Održan Dan nacionalnih manjina grada Siska Održan Dan nacionalnih manjina grada Siska
SISAK – Na sisačkom Korzu održan je Dan nacionalnih manjina grada Siska u organizaciji Povjerenstva za nacionalne manjine grada Siska. Više nam je otkrio... Održan Dan nacionalnih manjina grada Siska

SISAK – Na sisačkom Korzu održan je Dan nacionalnih manjina grada Siska u organizaciji Povjerenstva za nacionalne manjine grada Siska. Više nam je otkrio Adis Keranović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Siska.

„Naime mi u Sisku imamo sreću da imamo Povjerenstvo za nacionalne manjine Grada Siska. To je jedno zasebno tijelo koje djeluje unutar Grada. U tom Povjerenstvu sjede predsjednici i predstavnici svih nacionalnih manjina koje djeluju na području grada Siska, dakle albanske, bošnjačke, češke i romske te srpske nacionalne manjine. Osim nas predstavnika Vijeća sjede i ljudi iz Gradske uprave Siska. Mi smo kao Povjerenstvo organizatori i nositelji cijelog programa, a pokrovitelj je Grad Sisak“, otkrio nam je Keranović.

Ujedno nam je otkrio što su to pripremili Bošnjaci u sklopu ovoga Dana. „Kao što vidite puno toga. Pripremili smo slana i slatka jela. Od slanih jela tu će biti bosanski lonac, burek, sirnica, krumpiruša, zeljanica, suđuk, maslenica, svega ima. Što se tiče slatkih jela to su bosanska baklava, tulumba i mnoga druga slatka bosanska jela. Uz to imamo i dodatne štandove specifičnih rukotvorina, bošnjačke nošnje, naše zastave i grba. Dakle spoj tradicije, kulture, gastronomije i svega ostaloga“, kazao je Keranović.

Podršku Danu nacionalnih manjina grada Siska dao je i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak. „Ovo je prigoda da pripadnici nacionalnih manjina grada Siska pokažu svojim sugrađanima svoje običaje, kulturu i tradiciju. Sisačko-moslavačka županija ostvaruje jako dobru suradnju sa predstavnicima nacionalnih manjina, sa Vijećima nacionalnih manjina na području Sisačko-moslavačke županije, podržavamo rad udruga, organizacije civilnog društva koje okupljaju pripadnike nacionalnih manjina te im pomažemo upravo u predstavljanju njihove kulture, tradicije i običaja“, kazao je Celjak.

U prvom dijelu programa nacionalne manjine su se predstavile sugrađanima svojom tradicionalnom kuhinjom, a potom je uslijedio kulturno-umjetnički program. Češku manjinu predstavljala je Češka beseda, romsku KUD „Crni biser“, srpsku manjinu je predstavljalo Srpsko kulturno društvo Prosvjeda, pododbor Dvor, a bošnjačku manjinu Sevde te Mehmed Goražda.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.