pedijatrija

OB „Dr. Ivo Pedišić“ bogatija za dva nova uređaja

SISAK – Odjel pedijatrije Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku bogatiji je za novi uređaj za održavanje vitalnih funkcija koji uključuje monitor i defibrilator. Monitorom za nadzor vitalnih funkcija, koji se na Odjelu pedijatrije koristi gotovo svakodnevno, omogućava se pravovremeno određivanje stvarnog stanja oboljelog djeteta i nužna terapija.

O kakvim se uređajima radi i koliko su oni važni pojasnio je dr. Goran Kuzmac, voditelj Odjela pedijatrije: „Radi se o dva moderna i nova uređaja, jedan je monitor za nadzor vitalnih funkcija, riječ je o uređaju koji je prijeko potreban u bilo kakvom zamislivom radu u današnjoj medicini. Znači, svaki pacijent, u našem slučaju mali pacijent, koji je ozbiljno bolestan zahtjeva jedan takav nadzor. Drugi uređaj je defibrilator, to je uređaj koji zapravo spašava život. Znači, vraća srčani ritam u normalan ritam u slučaju da dođe do takvog poremećaja. Na sreću, nemamo puno takvih pacijenata, i ne želim da ih imamo, ali bez takvog uređaja na jednom odjelu pedijatrije bili bi u prekršaju. Ovo je jako važna donacija, jako unapređuje naš rad, omogućuje nam nastavak onoga što smo već radili.”

Nabavka  ovih uređaja ostvarena je na poticaj dr. Željke Josić koja je i pojasnila kako je u konačnici došlo i do realizacije: „Obzirom na osjetljivost novih tehnika, znate da ga ne možemo koristiti i u transportu, tako se rodila ideja. Nismo znali što napraviti, nismo mogli napraviti humanitarnu akciju po pitanju ‘uplatite nam’, morali smo to lijepo osmisliti palo nam je na pamet da Sisak dugo nije imao jedan lijepi društveni događaj gdje bi mogli promovirati naša strukovna zanimanja i koristili smo usluge naših udruženja obrtnika gdje nam je gospođa Čačić doista izašla u susret i tu su bile vrlo bitne naše krojačice koje su pokazale sve ono što one znaju i mislim da smo doista grad koji treba biti ponosan na svoje ljude i na ono što rade jer one su tamo pokazale koliko su kvalitetne i koliko znaju raditi”.

Sredstva za uređaj, vrijedan oko 110 tisuća kuna, prikupljena su u humanitarnoj akciji „Obrtnici za djecu“, odnosno na modnoj reviji u organizaciji Udruženja obrtnika Sisak na kojoj se predstavilo 12 dizajnerica i kreatorica s područja Sisačko-moslavačke županije, a zahvaljujući prodanim ulaznicama i majicama prikupljeno je 67.525,25 kuna dok je ostatak potrebnog novca prikupljen zahvaljujući donacijama i sponzorstvima.

Kako je protekla akcija kazala je predsjednica Udruženja obrtnika Sisak Ivanka Čačić: „Mislim da je akcija jako, jako uspješna. Mi smo imale velike planove i sretne smo što smo ih ostvarile. Teško mi je reći broj obrtnika, ali mogu vam reći da svi cehovi, imamo ih sedam, svi su odrađivali. Ja kog god sam nazvala u bilo kojem trenutku ako nije ta osoba riješila, riješila je sljedeća do nje. Zbog toga je nama relativno lako to napraviti kad imamo ljude oko sebe i uvijek kažem kako sam ponosna na sve te ljude, jer nikad ne doživim, kad nekog nazovem, da ne želi ili da ne može. Svi su tu i uvijek su spremni”.

Uspješno odrađenu akciju pohvalio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić sa suradnicima: „Grupacija C.I.O.S, naša INA, Euroherc i ostali mali donatori i sponzori pridonijeli su da dobijemo dva super vrijedna i moderna uređaja koji su bili prijeko potrebni Odjelu pedijatrije u Sisku. Na taj način i ovaj odjel pratiti će ono što pokušavamo u cijeloj bolnici, a to je modernizirati ovu bolnicu, opremiti je najmodernijim uređajima. Nastavit ćemo i dalje opremati bolnicu i na ovakav način. Ovdje se pokazala upravo ona vrlina Hrvata, solidarnost i humanost na djelu. Pokazalo se kada je potrebno da smo onda svi zajedno.“

Na kraju se zahvalio dr. Kuzmacu, voditelju ovog Odjela i ravnatelju bolnice dr. Tomislavu Dujmenoviću koji vode brigu da ova bolnica bude na razini ostalih županijskih bolnica, pa u nekim uslugama možda čak i bolja.

Ivica Mioković

Ivica Mioković

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.

NAJNOVIJE VIJESTI

X