jednom mjestu. Postoji 300 takvih setova podataka.

Nakon Siska, Topuskog i Gline, svoju zidnu topografski kartu dobila je i općina Lekenik. Načelnik Općine Lekenik  Ivica Perović zahvalio je ravnatelju  Šanteku na darovanom kartozidu koji će služiti u edukativne, ali i turističko-informativne svrhe:

„Proveli smo katastarsku izmjeru Lekenika. Sada se provodi izmjera Vukojevca. U sljedećem razdoblju planiramo ugovoriti takve izmjere za Letovanić i Pešćenicu.“, rekao je Perović te dodao kako se svakom izmjerom poboljšava brzina upotrebe podataka te se ubrzava proces dobivanja građevinske dozvole.

Kartozid je svečano otvorio, uz načelnika Općine Lekenik Ivicu Perovića i ravnatelja Državne geodetske uprave Damira Šanteka, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić:

„Ovo su mali projekti kojima se omogućava stanovnicima i onima koji dolaze na koji su način raspoeđene ulice. To je samo jedan nastavak dobre suradnje između županije, DGU-a i lokalne samouprave na izmjeri.“, rekao je Žinić.

Dodajmo na kraju na taj način građani i pravne osobe će moći puno ranije doći do dokumenata potrebnih za realizaciju nekog projekta jer su katastarske i zemljišne knjige sređene.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X