Nastavak Noći muzeja u Interpretacijskom centru baštine Banovine Nastavak Noći muzeja u Interpretacijskom centru baštine Banovine
PETRINJA – U Interpretacijskom centru baštine Banovine gdje je sinoć nastavljeno obilježavanje Noći muzeja u Petrinji, održana je prezentacija projekta “Digitalizacije Zavičajne zbirke obitelji... Nastavak Noći muzeja u Interpretacijskom centru baštine Banovine

PETRINJA – U Interpretacijskom centru baštine Banovine gdje je sinoć nastavljeno obilježavanje Noći muzeja u Petrinji, održana je prezentacija projekta “Digitalizacije Zavičajne zbirke obitelji Bešlić”.

Što će digitalizacija Zbirke zapravo značiti, objasnio je jedan od njezinih vlasnika, Hrvoje Bešlić

„To znači jedan novi iskorak iz ovog realnoga svijeta u tzv. virtualni. Znači da će naša zbirka biti kompletno sva fotografirana, dat će se atribucija predmetima i bit će dignuta u taj virtualni svijet, tako da će se naša petrinjska baština u čitavome svijetu, putem novih medija, moći proučavati, izučavati, moći će se ljudi jednostavno upoznati s tim našim nasljeđem koje je bilo uništeno razasuto po čitavoj našoj zemlji, a sada smo mi to uspjeli sakupiti na jednom mjestu i objediniti u jednu priču o petrinjskoj keramici“.

Hrvoje Bešlić zajedno sa svojim ocem Josipom i ostalim članovima ove petrinjske obitelji, godinama marljivo upotpunjava zbirku koja sada već broji impozantan broj predmeta.

„Naša registracija koja je kod Ministarstva kulture napravljena ima po prilici 190 kataloških jedinica koje su registrirane. To su jedinice, ali unutar tih jedinica imamo više predmeta. Ona obuhvaća od arheologije, znači arheoloških predmeta preko uporabnih do umjetničke keramike koja je nastala upravo zahvaljujući to jednoj tradiciji izrade uporabne keramike u Petrinji, što je rezultiralo takvim vrhunskim radovima, da su mnogi umjetnici koji su se bavili keramikom, u Petrinji našli inspiraciju u petrinjskom folkloru i motivima, tako da je i to, u to doba, isto na neki način, petrinjsku kulturu i baštinu „odgurnulo“ u svijet“.

Zbirka će trajno biti smještena u Interpretacijskom centru baštine Banovine.

„Još nije, za sada se ovdje nalazi samo „virtualno“, dok se ne urede potrebni prostori i dok se ne stvore svi uvjeti, a onda ćemo se baviti uređivanjem samog postava koji je predviđen ovdje“, kaže Bešlić.

Digitalizacija zbirke bit će na neki način i „pozivnica“ svima onima koji će, kada ju vide u virtualnom svijetu, poželjeti vidjeti je i uživo, da dođu u Petrinju.

„To i je poanta cijele priče – znači da se dođe u Petrinju, da se ti predmeti osjete na ovome prostoru, jer ipak je skroz nešto drugo kad se oni dožive u realnom prostoru, nego preko virtualnih svjetova.“

Svoju zbirku, obitelj Bešlić nastavlja proširivati. Sinoć su premijerno predstavili novo otkriće kojim su je upotpunili.

„Da, evo baš večeras sam donio jednu novu akviziciju, kako bi se to stručno reklo. To je jedan mali predmet iz obitelji Križanić koja nam ga je poklonila da napravimo repliku. Radi se o jednoj „bužici“. To je jedna mala keramička posudica koju su lončari nekad koristili za držanje boje s kojom su se oslikavali keramički predmeti.

Naziv „bužica“ dolazi od „buža“ što znači rupa, jer taj predmet ima na sebi jednu rupicu u koju se točila boja, a iz druge se rupice ta ista boja uzimala. To je, možemo reći, jedna vrsta alata u lončarstvu koju do sada nitko nije opisao niti se o njoj negdje publiciralo, tako da ćemo večeras imati jednu malu prezentaciju tog jednog novog predmeta u našoj zbirci“, objasnio je Hrvoje Bešlić.

Nakon prezentacije projekta „Digitalizacija Zavičajne zbirke obitelji Bešlić“, u sklopu Noći muzeja i u Interpretacijskom centru baštine Banovine prikazan je art film „Spiritual Market“.

Ovaj put bez koncerta, ali uz komentar umjetnika Vedrana Ružića.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.