Održan godišnji koncert Petrinjskog puhačkog kvarteta Održan godišnji koncert Petrinjskog puhačkog kvarteta
PETRINJA – U Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma Petrinjsku puhački kvartet održao je svoj godišnji koncert klasične glazbe zajedno sa svojim gostima. Kako nam... Održan godišnji koncert Petrinjskog puhačkog kvarteta

PETRINJA – U Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma Petrinjsku puhački kvartet održao je svoj godišnji koncert klasične glazbe zajedno sa svojim gostima. Kako nam otkriva Milan Schmidt, voditelj ovog kvarteta, ovo je njihov tradicionalni godišnji koncert kojeg održavaju samostalno ili sa gostima.

„Večeras smo se pripremili za jedan koncert klasične glazbe. Obično dva koncerta godišnje imamo, jedan je obično u ovo vrijeme sa klasičnom glazbom, drugi je nešto veseliji, swing ili božićna glazba. Moram reći da je ovo naš godišnji koncert, središnji koncert u godini kada pokažemo ono što smo navježbali i naučili u zadnja dva mjeseca“, kazao je Schmidt.

Na njihovom koncertu pridružili su im se Dina Jularić Ivančić, mezzosopran i Karlo Ivančić na klaviru. „Petrinjcima smo večeras pripremili dosta novih skladbi, možda mogu reći da su jedna do dvije skladbe koje se ponavljaju i koje su kod publike bile prihvaćene, međutim sve ostalo su nove skladbe. Imamo tu Jarnovića, Mozarta, imamo tu nešto gospel glazbe obrađene u swing maniri. Imamo iz poznate serije Hercule Poirot, i također imamo u izvedbi naših gostiju tri arije iz različitih opera. Imamo jedan Czardas u izvedbi Karla Ivančića na klaviru i imamo zajedničku skladbu koju sviramo, dakle jedna je Mozartova Kvartet 478 i Bolero obrađen za kvartet saksofona i klavir“, otkriva Schmidt dio programa kojeg su pripremili vjernoj publici koja je još jednom ispunila Malu dvoranu petrinjskog Hrvatskog doma.

Kaže, sada će na kratki odmor. „Kvartet će sada na jednu ljetnu stanku, ali nikada se ne zna jer kada nas netko pozove za nekakvu sviru, nastup i gostovanje uvijek se brzo skupimo. Za sada nemamo ništa, računamo jedino da bi za Lovrenčevo opet u Parku mogli održati svoj jedan veseli koncert za publiku“, kazao je Schmidt.

Podsjetimo kako je Petrinjski puhački kvarte osnovan 2002.godine i izvode klasične i moderne skladbe, različite obrade evergreena u jazz maniri, božićne te originalne skladbe napisane za zadane instrumente. Nastupaju na važnijim kulturnim manifestacijama kako u Petrinji, tako i u ostatku Sisačko-moslavačke županije. Članovi kvarteta su Marko Vukmirović (klarinet), Fran Komlinović (saksofon alt), Milan Schmidt (saksofon tenor) i Stjepan Kenđel (saksofon bariton).

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.