Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
archeanewenergygmbh

Njemački investitor želi graditi kompostanu s bioplinskim postrojenjem u Petrinji

PETRINJA – Na prošloj sjednici petrinjskog Gradskog vijeća, vijećnici su raspravljali o prijedlogu Zaključka o prihvaćanju pisma namjere tvrtke Archea New Energy GmBH za izgradnju kompostane s bioplinskim postrojenjem. Više je otkrila Vlasta Vuglec, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, zaštitu okoliša i kulturne baštine.

„Navedena tvrtka ima želju izgraditi kompostanu s bioplinskim postrojenjem. Gradonačelnik je prihvatio zaključkom ovo pismo namjere i pred vama je prijedlog Zaključka o prihvaćanju pisma namjere. Oni bi u svojoj kompostani zbrinuli miješani otpad te otpad s budućeg pročistača. U svakom slučaju bi, nakon izgradnje pročistača u Petrinji, ta kompostana dobro došla Petrinji“, rekla je Vuglec.

Vijećnik Mihael Jurić je pitao gdje će ta kompostana biti te smatra kako jedno takvo postrojenje mora ići daleko izvan naseljenog područja. Ističe kako su ovo osjetljiva pitanja te da oko ove teme treba šira rasprava. „Kompostana je potrebna da zaokružimo cijeli krug kvalitetnog, dugotrajnog gospodarenja otpadom“, dodaje Jurić te poručuje kako oko ovog pitanja treba ići korak po korak.

Pročelnica Vuglec ističe kako je ovo samo pismo namjere te da smo daleko do realizacije. „Kao što vidite, nije navedena lokacija i ovo je u svakom slučaju samo jedno pismo namjere sa kojim se zainteresirani predstavnik tvrtke javio da bi nešto pokušao, pogotovo sa otpadom, odnosno sa viškom zbrinjavanja sa pročistača, da bi izgradnjom kompostane pokušao riješiti zbrinjavanje toga materijala. To je samo, ja bih rekla, vid pisma namjere gdje sa zaključkom se usvaja i dalje razrađuje“, rekla je Vuglec.

Jurić je pitao je li planirana lokacija Taborište, na što je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović poručio kako lokacija Taborišta ne dolazi u obzir. „Oni su u jednom trenutku rekli da njima odgovara neposredna blizina pročistača, kada smo im rekli za Stance, oni su rekli da je to izuzetno važno za bioplinsko postrojenje. Normalno da mi svi vijećnici o tome znamo jako malo i paušalno. Da li i kako u tom pismu namjere odgovoriti što to je i da li nas to zanima“, rekao je Dumbović te dodaje kako je ova tvrtka do sada izgradila 150 postrojenja širom svijeta, od čega pet-šest kompostana u Hrvatskoj, stoga je predložio da se možda i obiđu navedene kompostane u Hrvatskoj kako bi se bolje upoznali sa radom istih.

Vijećnik Miroslav Petračić je predložio da zaključak Gradskog vijeća da samo prima na znanje ovo pismo namjere, zbog jako malo podataka o cijelom ovom projektu, s čim se složio i predsjednik Gradskog vijeća Nenad Radošević. U konačnici je navedeni prijedlog Zaključka usvojen sa 16 glasova za, jednim protiv i jednim suzdržanim.

Foto: tvrtka Archea New Energy GmBH

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X