Share on facebook
Share on twitter
slika 3

Obilježena 29.obljetnica pogibije hrvatskih redarstvenika u Strugi Banskoj

STRUGA BANSKA – Mimohodom sudionika prema spomen obilježju poginulih hrvatskih redarstvenika u Strugi Banskoj, započelo je obilježavanje 29.godišnjice pogibije 13 hrvatski redarstvenika u tom mjestu. Kod spomen obilježja, uz obitelji poginulih policajaca, brojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće.

Kod „Pounjskog plamena slobode“, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je istaknuo kako je Struga Banska jedan od najdojmljivijih, no ujedno i najtužnijih trenutaka Domovinskog rata.

„Ovdje ćemo uvijek i zauvijek, prvenstveno odavati počast junačkom djelu jednog odvažnog pričuvnog policajca iz Struge Banske, Mili Blaževiću Čađi, njegovom suborcu Željku Filipoviću, prometnom policajcu iz Dugog Sela, koji ga je slijedio u njegovim nesebičnim i smionim naumima“, rekao je uvodno Božinović.

Podsjeća kako je ovim herojskim činom zaustavljeno daljnje napredovanje neprijatelja, a time i okupacija Struge Banske kao i ostalih naselja u Pounju, prema Hrvatskoj Kostajnici. „Nakon što je neprijatelj domicilni srpski pobunjenici i pripadnici takozvane SAO krajine, punih pet sati minobacački i pješački napadao mjesta gorskog Pounja, i već šest sati pritom zarobljene mještane Zamlače i Struge Banske, koristio kao živi štit zadužen za osvajačka napredovanja, baš svima je postajalo jasno da se bliži najmračniji mogući rasplet ove mučne i dugotrajne nečovječne i okrutne situacije. No jedino je Mile Blažević Čađo u tom mraku i ugledao svjetlost“, istaknuo je Božinović.

Dodaje kako bez empatije, hrabrosti i odgovornosti za druge od strane hrvatskih branitelja i hrvatskih redarstvenika, ne bi bilo niti slobode za nas i naše buduće generacije. „Time nije uspješno završila samo višesatna agonija zarobljenih. Uništenjem neprijateljskog transportera i posade, nenadano i potpuno neočekivano, u trenucima kada su sve nade već potonule, promijenjen je i tijek cjelokupnog prodiranja agresora –  zaustavljeno je njegovo daljnje napredovanje, a time i okupacija Struge Banske, kao i ostalih naselja u hrvatskom Pounju, prema Hrvatskoj Kostajnici. Bio je to prvi trenutak Domovinskog rata u kojem je neprijatelj bio poražen i natjeran u bijeg. I danas, 20 godina nakon, stojimo ovdje s vjerujem jednakog osjećaja ganuća i istovremene nevjerice, nijemi u zahvali koju osjećamo prema Čađi i dometu njegove žrtve za život bližnjega i za našu slobodu“, dodaje Božinović.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić zahvalio se svim hrvatskim braniteljima na njihovom doprinosu za vrijeme Domovinskog rata. „Danas na 29.obljetnicu obilježavanje hrabrosti naših 14 hrvatskih branitelja, 13 poginulih na ovom mjestu u Strugi Banskoj, jedan hrvatski branitelja je nestao, je nešto što i danas u nama izaziva velike emocije ali prije  svega izražavam veliku zahvalnost obiteljima poginulih 14 branitelja hrvatskog Pounja, ali i svim braniteljima i njihovim obiteljima koji su poginuli u Domovinskom ratu. U ovoj županiji više od 560 hrvatskih branitelja dalo je svoj život i 1600 civila. Velika je cijena to za hrvatsku slobodu koju imamo, ali ovaj čin i nema veće ljubavi od one kada date život svoj za prijatelje“, rekao je Žinić.

Na središnjoj svečanosti podignuta je hrvatska zastava koju su svečanom vodu predali pripadnici motoriziranog odjela policije. Cijeli program bio je popraćen pjesmom članica KUD-a „Pounjski pleter“, policijske klape „Sveti  Mihovil“ i solista Mate Grgata, a molitvu za poginule redarstvenike vodio je monsinjor Jure Bogdan, vojni ordinarij.

Kod Spomen obilježja poginulim braniteljima i civilima iz II. Svjetskog rata i Domovinskog rata mogla se pogledati i izložba Policijske uprave sisačko-moslavačke i Muzeja policije pod nazivom „Bitka o kojoj se malo govori Struga Banska“.

Po završetku komemoracije okupljeni su se spustili prema rijeci Uni gdje su u čast poginulih hrvatskih redarstvenika dočekali sudionike iz Kajak kanu kluba „Kupa“ iz Petrinje i Kajak-kanu klub Hrvatska Kostajnica, sudionike 3. Memorijalnog spusta čamaca „Heroji hrvatskog pounja“, koju su bili pod budnim okom Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Novska. Zahvaljujući njihovom nesebičnom trudu i sudjelovanju u obilježavanju ovog herojskog dana, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora i saborski zastupnik Ivan Celjak i načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut, uručili su prigodne medalje te dvije plakete, a ovi mladi sudionici spusta s ponosom su na svojim majicama nosili imena stradalih redarstvenika: Mile Blaževića – Čađe, Željka Filipovića, Mile Pušića, Davora Vukasa, Branka Vuka, Ivice Perića, Žarka Gundića, Mladena Halapa, Zorana Šaronje, Gorana Fadljevića, Marijana Parlova, Drage Matijevića i Šefika Pezerovića – „Da se ne zaboravi…“

Foto:PU SMŽ

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X