stočarstvo

Nekoliko pacijenata u bolnici zbog sumnje u zarazu bedrenicom

Na prostoru Parka prirode Lonjsko polje raste i broj uginule stoke. Prema neslužbenim informacijama od početka srpnja uginulo je 107 grla goveda.

Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije za DNEVNIK.hr je kazao kako je od 1. srpnja do danas uginulo više od 100 grla stoke, a šest osoba je oboljelo od kožnog antraksa. “Među njima je i dvoje djece. Svi su na vrijeme dobili antibiotsku terapiju i sve je pod nadzorom”, kazao je Brkić i dodao kako će Ministarstvo poljoprivrede poduzeti sve potrebne radnje vezane za promet stoke i životinjskih proizvoda.

Brkić ističe da je ovo najveća epidemija na ovom području za koju on zna. “Čudno je jer se sva goveda cijepe obavezno dvokratno, sve se mora provjeriti. Sve eksponirane osobe dobile su kemoprofilaksu – propisanu preventivnu terapiju”, kazao je. Uzeti su brisevi svih oboljelih osoba, a dio briseva se šalje u Hrvatski zavod za javno zdravstvo te su mikrobiološke pretrage uzoraka pacijenata u tijeku. “Kod jednog goveda nedvojbeno je potvrđen antraks”, kaže Brkić te ističe da je sve pod kontrolom i nema mjesta panici, ali se mora utvrditi uzrok i “zašto smo tako kasno obaviješteni i to od strane policije tek kad je već uginuo veći broj životinja”. – prenosi Dnevnik.hr.

Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je od Hrvatskog veterinarskog instituta rezultate razudbenog nalaza uginulih životinja, kao i rezultate provedenih laboratorijskih pretraga kojima je potvrđena bolest bedrenica (antraks). U zajedničkoj koordinaciji Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata RH provode se daljnje aktivnosti i mjere na području pašnjaka Osekovo, Parka prirode “Lonjsko Polje” u cilju sprječavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti. – priopćeno je iz Ministarstva.

 


*izvor – Dnevnik.hr, Ministarstvo poljoprivrede

Monika Perlic

Monika Perlic

Monika Perlić, novo je mlado lice u programu Petrinjskog radija. Radijsko iskustvo stjecala je na drugim radio postajama, a od sada ju svakodnevno možete slušati u našem programu. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X