Održana edukacija na temu „Utjecaj medija na razvoj i ponašanje djece i mladih“ Održana edukacija na temu „Utjecaj medija na razvoj i ponašanje djece i mladih“
PETRINJA – Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj koje djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja, aktivno je krenulo sa svojim edukativnim aktivnostima... Održana edukacija na temu „Utjecaj medija na razvoj i ponašanje djece i mladih“

PETRINJA – Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj koje djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja, aktivno je krenulo sa svojim edukativnim aktivnostima u novoj godini. Voditelj Savjetovališta Armin Hadžić tako je održao edukaciju za nastavnike u Osnovnoj školi Jabukovac s temom „Utjecaj medija na razvoj i ponašanje djece i mladih“.

Tom prilikom su nastavnici upoznali nove znanstvene spoznaje i istraživanja iz područja utjecaja elektroničkih medija na neurološku, psihosocijalnu, edukativnu i ponašajnu razinu života djece i mladih. Istaknuta je važnost suradnje i sinergije škola i odgojno-obrazovnih ustanova kao jednih od ključnih čimbenika u promicanju psihosocijalnog zdravlja.

Interaktivnim predavanjem, predstavljeni su negativni utjecaji medija na djecu i mlade, kao što su predstavljeni i pozitivni aspekti na razvoj vizualno-motoričke koordinacije, brzinu selektiranja i obrade vizualnih informacija. Također, predstavljeni su rezultati Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba u kojem stoji da je 73 posto djece do 11 godina vidjelo gole fotografije na internetu, trećina mladih od 9 do 17 godina komunicira putem interneta s osobama koje ne poznaje, a svaki četvrti tinejdžer u dobi od 15 do 17 godina susreo se s osobom koju je upoznao online. Također iznesen je podatak da je svega 11 posto njih zatražilo pomoć druge osobe nakon što su bili izloženi uznemirujućem sadržaju.

Naglašeno je kako je važno upoznati roditelje, staratelje, nastavnike, kao i same mlade osobe  s opasnostima koje su  prisutne u virtualnom svijetu. To se osobito odnosi na: cyberbullying- nasilje putem interneta, phishing -mrežnu krađu identiteta, sexting -slanje poruka/slika seksualnog sadržaja te najteži oblik tzv.  grooming- mamljenje djece radi seksualnih potreba.

Nakon teorijskog dijela, nastavnici su dobili smjernice za rad i uslijedila je diskusija u svezi problema s kojima se svakodnevno susreću u radu sa suvremenim medijima. Ovom edukacijom nastavljena je višegodišnja uspješna suradnja između Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj i Osnovne škole Jabukovac.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.