Izbornik
hospicijpalijativauniverzalna

Odlukom o socijalnoj skrbi uvodi se rad za opće dobro bez naknade

PETRINJA – Na prošloj sjednici Gradskog vijeća Grada Petrinje, vijećnici su između ostaloga raspravljali o prijedlogu Odluke o financijskoj potpori za novorođenu djecu za 2023.godinu, o čemu je više rekla Ana Aleksić Pezelj, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i imovinu.

„Za sada je prijedlog ostao isti. Za prvo dijete Grad će dodijeliti 4000 kuna, a za rođenje trećeg i svakog sljedećeg, odobrava dodatnih 2000 kuna. To je ono što je prošle godine bilo, tako je ostalo i ove godine“, rekla je Aleksić Pezelj.

Prijedlog je podržan jednoglasno, a u konačnici, vijećnici su raspravljali o prijedlogu Odluke o socijalnoj skrbi Grada Petrinje. „U razgovoru s prethodnicima koji su vodili ovaj Upravni odjel za društvene djelatnosti, a koji su unatrag nekoliko godina predlagali upravo donošenje ovakve jedne odluke kao krovne i temeljne provedbene odluke na osnovu koje će se svake godine donositi program javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu, mi smo odlučili takvu jednu odluku donijeti. Unutar ove odluke piše koji su sve kriteriji i uvjeti, opisani su oblici pomoći u socijalnoj skrbi“, rekla je Aleksić Pezelj.

Naime novim Zakonom o socijalnoj skrbi propisano je da djelatnost socijalne skrbi, između ostalih subjekata, obavljaju i jedinice lokalne i područne samouprave. Novim se Zakonom o socijalnoj skrbi mijenjaju uvjeti za ostvarivanje pojedinih socijalnih prava i socijalnih usluga, uvode se nove socijalne usluge, uređuje nova organizacija sustava socijalne skrbi te brojne druge promjene.

„Velika novost u ovom dijelu je rad za opće dobro bez naknade. To je ono što su drugi gradovi već usvojili. To donosi gradonačelnica, ali ona mora biti u okviru ove odluke o socijalnoj skrbi. Ukoliko je usvojite mi sutra ovakvu odluku donosimo. Tu se govori da se radi o radno sposobnim ili djelomično radno sposobnim samcima ili članovima kućanstva koji su korisnici zajamčene minimalne naknade, dužni su se odazvati pozivu Grada za sudjelovanje u radovima za opće dobro, a oni sudjeluju od 60 do 90 sati mjesečno“, pojasnila je Pezelj.

I navedeni prijedlog odluke je u konačnici usvojen jednoglasno.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X