Nastavak izgradnje reciklažnog dvorišta u Koloniji – građani ponovno prosvjeduju, gradonačelnik poručuje: „Nemojte ići pred kamione“ Nastavak izgradnje reciklažnog dvorišta u Koloniji – građani ponovno prosvjeduju, gradonačelnik poručuje: „Nemojte ići pred kamione“
PETRINJA – U više navrata, čak i prosvjedima, stanovnici petrinjskog naselja Kolonija odlučno su poručili kako ne žele reciklažno dvorište na lokaciji u Ulici... Nastavak izgradnje reciklažnog dvorišta u Koloniji – građani ponovno prosvjeduju, gradonačelnik poručuje: „Nemojte ići pred kamione“

PETRINJA – U više navrata, čak i prosvjedima, stanovnici petrinjskog naselja Kolonija odlučno su poručili kako ne žele reciklažno dvorište na lokaciji u Ulici Milivoja Grgića, u neposrednoj blizini svojih kuća. Ponadali su se kako će rješenje njihova problema i zaustavljanje započetih radova na toj lokaciji donijeti nedavno održana 11. sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje. No, kako su nas obavijestili, radovi na lokaciji u Grgićevoj ulici su nastavljeni.

Stanari obližnjih kuća, već na rubu strpljenja zbog cijele situacije, jutros su odlučili i fizički, svojim vozilima, zapriječiti prilazak kamionima do gradilišta.

„Jučer su počeli ponovno kopati ujutro u sedam sati. Jutros su došli u šest i kopaju i dalje i mi nemamo više izlaza, nego blokirati ih. Ne mogu više živjeti na svom dvorištu, na smeću. Nitko nas nije obavijestio da će nastaviti dalje s radovima. Kad je bilo Gradsko vijeće oni su se lomili – ne znaju šta bi, kak’ bi ni kud bi. Ja se neću odavde maknuti, pa makar bilo pitanje života. Neka dođe gospodin gradonačelnik, neka dođe gospođa Vuglec, neka dođe cijelo Gradsko vijeće, neka dođu tu pa nek’ više vide i uvjere se što je to tu i kako je i dokle to ide“, uzrujano je ispričao Željko Brdarić čija je kuća na samo nekoliko metara od gradilišta.

Više ni sami ne znaju kome se obratiti za pomoć, kaže Dragica Malbašić koja također živi u neposrednoj blizini gradilišta.

„Jutros sam, kad su došli u šest sati, najprije zvala policiju. Oni su rekli : „Njima je radno vrijeme od šest, mi nemamo pravo njima ništa blokirati. Mi možemo doći u obilazak, ali za prekršaj ih ne možemo prijaviti“. Ma, meni nije stalo do toga da oni kazne nekoga, meni je stalo do toga da se to zaustavi. Onda sam zvala u Zagreb na nekoliko brojeva i u Ministarstvo (graditeljstva). Oni svi kažu: „Javite se u Sisak, imate u Sisku državne ustanove, imate ovo, imate ono, ali sve pisanim putem“. A nama prolaze minute, prolaze nam sati. Nemamo vremena. I kud sad? Kome da se obratimo?  Što dalje? Evo, sad smo blokirali put, pa ćemo vidjeti što dalje. Moramo nešto poduzeti, moramo poduzimati sve što možemo da to zaustavimo. Od ove buke i vibracija, kao da ponovno živimo u ratnoj zoni“, požalila se Malbašić.

„Vidjet ćemo kakve ćemo akcije poduzeti u nastavku, ali borit ćemo se na sve načine“, poručili su stanovnici Kolonije.

Upitan za komentar o situaciji s reciklažnim dvorištem u Koloniji i trenutnoj situaciji, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao je kako je zadnja sjednica Gradskog vijeća dala jasne poruke. Ponovio je kako nije za reciklažno dvorište u Koloniji.

Kaže kako Gradsko vijeće mora pripremiti novu lokaciju za reciklažno dvorište u Petrinji. Njegov stav je da je potreban rebalans proračuna i novi prijedlog za otvaranje javne rasprave.

„Dok god ja kao gradonačelnik ne budem znao da će Vijeće naći drugu lokaciju neću odustati od ove. To je jasno. Nisam, niti želim zaustaviti radove, jer nemam mogućnosti prebaciti reciklažno dvorište na drugu poziciju.“

Nije mu, kaže, jasno zašto građani sada prosvjeduju, jer je dao svoju riječ da tamo neće biti reciklažno dvorište. Sve drugo će nas koštati jako puno, ponavlja gradonačelnik. Isto tako treba vidjeti koliko će koštati reciklažno dvorište na drugoj lokaciji, hoće li se prihvatiti prijedlog lokacije reciklažnog dvorišta od pojedinih vijećnika.

„Moramo naći najoptimalnije i najjeftinije rješenje da sada kada se šteta napravila, da ne napravimo veliku. Ako su radovi zaustavljeni, Fond će penalizirati Grad“, kaže gradonačelnik.

Još imamo godinu dana vremena da se aplicira nova lokacija na Fond. Samo dokumentacija će koštati 500 tisuća kuna. Ukoliko se reciklažno neće aplicirati na Fond, Grad će projekt morati financirati vlastitim sredstvima.

Jedan od načina za rješenje problema je da se reciklažno dvorište sagradi u Ulici Milivoja Grgića te da se oprema prebaci na novu lokaciju jednom kad dvorište bude sagrađeno na novoj lokaciji.

„To je ono što je najbezbolnije. Hoće li ljudi to shvatiti kao neku novu priču? O tome ne želim špekulirati“, dodaje Dumbović.

Kaže kako ima preveliku odgovornost i zato se ne igra s politikantstvom.: “Imam rješenje i siguran sam da će Kolonija biti zadovoljna. Samo trebaju biti strpljivi i neka svatko radi svoj posao. Građanima savjetujem, nemojte ići pred kamione.“

Najavio je kako će se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća raspravljati o tri teme: mogućoj lokaciji reciklažnog dvorišta, mogućoj cijeni odustajanja od projekta i mogućoj cijeni nastavka projekta uz financiranje Grada.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.