Izbornik
Share on facebook
Share on twitter

Održana prva sjednica Savjeta mladih nakon potresa, usvojili svoje Izvješće za 2020.godinu

PETRINJA – U privremenim prostorijama petrinjske Gradske uprave u Hanžekovoj ulici 19 u Petrinji, održana je deveta sjednica Savjeta mladih Grada Petrinje, prva u ovoj godini i prva nakon potresa koji je pogodio naše područje. Nakon jednoglasnog usvojenog reda, usvojen je i zapisnik sa prethodne sjednice održane u rujnu prošle godine.

Na samom početku, predsjednik Savjeta mladih Grada Petrinje Daniel Barukčić je izrazio negodovanje što nitko iz Grada nije prisutan na njihovoj sjednici, a govoreći o Godišnjem Izvješću o radu Savjeta mladih Grada Petrinje za 2020.godinu je kazao kako su realizirali programa onoliko koliko su im uvjeti dozvoljavali.

„Prošla godina u globalu u našem radu je bila znatno  skromnija jer smo bili ograničeni i pojavom koronavirusa, tako da smo morali i prilagoditi naš Plan i Program prošle godine tim mjerama i mogućnostima općenito, ali ono što je važno za spomenuti je da smo održali dvije sjednica i ukupno sedam neformalnih sastanaka. Tijekom prošle godine Savjet mladih podržao je Udrugu KAS u aktivnostima rekreacijskog jahanja za učenike Srednje škole Petrinja, podržali smo također i Socijala ljetni festival, provodili smo on-line anketu za mlade o prostoru za mlade, u prosincu 2020.godine organizirali smo podjelu božićnih poklon paketića za djecu i mlade“, rekao je Barukčić. Navedeno Izvješće je usvojeno jednoglasno.

Pohvalio je članove Savjeta mladih koji redovito dolaze na sjednice, te ističe kako im je ovo zadnja godina mandata u ovom sazivu. Zbog potresa koji je pogodio naše područje krajem prošle godine, kazao je kako će njihovo djelovanje i u ovoj godini biti izazovno.

„Također želim napomenuti da sam u kontaktu sa udrugama u gradu koje rade sa mladima koji imaju neke planove, pa vjerujem da će doći do suradnje kroz naš novi Plan i Program za 2021.godinu, pa ćemo moći vjerojatno i to ostvariti u ovoj godini. Ljeto dolazi, nažalost radi ovog potresa brojne lokacije su nam onemogućene za to, ali vjerujem da će se moći naći jedno kvalitetno rješenje koje će služiti mladima da imaju barem neki privremeni, alternativni prostor za razne događaje“, istaknuo je Barukčić.

Kazao je kako ne treba zaboraviti mlade koji su se uključili u pomaganje i volontiranje nakon potresa. „To je zaista pohvalno. Svi smo mogli svjedočiti kako su se upravo mladi angažirali i nesebično pomagali svojim bližnjima i drugima. Neki to još uvijek rade. Petrinja ima mladost koja će uvijek bit na raspolaganju drugima i smatram da upravo u tim najtežim trenutcima, koji su nepredvidivi, možemo vidjeti pravu sliku svega, ovoga grada. Grad čine ljudi, a ne građevine koje su oštećene. Sve u svemu, sve što će se ikada graditi u ovom gradu, radit će se za buduće generacije koje su svjedoci ovom vremenu, koje će održavati ovaj grad i dalje“, rekao je Barukčić.

Više puta su izrazili negodovanje što na ovoj njihovoj sjednici nisu bili prisutni niti predsjednik Gradskog vijeća niti gradonačelnik za koje su imali nekoliko pitanja, kao što su zbog čega je ograđena Gradska tržnica Petrinja. Zahvalio se istovremeno Gradu Petrinji na dodijeljenom kontejneru koji će im poslužiti za privremeni rad. No svejedno će tražiti od Grada bolju lokaciju kako bi mogli provoditi svoje planirane aktivnosti. Smatraju kako mladi trebaju biti više u fokusu u Petrinji. Također je istaknuto da mladima u gradu treba društveni život, stoga se nadaju kako će tijekom ljetnih mjeseci koji su pred nama, kada će, nadaju se epidemiološke mjere popustiti, moći organizirati brojna događanja. Ujedno su apelirali na mlade da izađu na nadolazeće lokalne izbore i time sudjeluju u politici koja će odlučiti o budućnosti svih.

Bila je ovo prilika da se članovima Savjeta mladih pokaže i dobiveni kontejner za njihove aktivnosti, kojeg su dobili od Grada Petrinje, a nakon obilaska istog, kratko im se pridružio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji se ispričao zbog nedolaska, obzirom je u gradu boravio sa francuskim novinarima koji su radili reportažu o Petrinji nakon potresa.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X