ucionica-razred

Nova školska godina počinje 9. rujna – u Petrinji ove godine 190 prvašića

SMŽ/PETRINJA – Nova školska godina počinje 9. rujna. Prema trenutnim podacima kojima raspolaže Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko-moslavačke županije, u novoj će školskoj godini po prvi puta u školske klupe u osnovnim školama naše županije sjesti i 1285 prvašića, što je 38 manje nego lani. Naime, prethodne školske godine prvi je razred u osnovnim školama na području naše županije završilo 1323-oje učenika. Iz ovog Upravnog odjela napominju kako se već nekoliko godina broj prvašića u Sisačko – moslavačkoj županiji, po generaciji, kreće oko 1300 (plus/minus 50 učenika).

Prema podacima koje doznajemo u pet petrinjskih osnovnih škola, u Petrinji je u novoj školskoj godini u prvi razred upisano 190 prvašića, četiri manje nego lani. (Na kraju prošle školske godine prvi razred završila su 194 učenika). Ove godine, najveće povećanje broja prvašića bilježi Osnovna škola Dragutina Tadijanovića. Prošle godine imali su ih 63, ove 78 (62 u matičnoj školi, 15 u Mošćenici i jednog u Maloj Gorici). Prva osnovna škola Petrinja lani je imala 58 prvašića, ove godine 45 (44 u matičnoj i jednog u područnoj školi). Pad broja prvašića bilježi ove godine i Osnovna škola Mate Lovraka. Lani su ih imali 53-oje, ove godine 44 (30 u matičnoj školi i 14 u Češkom Selu). Osnovna škola “Ivan Goran Kovačić” Gora ima 2 prvašića više – lani ih je imala 11, ove godine 13 (9 u Gori i 4 u Nebojanu). Osnovna škola Jabukovac ove godine ima jednog prvašića više – lani ih je bilo 9, ove godine 10.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko-moslavačke županije, Darjan Vlahov podsjeća kako je na petrinjskom području završena energetska obnova Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” Gora. Završena je i javna nabava za energetsku obnovu osnovne škole Dragutina Tadijanović i radovi će uskoro početi. U tom istom postupku javne nabave za Osnovnu školu Jabukovac ponuđena je viša cijena od procijenjene, pa se postupak javne nabave ponavlja. Potpisan je ugovor s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliš i energetsku učinkovitost i za energetsku obnovu Osnovne škole Mate Lovraka za koju će javna nabava biti raspisana u listopadu ove godine.

Vlahov također napominje kako je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku upravo raspisalo natječaj za besplatnu školsku kuhinju na koji će Sisačko – moslavačka županija prijaviti i učenike iz osnovnih škola na području Grada Petrinje. Škole su iskazale potrebu da se za 395 učenika osiguraju besplatni obroci. Za sve učenike osigurat će se besplatna školska kuhinja.

Ukupno je u Sisačko – moslavačkoj županiji osigurana potpora pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika za 62 učenika od čega u školama s područja Petrinje za 18 učenika. „Ministarstvo znanosti i obrazovanja za još neke učenike dodatno vrednuje dokumentaciju te postoji mogućnost da za još učenika budu osigurani bilo pomoćnici u nastavi, bilo stručni komunikacijski posrednici“, napominje Vlahov.

Inače, prema članku 14. Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (NN 116/18) sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola za školsku godinu 2019./20. osiguravaju se u državnom proračunu. Sukladno ovom članku, udžbenici za sljedeću školsku godinu su besplatni i u vlasništvu škole. Dakle, svi učenici od 1. do 8. razreda, besplatno ih početkom nastavne godine dobivaju i preuzimaju u svojim školama.

Grad Petrinja, odlukom od 5. lipnja ove godine, „sufinancira nabavu radnih bilježnica i udžbenika za izborne predmete, odnosno dodatnih obrazovnih materijala za učenike svih petrinjskih osnovnih škola“, za što je iz Proračuna namijenjeno oko 150 tisuća kuna.

Grad će i ove godine sufinancirati i školsku kuhinju koja će biti besplatna za sve učenike iz obitelji koje primaju zajamčenu minimalnu novčanu naknadu (nekadašnja socijalna naknada). Također, financira i produženi boravak u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića (dva učitelja koji rade u produženom boravku) i u Osnovnoj školi Mate Lovraka (jedan učitelj).

Miroslav Sačer

Miroslav Sačer

Tonski realizator programa Petrinjskog radija. Upravo za izgled naših prijašnjih web stranica, kao i za izradu naših radijskih jinglova, osvaja nagrade Hrvatske udruge radija i novina, što je samo potvrda kvalitete njegova rada.

NAJNOVIJE VIJESTI

X