Izbornik
orguljaski2104202229

Održan Orguljaški koncert Edmunda Andlera Borića i Brune Philippa

PETRINJA – U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja, u sklopu njihove koncerte sezone koncerata klasične glazbe, Župna crkva Svetog Lovre bila je domaćin Orguljaškog koncerta. Na orguljama je nastupio Edmund Andler Borić, dok je na klarinetu nastupio Bruno Philipp koji nam je ujedno otkrio što su pripremili za petrinjsku publiku.

„Program je sastavljen od velikana i barokne glazbe, to je Benedetto Marcelli, Albinoni, Domenico Cimarosa, tu je i Hendels sveprisutni, pogotovo kada se radi orguljaška glazba i nismo zaboravili čovjeka koji pripada ovom kraju i koji je jako puno obola dao, to je Miroslav Miletić, skladatelj gdje smo stavili njegovu kompoziciju za klarinet i orgulje“, otkrio nam je Philipp.

Kaže kako je ovo jedan ustaljeni program za orguljaški koncert i klarinet. „Jedna formacija koju smo kolega Edmund Andler Borić i ja prije sedam godina se međusobno inicirali da započnemo suradnju i to održavamo koncerte te širimo program, dobili smo potvrdu od jako puno ljudi koji su nas slušali da su klarinet i orgulje izuzetno kompatibilni instrumenti, obzirom da ako orgulje možemo promatrati kao puhački instrument sa svojim sviralima, klarinet jako odgovara sa svojom bojom kao jedan puhački instrument u taj cijeli dijapazon“, dodaje Philipp.

Također je istaknuo kako je Orguljaški koncert postao već tradicija u Petrinji. „Ako smatramo proljeće i kao početak sezone koncerata i početak nekih novih nadanja, jedva čekamo da se to vrijeme ustabili, da sve počne oko nas cvjetati i pupati. Nadam se da smo kroz ovaj koncert Petrinjcima dali, ne želim reći nadu, ali nadam se da smo im utoplili srca bez obzira koliko je ovaj kraj stradao i još uvijek nosi teške rane“, zaključio je Philipp.

Dodat ćemo na kraju kako je ovaj koncert realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija te Grada Petrinje.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X