Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
sastanakcoricgorepost

Naša županija dobiva 95 kilometara novih nasipa za obranu od poplava

SISAK/KARLOVAC – Početkom ovoga tjedna u prostorijama Karlovačke županije održan je radni sastanak s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića. Na sastanku je bio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić sa svojim zamjenikom Romanom Rosavcem.

„Ovo je drugi radni sastanak koji je održan u Karlovačkoj županiji gdje zajedno sa Karlovačkom županijom i gradom Karlovcom razgovaramo i provodimo projekte obrane od poplava sukladno Zakonu o Kupi i obrani na rijeci Kupi od poplava, tu je sada od strane Hrvatskih voda podneseno izvješće o trenutnom stanju. Prošli sastanak je bio 2.srpnja i u ta dva mjeseca napravljene su značajne aktivnosti, pokrenuti postupci, a ovdje se radi o gotovo 12 mjera koje provode Hrvatske vode u obrani od poplava“, istaknuo je Žinić.

Dodaje kako se od tih 12 mjera tri mjere odnose na Sisačko-moslavačku županiju. „To su 9., 10.i 11.mjera koje govore o obrani od poplava u porječju rijeke Kupe od Brkiševine preko Starog Broda, Letovanića, Žažine, pa onda ovdje Male Gorice, područje Petrinje, Bresta, dalje nizvodno od Drenčine, Starog Praćna gdje će biti izgrađeno gotovo 95 kilometara novih nasipa. Jedan dio mjera se odnosi na obranu od poplave na području i porječju rijeke Save, dakle nizvodno od Dubrovčaka, Martinske Vesi i vezano za obranu i izgradnju nasipa Odranskog polja prema naseljima Gredi, Selima, Odri i Žabnu“, dodaje Žinić.

Ističe kako će dio radova započeti već sljedeće godine jer je u tijeku pribavljanje građevinskih dozvola za izgradnju nasipa i zaštitnih zidova, a najveći dio posla se odnosi na izvlaštenje građevinskih parcela gdje će se graditi navedeni nasipi. Sljedeći sastanak na ovu temu je 9.listopada. Na naše pitanje može li ovo malo umiriti građane kada su u pitanju poplave, župan odgovara potvrdno.

„Svakako. Sve službe su spremne, a to se pokazalo i ove te prošle godine gdje su službe doista vrlo brzo izašle na teren i odradile svoj posao. Vidjeli smo to ove godine u Hrvatskoj Kostajnici gdje je po prvi puta obranjena Hrvatska Kostajnica od poplava, gdje voda nije ušla u ulicu Nine Marakovića i Kavrlje, gdje se uspjelo sa novim načinom obrane od poplava ipak zaštitit dio stambenih kuća, objekata, zgrada, najužeg centra Hrvatske Kostajnice sa jumbo vrećama, odnosno jumbo boksevima se to uspješno odradilo“, poručuje Žinić.

Dodaje kako se s ministrom Ćorićem razgovaralo i o uzrocima nastanka velikih poplava. Kao jedan od razloga su vremenske neprilike kada u kratkom vremenu padne veća količina oborina, a drugi razlog je zabrana šljunčarenja i eksploatacija šljunka i pijeska iz vodotoka.

„Na taj način bit će već i ove godine pokrenut postupak vađenja pijeska i šljunka na Uni i Kupi. To su prvi pomaci. Druga stvar, također pretpostavlja se da su veliki uzroci ovakvih poplava, velike sječe šuma, masovne sječe šuma jer znamo da gotovo svako drvo apsorbira, kod velikih količina oborina gotovo 100 do 200 litara vode, što je velika količina“, kazao je Žinić.

Ususret nadolazećoj jeseni i zimi, župan poručuje kako su spremni za potencijalni rast vodostaja. Sastanku su prisustvovali i i župan Karlovačke županije Damir Jelić sa suradnicima, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima te predstavnici HEP Proizvodnje.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X