Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
predmalomkućom

Njemački glumac i humanitarac Lenn Kudrjawizki s predstavnicima UNICEF-a posjetio UOSI SMŽ

PETRINJA – Potresi koji su koncem prošle godine pogodili naše područje, nanijeli su znatne štete i Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije (UOSI SMŽ). Njihova Soba čuda – prostor za senzornu terapiju u Sisku koji su uz pomoć donacija gradili i opremali pune četiri godine, potpuno je uništen. Financijska šteta je velika, a kako je dio članova i djelatnika Udruge pretrpio štetu i na vlastitim domovima, na trenutak se činilo da je nastavak pružanja usluga članovima Udruge doveden u pitanje. No, svjesni koliko su svojim članovima i njihovim obiteljima potrebni – pogotovo u ovoj kriznoj situaciji, u Udruzi su odlučili što brže prilagoditi se novonastalim uvjetima. U svom sjedištu – Maloj kući u Petrinji, objektu  koji je u potresu doživio vanjska oštećenja, sanirali su krov i reorganizirali aktivnosti kako bi uz radnu i fizikalnu terapiju ovdje sada mogli prebaciti i terapiju senzorne integracije iz Siska. Sada već u Malu kuću na terapije dolazi 82-oje djece s teškoćama u razvoju iz cijele Sisačko-moslavačke županije (57-ero ih je mlađih od 8 godina) kojima kroz cjelodnevni rad, pružaju više od stotinu terapijskih usluga tjedno.

Među prvima koji su im nakon potresa priskočili u pomoć, bio je UNICEF Hrvatska. Prepoznavši važnost UOSI SMŽ kao jedine udruge u našoj županiji koja od 2003. godine kontinuirano pruža psihosocijalnu podršku djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima, UNICEF je odlučio podržati nastavak i jačanje njezina terapijskog rada s ukupno 367.368,00 kuna tijekom slijedećih  godinu dana (do veljače 2022. godine). Doniranim sredstvima UNICEF je podržao zadržavanje radnih mjesta stručnog tima zaposlenog u udruzi (financira plaće terapeuta), te održavanje radne terapije i terapije senzorne integracije. Kroz 12 mjeseci UNICEF financira i rad novog fizioterapeuta, čime se uspostavlja i nova terapijska usluga u sklopu rane intervencije za djecu do osam godina. (UNICEF im je pomogao i oko nabavke kontejnera u koji su smjestili dio opreme spašene iz Sobe čuda).

Predstavnici UNICEF-a Hrvatska u petak, 12. ožujka ponovno su posjetili UOSI SMŽ, a s njima je u Malu kuću ovaj put stigao i njemački glumac, glazbenik i humanitarac Lenn Kudrjawizki.

Kudrjawizki već šest godina zaredom dolazi u Hrvatsku, na jadransku obalu gdje za njemačku televiziju ARD snima nove nastavke popularne televizijske serije „Kroatien Krimi“ u kojoj tumači ulogu hrvatskog detektiva Emila Perice za koju kaže da je uloga „dobrog dečka“, pozitivca.

Pozitivcem Kudrjawizki nastoji biti ne samo pred kamerama, već i u stvarnom životu u kojem velik dio svog vremena i energije posvećuje humanitarnom radu, naročito pomaganju djeci i zaštiti okoliša – temama za koje kaže kako su mu kao ocu dvoje djece „posebno bliske srcu“. Lenn tako po svijetu putuje električnim automobilom i snima dokumentarne video priloge koje objavljuje na društvenim mrežama kako bi senzibilizirao njemačku javnost upravo za probleme zaštite okoliša i pomaganja djeci.

Popularnost koju uživa u svojoj zemlji i šire, odlučio je staviti „u službu“ UNICEF-a, kao jedan od njegovih podupiratelja i promotora. Svojim djelovanjem nastoji u Njemačkoj senzibilizirati donatore i pomoći u prikupljanju sredstava za UNICEF. Prošle godine je u suradnji s UNICEF-om Hrvatska Kudrjawizki započeo akciju prikupljanja sredstava za podršku udomiteljskim obiteljima. Ove godine, ponovno je stigavši u Hrvatsku kontaktirao UNICEF, raspitao se o potrebama i zdušno prihvatio prijedlog da se angažira na prikupljanju sredstava za pomoć djeci na potresom pogođenom području.

