ImageK00012

Održana 12.likovna kolonija „Jesen u Petrinji“ SKD „Prosvjete“ i otvorena 7.izložba slika

PETRINJA – Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ Zagreb, Pododbor Petrinja organiziralo je 12.Likovnu koloniju „Jesen u Petrinji 2019.“ i 7.izložbu slika u Galeriji „Krsto Hegedušić“. Sudionici su se prvo okupili u jutarnjim satima u Hrvatskom domu te do popodnevnih sati slikali u zatvorenom i otvorenom prostoru. U popodnevnim satima je uslijedila izložba radova nastalih na proteklim likovnim kolonijama. Predsjednica petrinjske „Prosvjete“ Mara Vilus nam je rekla više o manifestaciji:

„Vidite da smo izložili stvarno jedan lijep broj slika. To se dogodilo na 16 likovnih kolonija koje su krenule 2004. godine. Danas je održana dvanaesta likovna kolonija „Jesen u Petrinji“ na kojoj ste bili prisutni vi koji ste stvarali ove slike. Da nije vas, mi ne bi imali priliku da uživamo i da se ujedno pohvalimo da imamo tako krasne slike i da obogatimo kulturnu tradiciju i fond u gradu Petrinji i da mi nešto radimo i stvaramo i doprinosimo razvoju kulture zajedno s većinskim narodom.“

Na likovnoj koloniji su sudjelovali članovi SKD „Prosvjete“ iz Zagreba, Karlovca te samostalni slikari i umjetnici iz Velike Kladuše, Beograda, Popovače, Novske, Velike Gorice i Petrinje. Izložbu je otvorio akademski slikar Nedeljko Tintor koji je rekao više o izloženim slikama:

„U ovim slikama se vidi od čega su petrinjske i kuće ovog podneblja građene. Pretežno drvo, opeka. Kamena ima manje. Ako ga ima, čuvalo se za crkve ili neke druge javne građevine. Grad Petrinja je divan grad s mnogo austrougarske secesije, s zaostavštinama baroka. To se vidi na nekim slikama, ne mnogo, koliko se susreće s šetnjom gradom. I ja sam sad vidio neke stvari za koje nisam znao da postoje u Petrinji.“

Na kraju se Vilus zahvalila gradonačelniku Darinku Dumboviću na financijskoj i pomoći u organizaciji ove manifestacije koja je bila pod pokroviteljstvom Grada.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X