ne-ovisnostnaslov

Obilježavanje Tjedna psihologije nastavljeno predavanjem „Reci NE-ovisnosti – budi NEovisan“

PETRINJA – „Reci NE-ovisnosti – budi NEovisan“ naziv je predavanja koje je u sklopu obilježavanja 13. Tjedna psihologije organiziralo Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj koje djeluje pri POU Hrvatski dom Petrinja. Predavanje je dio aktivnosti Škole Ne-ovisnosti Savjetovališta, realiziranih uz potporu Sisačko-moslavačke županije.

Učenicima osmih razreda Prve osnovne škole Petrinja predavanje je u Maloj dvorani Hrvatskog doma održao voditelj Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj, psiholog Armin Hadžić,

„Ovo je treća edukativna preventivna aktivnost Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj u obilježavanju 13. Tjedna psihologije. Danas smo se posvetili temi prevencije ovisnosti, zlouporabe sredstava ovisnosti – droga i namijenjeno je učenicima osmih razreda. Danas ovdje imamo učenike osmih razreda Prve osnovne škole Petrinja. Obratili smo pažnju, razgovarali i prikazali štetnost zlouporabe konzumacije alkohola, cigareta, pogotovo u odnosu na problem maloljetničke delinkvencije, kriminaliteta, razvoja ovisnosti i na kraju smrtonosnih ishoda kroz nasilje i prometne nesreće u kojima onda sudjeluje alkoholizirana osoba, a voze se pri tome maloljetne osobe ili mlađi punoljetnici. Tako da je nekako i taj sigurnosni aspekt naglašen“, rekao je Hadžić.

Djeca i mladi, nažalost, u sve ranijoj dobi počinju konzumirati sredstva ovisnosti. Konzumacija droga je u Hrvatskoj iznad europskog prosjeka. Hrvatski petnaestogodišnjaci pred svojim europskim vršnjacima prednjače u pušenju i ispijanju alkohola. Na primjeru alkohola, psiholog je objasnio koliko razorni učinci mogu biti kada se s konzumacijom počne u ranoj dobi.

„Naglasili smo kemijsko djelovanje, objasnili što je alkohol po definiciji, na koji način djeluje. Ono što nam je uvijek intencija kad radimo preventivni rad je pomaknuti granicu prvog konzumiranja. Alkohol s 20 godina nije ista priča kao alkohol s 14. Jedna čašica nije ista s 20 godina, kao jedna čašica s 14 ili 15 godina – to je djelovanje puno jače, puno brži razvoj ovisnosti, intoksikacija, koma i smrtni ishod, nego kod nekog tko je već punoljetan. Zato i pokušavamo pomaknuti granicu tog prvog konzumiranja. To nam je vrlo važno.“

Na predavanju „Reci NE-ovisnosti – budi NEovisan“ bilo je riječi i o danas vrlo prisutnim ne-kemijskim ovisnostima poput igara na sreću – kockanja i klađenja, kao i ovisnostima o video igricama, kompjutorima i društvenim mrežama.

Obilježavanje ovogodišnjeg Tjedna psihologije, Savjetovalište nastavlja sutra, 20.veljače, u sisačkoj Osnovnoj školi Viktorovac gdje će organizirati edukaciju za nastavnike i stručne suradnike na temu mentalnog zdravlja i poremećaja kod školske djece.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X