Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
obrtnicinaslov

Obrtnici obilježili svoj Dan i blagdan svoje zaštitnice sv. Katarine

PETRINJA – Obrtnici okupljeni u Udruženju obrtnika Petrinja, Glina i Topusko i ove su godine svoj Dan obilježili na blagdan svoje nebeske zaštitnice sv. Katarine.

Tim povodom, tradicionalno su, uz pjesmu članica crkvenog zbora i molitvu koju je predvodio župnik Župe sv. Lovre, vlč. Josip Samaržija položili cvijeće i zapalili svijeće kod raspela u petrinjskim Majdancima, na mjestu gdje je nekad stajala crkva sv. Kate, do temelja razrušena u Domovinskom ratu.

Nažalost, kao što je u ratu stradala crkva njihove nebeske zaštitnice, u prošlogodišnjem potresu stradali su i poslovni prostori i oprema za rad mnogih članova ovog Udruženja. Ipak, ne predaju se, kaže jedan od petrinjskih obrtnika, ugostitelj Danijel Jagić, inače i predsjednik Ceha ugostitelja Petrinje i SMŽ.

„Pa u većini, obrtnici su nastavili s radom – neki su se premjestili u Centar novog života, neki su u svojim objektima, neki su unajmili druge poslovne prostore koji su ostali cijeli. Neki čak imaju više posla nego što su imali prije potresa, sad možda i zbog toga što nekih obrta ima manje – nekih više. Uglavnom, mi obrtnici smo žilavi, uvijek kod nas postoji neki optimizam. Ne može nas tu nešto „smoriti“. Jedino to da izgubiš nekog u obitelji, ali ovako, neki materijalni gubitak, pa obrtnici su navikli da u poslu imaju i gubitke“.

Da su u svom poslu naviknuti na stalnu borbu i izazove, kaže i Stjepan Panežić, predsjednik Udruženja obrtnika Petrinja, Glina i Topusko koje broji 600 članova, od čega 340 u Petrinji.

„Kao što znate, obrtnici se ne daju, oni su dosta žilavi, tako da usprkos pandemiji koja ugrožava veći dio nas, evo još malo pa će biti dvije godine, tako i ovoj katastrofi potresa, mi se jednostavno ne damo. Na radost svih nas, broj obrta se povećao za nekih 15-ak u odnosu na prošlu godinu. Imamo zatvorena svega dva ili tri obrta. Jedan dio obrtnika još uvijek nema svojih poslovnih prostora – čekaju ih u ovom Centru novog života, ali ne gube nadu, ustraju na tome da nastave dalje sa svojom djelatnošću.“

Na pitanje jesu li lokalni obrtnici uključeni u proces obnove nakon potresa, Panežić kaže kako djelomično jesu: „U jednoj mjeri jesu uključeni – mi smo tu malo nezadovoljni, ali moramo shvatiti i zakone i državne strukture. Jedan dio je angažiran u nekonstrukcijskoj obnovi koja je krenula. Drugi dio se htio uključiti u rušenje. Ljetos smo nešto rušili, trenutno to stoji, ali jedan dobar dio obrtnika je zainteresiran za poslove rušenja. Mislim da će tu ići novi natječaj gdje će se onda vjerojatno moći javiti. Ipak, država stoji iza toga, ne stoji jedan mali pojedinac koji bi mogao doći i dijeliti posao nekome i reći ti radi ovo ili ono.“

U obilježavanju njihova dana, obrtnicima se pridružila i gradonačelnica Grada Petrinje, Magdalena Komes. Čestitajući, poželjela im je zagovor i zaštitu njihove nebeske zaštitnice svete Katarine, pogotovo u ovoj situaciji pandemije i teških uvjeta u kojima posluju nakon potresa: „Grad je uvijek bio podrška obrtnicima. I danas je tako. Sretna sam s jedne strane što smo, usprkos nesretnim okolnostima, uspjeli privesti kraju radove u Centru novog života i mogu obavijestiti javnost da će svečano otvorenje biti 3.prosinca. Šezdesetak obrtnika ostalo je bez svojih prostora u centru grada. U Centru novog života im je ponuđen privremeni smještaj dok se centar grada ne obnovi. Velika većina je već uselila, dio se i dalje useljava. Radovi su, kažem, pri kraju i veselimo se svečanom otvorenju kako bi obrtnici mogli nastaviti svoje poslovanje, a njihovi djelatnici zarađivati svoj kruh. Isto tako znamo da gospodarstvo pokreće svaki grad, o njemu ovisi i punjenje gradskog proračuna, uz što se onda dalje vežu i ulaganja u infrastrukturu“, kazala je Komes.

Najavila je kako će Grad nastaviti pružati podršku obrtnicima i poduzetnicima, za što su predviđena sredstva i u gradskom proračunu za sljedeću godinu koji bi uskoro trebao ići na usvajanje: „Nastavljamo s potporama – to možda treba malo više iskomunicirati s javnošću. Dolaze nam često upiti o tim poticajima – oni će biti. Dakle, bit će određena sredstva na raspolaganju, možda ne u onim iznosima koji bi u ovoj situaciji bili potrebni. Znamo i da smo u sklopu Intervencijskog plana preusmjerili sredstva iz određenih projekata koji su nakon potresa izgubili smisao, u pomoć poduzetnicima. Imam informaciju da je bio takav odaziv da je u manje od sat vremena zatvoren poziv i veselimo se što će i na taj način naši poduzetnici dobiti pomoć i za nove investicije i za opremu“, rekla je gradonačelnica.

U ime Sisačko-moslavačke županije, obrtnicima je čestitao zamjenik župana Mihael Jurić: „Mi u Sisačko-moslavačkoj županiji znamo i cijenimo vrijednost naših obrtnika. Oni su ti koji pune proračune kako jedinica lokalne tako i regionalne pa i nacionalne razine. Bitni su nam svima i zbog toga im pristupamo posebno vodeći računa o njihovim aktivnostima i o njihovim problemima. Sisačko-moslavačka županija je dosad sufinancirala kamate svim poduzetnicima. Napravili smo određene preinake u tom kontekstu – s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj župan je direktno razgovarao i dogovoreno je da će se za sve one poduzetnike koji će dolaziti na područje Sisačko-moslavačke županije i ulagati ovdje, omogućiti povoljna kamatna stopa koja se može spustiti čak i do 0,3 posto. Stoga, pozivam na ovaj način poduzetnike da se javljaju i na natječaje koji raspisuje Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje i za sve one projekte koji će doći ovdje u obnovi našeg potresom pogođenog područja, ali također da investiraju, da registriraju svoja poduzeća na području naše županije, a samim time i da koriste ta iznimno povoljna kreditna  sredstva koja je Sisačko-moslavačka županija osigurala za njih“, poručio je Jurić.

Što bi si obrtnici sami poželjeli na svoj Dan i blagdan svoje zaštitnice, pitali smo za kraj predsjednika Udruženja obrtnika Petrinja, Glina i Topusko, Stjepana Panežića.

„Ma oni bi poželjeli da nam ova pandemija stane, da jednostavno slobodno možemo svi raditi, družiti se i izgrađivati ovaj naš grad, da nam bude ljepši nego što je bio prije ove katastrofe koja nas je zadesila“, zaključio je Panežić.

 

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X