vatrogasci

Održan prijem za predstavnike Vatrogasnih zajednica s područja županije

SISAK – Sisačko-moslavačka županija je povodom blagdana sv. Florijana, organizirala prijem za predstavnike Vatrogasnih zajednica s područja županije. Župan Ivan Celjak prigodno je svim vatrogaskinjama i vatrogascima čestitao njih Dan. Razgovaralo se o izazovima i problematici s kojom se Vatrogasne zajednice ovog područja susreću. Župan im je zahvalio na svemu što čine za građane naše županije.

„Oni svakodnevno brinu odnosno spašavaju naše živote, našu imovinu, a to se posebno vidjelo nakon razornih potresa koji su snašli našu županiju. Tada smo se imali priliku uvjeriti kako rade vatrogasci na terenu i kako spašavaju živote naših sugrađana i na tome im neizmjerno hvala.“ – naglasio je župan.

Kao Županija, ističe župan, izuzetno smo zadovoljni radom vatrogasaca jer to su ljudi koji daju sve od sebe u obavljanju svoje primarne djelatnosti. „Važno je razvijati vatrogastvo jer često su Dobrovoljna vatrogasna društva nositelji društvnog života osobito u ruralnim područjima. Naravno da ćemo činiti sve što je u našoj mogućnosti da pomognemo vatrogascima da budu bolje opremljeni. Isto tako da ispunimo sve ono što se od nas kao Sisačko-moslavačke županije očekuje, da razgovaramo s odgovorim osobama kako bi pomogli našim vatrogascima na obnove svoje vatrogasne domove koji su stradali u potresu.“ – kazao je Celjak.

Iza vatrogasaca su dvije izrazito zahtjevne godine, što zbog pandemije što zbog potresa, a svake godine na području naše županije susreću se i s velikim brojem požara otvorenog prostora. U vrijeme pandemije, zajedno su s ostalim hitnim službama sudjelovali u aktivnostima za svekoliku zaštitu i sigurnost stanovništva, a u razdoblju neposredno nakon potresa imali su oko 15 tisuća intervencija

Da je važno nastaviti s ulaganjima u rad i opremu Vatrogasnih zajednica slaže se i predsjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić, a istaknuo je kako sada postoji mogućnost da se to učini putem Fonda solidarnosti: „Sve zajednice i sva Vatrogasna društva koja su u mogućnosti i potrebi mogu sudjelovati u tome. Očekujemo i tu znatnu finacnijsku pomoć za nabavu najpotrebnije opreme. Tu će najviše biti za Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Petrinje, ali i za sve ostale koji su u tome sudjelovali. Radi se na svim razinama, a zahvaljujem svima na tim pruženim mogućnostima. Uspjeli smo ostvariti znatna financijska sredstva i opremit ćemo se s kvalitetnom opremom, onom koje nemamo, koja je uništena u potresu i svime što nam je potrebno na intervencijama.“

Podsjetio je Brlečić i na nabavu 4 navalna vozila, 11 kombi vozila i dva pick-up vozila od prije par godina koja su im značajno pomogla u radu. Jedna od tema o kojoj je razgovarano na današnjem prijemu su i posljedice potresa. „Mi smo Vatrogasna zajednica županije koja jedina djeluje u kontejneru i nemamo uvjeta za rad, ali i tu nam se otvara prilika zahvaljujući županu s kojim ćemo zajednički raditi na tome. Svi ćemo zajedno nastojati što prije i opremiti i urediti taj objekt, kao i napraviti Županijski operativni centar – sve ono što nam i Zakon o vatrogastvu nalaže. Svi smo svjesni situacije u kojoj smo se našli, i zbog pandemije i nakon potresa, i nadam se da ćemo zajedno uspjeti u svemu tome i uskoro za godinu dana ili dvije nastaviti raditi i djelovati kao i sve ostale županije koje nisu stradale u potresu.“ – kazao je Brlečić.

Da su rad i požrtvovnost vatrogaskinja i vatrogasaca naše županije prepoznati, pokazuju i jučerašnja priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice. Za osobite zasluge u saniranju posljedica potresa, priznanja su uručena predstavnicima Vatrogasnih zajednica Petrinje, Siska i Gline te Javnim vatrogasnim postrojbama Petrinje, Siska i Gline.


 

Monika Perlic

Monika Perlic

Monika Perlić, novo je mlado lice u programu Petrinjskog radija. Radijsko iskustvo stjecala je na drugim radio postajama, a od sada ju svakodnevno možete slušati u našem programu. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X