Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
orguljaski29052020

Održan Orguljaški koncert Arijane Gigliani-Philipp i Edmunda Andlera-Borića

PETRINJA – Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja i Župa Svetog Lovre, uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske organizirali su u Župnoj crkvi Svetog Lovre Orguljaški koncert u sklopu kojeg su nastupili Arijana Gigliani-Philipp, sopranistica i Edmund Andler-Borić na orguljama.

Andler-Borić ističe kako Orguljaški koncert održavaju već tradicionalno u Petrinji te dodaje kako su i ove godine pripremili odličan program. „Jako je lijep program. Na programu su bile skladbe Johanna Sebastiana Bacha, Vivaldija, Verdija, Gomeza, suvremenog njemačkog skladatelja Hansa Adrea Stamma, hrvatskog skladatelja Franje Lučića. Kolegica Arijana i ja smo se potrudili da program kojeg smo izvodili bude stvarno lijep, ugodan, prijemčiv publici, znači ljudima koji su i veći ljubitelji klasične glazbe, a možda i onima koji baš toliko često ne odlaze na koncerte klasične glazbe“, ističe Andler-Borić.

Podsjeća kako su u našoj Župnoj crkvi nalaze lijepe i velike orgulje koje su u Petrinju stigle zalaganjem Sisačke biskupije i sisačkog biskupa Vlade Košića. Ove, sada već tradicionalne petrinjske Orguljaške koncerte nastoji uvijek izvesti s drugim izvođačima, pa je tako ovaj put odluka pala na sopranisticu Arijanu Gigliani Philipp, a Andler-Borić nam otkriva i zbog čega.

„Već dugi niz godina vrlo uspješno surađujem s Arijanom. Kolegica Arijana je zaista vrlo prisutna na hrvatskoj pjevačkoj sceni i kao solistica i kao komorna glazbenica, također puno nastupam i s njezinim mužem klarinetistom Brunom Philippom s kojim sam bio prije dvije godine u Petrinji nastupio. Jednostavno mi je zadovoljstvo nastupati sa sopranisticom Arijanom, a i moram naglasiti da su uvijek programi za glas i orgulje najatraktivniji publici“, ističe Andler-Borić.

Andler-Borić ističe kako mu je uvijek drago nastupiti u Petrinji. „Mene uvijek veseli nastupiti u Petrinji i to baš u Petrinji jer je moj tata porijeklom iz tog kraja, mi smo kao djeca uvijek iz Zadra dolazili tu baki i dedi, tatinoj obitelji. Ja jesam rođen u Zadru, ali sam kršten odmah po rođenju u crkvi Svetog Lovre u Petrinji. Jednostavno to mi je uvijek jedno posebno zadovoljstvo nastupiti u tom gradu, toj predivnoj crkvi u tom jednom predivnom ambijentu“, rekao je Andler-Borić.

Na samom kraju je izrazio zadovoljstvo što ponovno nakon situacije s koronavirusom, glazbenici imaju priliku nastupati i održavati koncerte, a ovo mu je bio prvi koncert nakon poduže stanke od nekoliko mjeseci.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X