Izbornik
sječa šuma drvo deblo

Od šumskog doprinosa Grad će dijelom održavati nerazvrstane ceste

PETRINJA – Na prošloj sjednici Gradskog vijeća Grada Petrinje, vijećnici su između ostaloga raspravljali o prijedlog Odluke o usvajanju Plana razvoja sustava civilne zaštite na području Grada Petrinje za 2023.godinu. Plan je pojasnila Ana Aleksić Pezelj, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i imovinu.

„Vidimo pregled kroz odluku planskih dokumenata koji su u tijeku donošenja, u izradi. Imamo 18 dokumenata koje Civilna zaštita treba donijeti u okviru Stožera i postupanja. Neki od njih su u izradi, neki nikada nisu doneseni, a neki trebaju svakih nekoliko godina obaviti reviziju. Pregled operativnih snaga u sustavu civilne zaštite se odnosi na Stožer civilne zaštite, vatrogastvo, Crveni križ i HGSS Novska koji su operativna snaga“, rekla je Pezelj.

Navedeni Plan razvoja sustava civilne zaštite na području Grada Petrinje za 2023.godinu, vrijedan gotovo 870 tisuća eura, usvojen je jednoglasno. Jednoglasno je podržan i prijedlog Plana utroška sredstava od prodaje obiteljskih kuća i stanova u državnom vlasništvu na području Grada Petrinje za 2023.godinu.

„Ovaj plan je nešto što se svaki godine donosi na kraju godine nakon što se vidi utrošak sredstava u tekućoj godini pa za sljedeću. Znate svi da su posljedice potresa napravile svoje i da su mnoge kuće i stanovi oštećeni. Ove godine iznos koji je došao u proračun iznosio je 35 tisuća kuna. Mi smo u 2023.godini predvidjeli iznos od 50 tisuća kuna i namjena za koju će se koristiti isključivo je izgradnja, obnova ili kupnja stambenih jedinica u ovom iznosu. Ovdje je prvenstveno fokus na obnovi svih onih stambenih jedinica koje mi kao Grad imamo“, rekla je Aleksić Pezelj.

Jednoglasno je podržan i prijedlog Programa korištenja sredstava naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru za 2023.godinu, o čemu je više rekao Ivan Begić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne djelatnosti.

„Što se tiče prijedloga Odluke, Zakonom o postupanju sa nezakonito izgrađenim zgradama je propisano da je 60 posto prihoda od te naknade prihod Proračuna jedinica lokalne samouprave i to na način pola od toga je namjenski potrebno iskoristiti za rad upravnih odjela na legalizaciji, a druga polovica se koristi sukladno programu kako to odluči Gradsko vijeće, obzirom imamo u tijeku izmjene Prostornog plana uređenja Grada Petrinje, prijedlog je da se iznos od 13 272 eura iskoristi za financiranje tih izmjena Prostornog plana“, rekao je Begić.

Gordana Pendelin, pročelnica Upravnog odjela za financije i nabavu više je rekla o prijedlogu Programa utroška sredstava šumskog doprinosa za 2023.godinu. „Njegovo donošenje je propisano Zakonom o šumama i definira namjenu utroška sredstava šumskog doprinosa. U suradnji s Upravnim odjelom za komunalne djelatnosti odredili smo da će se naplaćena sredstva koristiti za održavanje nerazvrstanih cesta u Petrinji“, rekla je Pendelin.

Grad iduće godine od šumskog doprinosa planira uprihoditi 275 tisuća eura. Navedeni prijedlog je u konačnici usvojen većinom glasova.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X