„Hrvatska je za mene na neki način moj drugi dom, jer radim ovdje sad već šest godina – dolazimo ovdje, snimamo, slavimo dobar život No onog trenutka kad pogledate iza scene, iza kamere, dobijete ideju stvarnog života ovdje. Tako smo došli i u kontakt s UNICEF-om i sve sam više dobivao uvid u život izvan tog glamura slavnih. Veoma sam impreisoniran ljudima koji daju svoju energiju, svoju snagu kako bi spasili djecu i veoma sam impresioniran, posebno u vremenima kada se loše stvari događaju, time da ljudi ostaju zajedno i pomažu jedni drugima. Vrlo sam počašćen što imam priliku dati svoj obol i biti dijelom ove teške situacije. Vidimo što se sve u svijetu događa i s klimatskim promjenama i s promjenama društva i politike, vidimo kako se vlade ponašaju i vidimo zapravo da nam je jedina šansa da nešto učinimo ta da budemo jedni uz druge i pomažemo si i zato sam ja danas ovdje. Ja živim u Njemačkoj, ali radim u Hrvatskoj i ovo je moj način da uzvratim, da se odužim za dobar život koji živim. Vrlo sam zahvalan za priliku da sretnem ove ljude, da vidim njihove projekte i da imam priliku pomoći“, rekao je Lenn Kudrjawizki.

O tome kako su u potresu prošli članovi i objekti Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, kako Udruga funkcionira nakon potresa i kakvi su joj daljnji planovi, Kudrjawizki i predstavnici UNICEF-a u Hrvatskoj razgovarali su prilikom posjeta Maloj kući u Petrinji s izvršnom direktoricom UOSI SMŽ, Aleksandrom Milković i njezinim suradnicima. Između ostalog, Milković je izrazila nadu da će Udruga – kada se situacija s potresima malo smiri, uz pomoć donatora obnoviti  krov na Maloj kući u Petrinji, krenuti u izgradnju nove Sobe čuda u Sisku (na novoj lokaciji) te nastaviti izgradnju svog inovativnog projekta Inkluzivne farme u Hrastovici. U planu je i nastavak rada njihove male „Šećernice“ u kojoj zapošljavaju jednu osobu s invaliditetom. Kako je prostor u kojem je šećernica dosad funkcionirala prenamijenjen u terapijske svrhe, za potrebe punionice šećera preuredit će garažni prostor Male kuće. Nastavljaju i provedbu svojih projekata kroz koje trenutno zapošljavaju 48 osoba (plaće zaposlenih osiguravaju kroz te projekte).

„Zaista bih htjela još jednom zahvaliti UNICEF-u Hrvatska na podršci koju nam pruža od prvoga dana potresa. Nisu tu u pitanju  samo materijalna sredstva, iako su jako značajna i pomogla su održavanju rada Udruge, nego i ovakvi redovni posjeti i dolasci s gostima, s ljudima koji mogu širiti ovako lijepe riječi o našoj Udruzi, eventualno skupljati i neke druge vidove pomoći i donacija, jer našoj je Udruzi to zaista ovog trenutka jako potrebno. Svi smo, kao i naši građani i druge udruge i drugi poslovni subjekti pogođeni potresom. Naša Udruga ide u nekakva tri smjera obnavljanja prostora: jedan je ovaj u Petrinji – obnova krovišta; drugi prostor je izgradnja nove Sobe čuda u Sisku i treći izgradnja Centra na Inkluzivnoj farmi, tako da svaki gost koji može pronijeti neku dobru riječ, ne samo u našoj zemlji, nego i izvan naših granica, može danas – sutra biti jedan od donatora ili nam može pomoći da se netko drugi javi i pruži nam podršku koja nam je ovoga trenutka najpotrebnija. Zaista cijenimo što nas je UNICEF prepoznao kao vrijedne partnere ovdje“, kazala je Milković.

„Ovo je moj prvi posjet Petrinji, sigurno ne i posljednji. Kako se svake godine vraćamo u Hrvatsku zbog dva filma, ostat ću u kontaktu i pratit ću razvoj ovog područja“,  kazao je njemački umjetnik i humanitarac Lenn Kudrjawizki koji je  nakon Petrinje, zajedno s predstavnicima UNICEF-a, u Sisku posjetio mjesto gdje se prije potresa nalazila Soba čuda. U Sisku je razgovarao i s predsjednicom UOSI SMŽ, Dijanom Smajo.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X