Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
80.samb

Obilježeno 29 godina od ustrojavanja 80. samostalnog bataljuna Petrinja

PETRINJA – Iako je bilo planirano održavanje Izvještajne skupštine i božićnog domjenka za članove, u organizaciji Udruge ratnih veterana – veterana Domovinskog rata Grada Petrinje, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, samo je obilježeno 29 godina od ustrojavanja 80. samostalnog bataljuna Petrinja.

Obilježavanje je održano kod Središnjeg križa na Gradskom groblju sv. Benedikt polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i molitvom, koju je predvodio preč. Josip Samaržija, petrinjski dekan i župnik župe sv. Love u Petrinji.

O ratnom putu 80. SAMB-a podsjetio je Damir Božičević, dopredsjednik Udruge: „80. samostalni bataljun Petrinja formiran je shodno zapovjedi Oružanih snaga Hrvatske vojske za mobilizacijske poslove zapovjedništva Operativne zone za Sisak i Baniju od 5. prosinca 1991. godine. Bataljun je formiran u vrijeme kada su crte obrane na području Operativne zone bile uspostavljene uoči samog tzv. potpisanog „Novogodišnjeg primirja“, te u danima tijekom samog međunarodnog priznanja samostalnosti Republike Hrvatske. Činili su ga novomobilizirani pripadnici Hrvatske vojske, pričuvni časnici, te iskusni zapovjedni kadar dokazan u formiranju Zbora narodne garde Petrinja, te pripadnici ZNG-a i oni Petrinjci koji su pristigli iz drugih postrojbi s raznih strana i ratišta cijele Hrvatske, a s jedinim ciljem i motivom oslobođenje i povratak u Petrinju. Svečana prisega 80. SAMB-a održana je 28. siječnja 1992. godine. Na sreću bataljun nije imao poginulih vojnika, što treba zahvaliti disciplini i ozbiljnosti prilikom obuke i ustroja, ali prigodom izmjene jedne artiljerijske vatre vod minobacača imao je 11 ranjenih vojnika uslijed izravnog pogotka na sam vatreni položaj. Bataljun je preustrojem petrinjskih snaga 1. travnja 1992. godine, te iz operativnih i razloga formiranja 162. brigade postao druga bojna. Njegovi pripadnici dali su kasnije izniman doprinos u sklopu 162. brigade i 12. domobranske pukovnije, kao i oni pripadnici koji su se aktivirali u „Gromove“, a nekoliko bivših pripadnika 80. SAMB-a položilo je u „Oluji“ i živote za slobodu naše hrvatske domovine.“

Nakon toga, Zlatko Iskrić, predsjednik Udruge ratnih veterana – veterana Domovinskog rata Grada Petrinje, o samoj obljetnici je kazao: „80. samostalni bataljun Petrinja odigrao je značajnu ulogu u daljnjem formiranju i 162. brigade i 12. domobranske pukovnije pobjedničke vojske koja je uz 2. gardijsku brigadu i specijalnu policiju oslobodila naš grad i kasnije završila na granici s Bosnom i Hercegovinom. 80. SAMB koji su vodili nažalost pokojni Slavko Kolić i Vlado Kunert, nema ih više među nama, ali imaju svoje suborce, udrugu, koji ih se uvijek sjećaju. Govore ljudi, u 80. SAMB-u nisu poginuli pripadnici, bilo ih je ranjeno, međutim govorim im kako su svi ti ljudi kasnije bili u formacijama drugih postrojbi i ginuli su, umirali poslije Domovinskog rata, vjerujte, ne prirodnom smrti, već od bolesti i onoga što su proveli u rovovima na prvoj liniji obrane. Ovo je najmanji dio koji možemo dati jednoj postrojbi, a koji dajemo sve i jednoj našoj petrinjskoj postrojbi, naravno štujući i poginule civile u Domovinskom ratu i sve one ljude koji su nam privredili da mi u to doba možemo dobivati svoje plaće, hranu, odjeću i cijenimo ih. I dalje ćemo njegovati te manifestacije, dokle god je nas. Znam da je nekim ljudima, jugonostalgičarima, to krivo, međutim mi ćemo to prenijeti na svoju mladež i Domovinski rat koji je bio pravedan i obrambeni nitko ne može popljuvati i mi to nećemo dozvoliti. Hvala dečkima u 80. SAMB-u i još jednom govorim: Samo je dragi Bog iznad Hrvatske, hrvatskih branitelja i onih koji vole Hrvatsku.“

 • Image00013
 • Image00012
 • Image00011
 • Image00010
 • Image00009
 • Image00008
 • Image00007
 • Image00006
 • Image00005
 • Image00004
 • Image00003
 • Image00002
 • Image00001
Ivica Mioković

Ivica Mioković

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.

NAJNOVIJE VIJESTI

X