Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
ce20031

Održan sastanak na temu „Europska sredstva kao odgovor na posljedicu potresa u SMŽ te revitalizacija pogođenih područja“

SISAK – Saborski zastupnik Ivan Celjak inicijator je sastanka na temu „Europska sredstva kao odgovor na posljedicu potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji te revitalizacija pogođenih područja“. Celjak je istaknuo kako obnova mora biti učinkovita, brza i transparentna jer je najvažnije što prije ljude vratiti u njihove domove. Poručuje kako i dalje očekuje pomoć države u sanaciji posljedica potresa te podsjeća kako je Vlada dan nakon potresa za našu županiju odobrila 120 milijuna kuna, poduzetnicima je za saniranje štete dodijeljeno 10 milijuna kuna, kao što je podsjetio da je HEP obustavio naplatu potrošnje električne energije, Hrvatske autoceste su osigurale besplatnu cestarinu, dok su Hrvatske željeznice omogućile besplatan prijevoz.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol istaknuo je kako će se nastaviti boriti za ovaj kraj posebno kroz programe koji su namijenjeni smanjenju razlika u razvijenosti svih dijelova Europske unije te kroz program “pametnih sela”.

“Osim obnove kuća izuzetno je važno pokrenuti gospodarstvo, otvoriti radna mjesta, to je jedino što će omogućiti ljudima da ostaju ovdje. Vlada je ispregovarala pomoć od 24 milijarde eura, što je najveći iznos za jednu državu po glavi stanovnika, dok će na temelju procijenjene štete Hrvatska iz Fonda solidarnosti Europske unije zatražiti isplatu 319,19 mililijuna eura”, istaknuo je Sokol te dodao kako je 830 milijuna kuna preusmjereno na obnovu iz drugih projekata koji se financiraju iz Europske unije. To će biti prva faza obnove, druga će se odnositi na digitalnu tranziciju, zeleni plan, zdravstvo, demografiju i revitalizaciju.

Na sastanku su sudjelovali i Željka Josić, državna tajnica u Uredu za demografiju i mlade, Dalibor Bišćan, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice, Stjepan Kostanjević, gradonačelnik Gline, Magdalena Komes, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja, stručni suradnik Mihael Jurić te Mario Čelan, ravnatelj Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SIMORA.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X