Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
SAMSUNG CSC

Obilježena 30.godišnjica razmjene logoraša u Mošćenici, prve i najveće

MOŠĆENICA – U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Podružnica Sisačko-moslavačke županije, u Mošćenici je održano obilježavanje 30.godišnjice razmjene logoraša kod postavljene spomen ploče. Davor Ančić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Podružnice Sisačko-moslavačke županije je istaknuo kako je na ovom mjestu obavljena razmjena zarobljenika iz glinskog logora.

„Na taj dan neki ljudi su započeli, idemo reći, novi život kao da su ponovno rođeni. Iz teških tortura po srpskim koncentracijskim logorima, razmijenjeno je nekoliko tisuća zatočenika, tako i ovdje u Mošćenici. To su bili hrvatski branitelji, civili, koje su srpske paravojne jedinice, četnici, odmetnici, zatočili i teško iz zlostavljali. Za nas je to jedno veliko iskustvo i da se nikada ne zaboravi, zato i radimo ove obljetnice svake godine, radimo obljetnicu na taj dan da to ne bude zaboravljeno. Malo sam potresen kada se radi o ovakvim obljetnicama jer sam i sam logoraš, ali doprinos su dali branitelji i civili koji su bili zatočeni za stvaranje Republike Hrvatske. Ne smijemo to nikada zaboraviti“, rekao je Ančić.

Obljetnici je u ime Grada Petrinje nazočio zamjenik petrinjske gradonačelnice, Ivan Prskalo. „To je ona žrtva koju Petrinjci nose na duši i moraju se sjećati i držati i održavati uspomenu na te velike događaje, kada se gradila hrvatska država, na prostoru gdje su gažene sve europske i civilizacijske vrijednosti. Hrvatski branitelji su bili branitelji vjerskih, nacionalnih i europskih vrijednosti i uspjeli su to očuvati. Zahvaljujući njima imamo svoju domovinu u kojoj možemo uživati i trebamo na to biti ponosni, znajući koliko je visoka cijena plaćena za nju. Njena vrijednost u našim srcima mora biti daleko veća“, kazao je Prskalo.

Na obljetnici razmjene logoraša u Mošćenici bio je i Mihael Jurić, zamjenik sisačko-moslavačkog župana te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske. „Sjećamo se 31.10.1991.godine kada je ovdje u Mošćenici, popularno zvano kod Jasena, napravljena prva razmjena zarobljenih hrvatskih branitelja iz srpskih zatvora u Glini gdje je otprilike 125 naših vojnika, branitelja došlo na zamjenu, kasnije po događajima je zamijenjeno njih 70. To je prva razmjena koja se dogodila i bitno je napomenuti da ti ljudi, koji su neki danas bili ovdje, mi govore da slave svoj drugi rođendan. Bitno je napomenuti kakve su muke i torture proživjeli u srpskim zatvorima i koliko su dio svog života dali i ostavili u tim zatvorima za slobodu koju danas uživamo. Zbog toga duboki naklon i duboki pijetet tim ljudima i možemo im samo zaželjeti da im Bog da zdravlja, a mi ostali da se sjećamo na njihovu veliku žrtvu koju su dali za slobodu koju danas uživamo“, rekao je Jurić.

Upravo na ovom mjestu uz Mošćenici tijekom Domovinskog rata, nekoliko puta su bile obavljene razmjene branitelja i civila iz srpskih koncentracijskih logora, a prva i najveća razmjena obavljena je upravo 31.listopada 1991.godine. Kod spomen ploče tim povodom brojna izaslanstva su položila vijence i upalila svijeće.

 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
 • SAMSUNG CSC
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X