Izbornik
tvijećenaslov

Održana 3. sjednica Turističkog vijeća: „Usprkos svemu, turizam mora nastaviti živjeti i razvijati se“

PETRINJA – U petrinjskoj Gradskoj upravi u Hanžekovoj ulici ovog ponedjeljka održana je 3. sjednica Turističkog vijeća TZ grada Petrinje. „Članovi Turističkog vijeća  na čelu s predsjednicom Turističke zajednice grada Petrinje, gradonačelnicom Magdalenom Komes raspravljali su o daljnjim aktivnostima po pitanju razvoju turizma u našoj destinaciji. Zaključili smo da usprkos svemu, ima zaista mnogo mogućnosti da radimo i dalje na razvoju svega što smo započeli prethodnih godina, poput projekta „Muzealizacije grada Petrinje“, zatim kulturno – turističke rute „Destinacija Napoleon u Hrvatskoj“ kao i dovršenju dokumenata s kojima smo započeli, a koji će nam dati daljnje smjernice gdje smo i koje aktivnosti dalje poduzimali“, kazala je nakon sjednice direktorica Turističke zajednice grada Petrinje, Ivanka Držaj.

Jedna od tema bio je i Festival lončarstva i keramike (FLIK) koji je u suradnji s Lončarstvom „Val“ Valentina Valenta, Otvorenim keramičkim ateljeom i legendarnim petrinjskim lončarskim majstorom Matejom Stanešićem svoje premijerno izdanje doživio u kolovozu, u sklopu ovogodišnjeg „Lovrenčeva“. Ova nova manifestacija temeljena na dugogodišnjoj petrinjskoj tradiciji lončarstva imala je odličan odaziv, a prepoznata je i izvan Petrinje, pa je predložena i za međunarodnu turističku nagradu Golden Interstas Award. Inače, u sklopu Festivala lončarstva i keramike, u Petrinji su, u listopadu, planirana još dva događaja – izložba radova nastalih na radionicama u kolovozu, te okrugli stol na temu „Lončarstvo i zaštita lončarstva kao nematerijalne kulturne baštine našeg grada“.

Na sjednici je dogovoren i okvir ovogodišnje manifestacije „Festival kestena“ koja će 16. i 17. listopada biti organizirana u suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom „Zrin“. Uz rekreativno planinarenje i branje kestena na dvije rute (dužoj iz petrinjskog parka i kraćoj iz Hrastovice) te mogućnost bicikliranja i ove se godine planiraju organizirati različiti sadržaji – prvog dana kod Planinarskog doma „Matija Filjak“ i drugog dana u gradu, najvjerojatnije u parku, uz pečene kestene, kolače od kestena, glazbeni program i prodajnu izložbu lokalnih poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina.

„Naravno, razgovarali smo i o brojnim drugim mogućnostima i prijedlozima – prilagođavat ćemo se sadašnjem vremenu, ovim trenucima, vidjet ćemo u kom pravcu će se dalje razvijati turizam, ali svakako želim istaknuti da ćemo sve raditi u koordinaciji s gradskom upravom i prilagođavati se novim mogućnostima“, rekla je direktorica Turističke zajednice grada Petrinje Ivanka Držaj, napomenuvši kako je većina naših poduzetnika u turizmu i nakon potresa ipak ostala u toj djelatnosti. „Nakon rušenja i početnog stresa, naši poduzetnici u turizmu zasukali su rukave, popravili što se za prvu ruku popraviti moglo i svakako žele nastaviti dalje“, kazala je Držaj.

Gradonačelnica Magdalena Komes, koja je i predsjednica Turističke zajednice (sukladno Zakonu o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, gradonačelnici su automatizmom i predsjednici Turističkih zajednica), poručila je kako situaciju u kojoj smo se našli treba shvatiti kao priliku za izgradnju novog grada – ne stihijsku, nego plansku izgradnju, a uz to onda svakako mora ići i dugoročna strategija razvoja turizma: „Drago mi je da turizam i u ovakvim groznim okolnostima ipak opstaje i nastojat ćemo poduzeti sve da i dalje opstane. I ne samo to, nego ćemo ga nastojati širiti i razvijati novim idejama i novim sredstvima. Svaka ideja je dobro došla. Mogu i ovdje reći da će nam država izaći u susret – iznašli su nekakav način financiranja cjelokupnog područja pogođenog potresom, i Zagreba i nas na području na kojem je proglašena katastrofa i definitivno je to nešto što će nam omogućiti nastavak života u gradu“, kazala je među ostalim Komes.

Na 3. sjednici Turističkog vijeća većinom glasova usvojen je i Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu, opisu i popisu radnih mjesta i radnih zadataka TZ grada Petrinje koji je usklađen s promjenama Zakona o turističkim zajednicama i koji će na snagu stupiti s 1. siječnja 2022. godine. Jednoglasno su izabrane nova radna skupina za projekt „Muzealizacije grada Petrinje“ i radna skupina za kulturno – turističku rutu „Destinacija Napoleon u Hrvatskoj“. (Riječ je o međunarodnoj kulturno – turističkoj ruti uspostavljenoj prije nekoliko godina na inicijativu Napoleonovih potomaka koja povezuje gradove u Europi u kojima je boravila Napoleonova vojska. U Petrinji je Napoleonova vojska bila prisutna od 1809. do 1813. godine. Smatra se kako su upravo francuski vojnici pokrenuli prvo kazalište u Petrinji, a zasadili su i lipe koje i danas krase petrinjski park. Petrinja se za članstvo u kulturno – turističkoj ruti „Destinacija Napoleon u Hrvatskoj“ izborila uz podršku Dubravke Davidović, koordinatorice Europske federacije napoleonskih gradova- EFCN za Hrvatsku).

Članovi Turističkog vijeća složili su se na kraju kako usprkos situaciji u kojoj se Petrinja našla, turističke potencijale moramo nastaviti razvijati, jer to neće učiniti nitko drugi umjesto nas. „Razorni potres je nažalost mnogima postao prva asocijacija na Petrinju. Mnogi je upravo zbog emocija vezanih uz potres i želje da nas podrže dolaze posjetiti – ispričajmo im cjelovitu priču o nama, o našoj povijesti, prirodi, o našoj tradiciji, kulturi, o poznatim ljudima koji su ovdje živjeli nekad i o ljudima koji ovdje žive danas, usprkos svim nedaćama“, zaključili su članovi Turističkog vijeća.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X