filjak04092022216

Odličan početak Pijanističkog memorijala „Ranko Filjak“ uz Moniku Leskovar i Martinu Filljak

PETRINJA – Koncertom Monike Leskovar na violončelu i Martine Filjak na klaviru, održanim u crkvi sv.Lovre u Petrinji je počeo Pijanistički memorijal „Ranko Filjak“. Treće izdanje ovog festivala posvećeno je jednom od najuglednijih hrvatskih pijanista – Ranku Filjaku (1927.-1983.) koji svoje korijene vuče upravo iz Petrinje.

Nakon što je nastupila na prvom Pijanističkom memorijalu, kći Ranka Filjaka, Martina Filjak, danas i sama pijanistica svjetskog glasa, ponovno nastupa pred petrinjskom publikom. „Ovo je sada jedan emotivan osjećaj, ne samo zbog mog oca, nego zbog naše drage i srcu nam prirasle Petrinje koju je jako teško i tjeskobno vidjeti u ovom stanju. Ja sam ovdje dolazila kao mala, vezana sam za Petrinju zbog očeve strane i obitelji. S druge strane divim se upornosti i toj sjajnoj energiji građana za koje stvarno nema predaje i koji i dalje drže do svoga grada, i dalje vole svoj grad. Utoliko i to što i ova manifestacija u tim teškim i tjeskobnim uvjetima ipak ide dalje“, rekla je Filjak.

Zahvalila se Karlu Ivančiću i Edmundu Andleru Boriću koji su je pozvali da ponovno nastupi na ovom festivalu, zajedno s Monikom Leskovar, s kojom nastupa već dugi niz godina zajedno. „Monika Leskovar i ja nastupamo zajedno od naše 12 godine. To je jedno jako dugo glazbeno prijateljstvo. Zadnjih godina nastupamo sve više i više zajedno, pa nas ove godine očekuju još nastupi u Puli, Zadru, sljedeće godine u Zagrebu. Za Petrinju smo priredili jedan kratki, ali lijepi program na kojem su vrlo zanimljiva djela, recimo suvremenog skladatelja Arvo Pärta, ali se na programu nalazi i djelo hrvatskog kompozitora Božidara Kunca, ali i Grand Tango Astor Piazzolla koji je divan komad za kraj koncerta“, kazala je Filjak.

Proslavljena violončelistica Monika Leskovar po prvi puta je nastupila u Petrinji. „Ja sam prvi puta ovdje i baš mi je to emocionalno doći. Nije daleko od Zagreba, a nikada tu nisam bila i malo me je sram što nisam stigla još do sada i zato sam jako zahvalna i zbog koncerta i jedne ovako lijepe prilike imam tu čast ovdje svirati. Malo su pomiješani osjećaji jer vidim ove ruševine i bila sam u Sisku, ali ovdje nikada. Veseli me da barem kroz glazbu s Martinom mogu večeras ovdje svirati i nešto dati ovome gradu“, rekla je Leskovar te poželjela da ovaj festival traje još jako dugo.

Pijanist Karlo Ivančić, umjetnički ravnatelj i pokretač Pijanističkog memorijala „Ranko Filjak“, kaže kako je Memorijal zamišljen kao vrhunski događaj u kulturi koji će okupiti iznimne hrvatske i inozemne umjetnike te staviti poseban naglasak na Petrinju kao grad bogate kulturne baštine.

„Ja sam jako sretan što večeras imamo ovako dvije vrsne glazbenice. Odaziv publike je odličan i mislim da je Petrinja pokazala da je grad kulture, bogate ostavštine. Ovo je jako vrijedan projekt kojeg u budućnosti treba podržati“, smatra Ivančić.

Producent Pijanističkog memorijala „Ranko Filjak“, Edmund Andler Borić, smatra da je ovakav festival, priča koju je upravo u Petrinji moguće ispričati, zahvaljujući i činjenici da iz ovog kraja potiču mnogi izvrsni glazbenici.

„Petrinja ima prebogatu povijest i bogato naslijeđe i šteta je to ne iskoristiti u prezentaciji grada kao jednog lijepog mjesta, poželjnog za život, poželjnog za dolazak, posjet i izlet, grad koji ima svoj identitet izgrađen kroz zadnjih nekoliko stoljeća. I Ranko Filjak je potekao iz ugledne petrinjske obitelji koja je obilježila školski, kulturni i društveni razvoj Petrinje. Ranko Filjak je bio hrvatski i svjetski pijanist i njegova kćer je isto tako svjetska pijanistica Martina Filjak s kojom otvaramo večerašnji festival. Smatram da Petrinja ima još jako puno neispričanih priča iz područja kulture i povijesti, koje zapravo ovaj grad mogu pozicionirati na puno ljepšu i ugodniju kartu Europe, Hrvatske i svijeta i mislim da bi se trebali više fokusirati na sve ono lijepo što Petrinja ima, što je dala, a ne stalno davati priliku i šansu ružnim vijestima da stižu iz Petrinje u hrvatske medije“, rekao nam je Andler Borić.

Organizator Pijanističkog memorijala „Ranko Filjak“ je Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja, a koncert su uz Ministarstvo kulture medija, podržali i Turistička zajednica Grada Petrinje kao i Grad Petrinja čija je gradonačelnica Magdalena Komes čestitala organizatorima.

„Ovom prilikom zahvaljujem se organizatorima na trudu koji je uložen u organizaciju jednog ovakvog koncerta s poznatim glazbenim divama od kojih jedna, ne da vuče korijene iz Petrinje, blisko je vezana s Petrinjom. Nastojat ćemo kroz buduće razdoblje više govoriti o poznatim Petrinjcima širom svijeta koji su ostavili trag ne samo u petrinjskoj, nego i hrvatskoj kulturi, ali i drugim segmentima. Uživali smo večeras u još jednom bogatom koncertu. Ovaj festival traje više dana i pozivamo sve Petrinjce da se odazovu“, istaknula je Komes.

Pijanistički memorijal „Ranko Filjak“ bit će nastavljen u utorak 6.rujna od 20 sati kada će nastupiti učenici Glazbene škole Fran Lhotka Sisak-Petrinja, dok će u četvrtak 8.rujna koncert na klaviru održati Srđan Čaldarović.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X