Izbornik
kulturasvimaradionica28092019

Održana radionica o planiranju i provedbi kulturno-umjetničkih projekata i programa

PETRINJA – U sklopu projekta „Kultura svima“ kojeg provodi Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja zajedno sa svojih pet partnera, održana je nova radionica pod nazivom „Participativno planiranje i provedba kulturno-umjetničkih projekata i programa“. Radionica koja je održana u Velikoj učionici petrinjskog Hrvatskog doma vodila je Mirela Despotović iz Centra za civilne inicijative, otkrila nam je Selma Buljubašić, voditeljica projekta „Kultura svima“.

„Tijekom radionice smo razgovarali o definiciji projekta, koji su dijelovi projekta, koja je uloga tima u razradi projektne ideje, koja je uloga sudionika i analizu kako od sudionika postati partner u projektu. Također smo se osvrnuli na anketu koju smo proveli u okviru projekta Kultura svima te smo dodatno razgovarali o potrebama u kulturi u Petrinji. Nakon toga smo kroz tablu problema pokušali doći do rješenja kako kulturnu ponudu poboljšati u gradu, osmislili smo strategiju za izradu projekta i kriterija, definirali smo ciljeve i utvrdili pokazatelje rezultata te smo izradili plan za buduće radionice“, rekla nam je Buljubašić.

Cilj ove radionice je bio ojačati kapacitete organizacija civilnog društva, a govora je bilo i o nadolazećim projektima, otkrila je Mirela Despotović iz Centra za civilne inicijative iz Zagreba. „Na radionici smo razradili nekoliko projektnih ideja koje se mogu prijavljivati na buduće natječaje, bilo nacionalne bilo europske. Obzirom na to da očekujemo da će Ministarstvo kulture raspisati još jedan natječaj iz područja ESF-a za mlade, znači Mladi i kultura, u najavi su zapravo i natječaji 54+, obzirom da ovi koji se sada provode su izrazito uspješni, tako da su svi polaznici dana na radionici razradili nekoliko projektnih ideja koje bi mogao Hrvatski dom u Petrinji prijaviti u partnerstvu sa dionicima iz lokalne zajednice, odnosno drugim ustanovama u Petrinji i udrugama koje se bave kulturom, mladima, te osobama treće životne dobi. Svima im čestitam da im projektne prijave budu uspješne“, rekla nam je Despotović.

Podsjetimo kako je projekt „Kultura svima“ vrijedan gotovo 800 tisuća kuna, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja, a partneri su Udruga Građanski aktivizam Petrinja GRAK, Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“ Petrinja, Gradska limena glazba Petrinja, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i Društvo Naša djeca Petrinja. Navedeni projekt je jedan od 34 uspješno ocijenjena projekta za kojeg su osigurana sredstva iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstva kulture u sklopu poziva „Kultura u centru-potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“. Cilj projekta je kvalitetnije i učinkovitije iskoristiti dio prostornih resursa Hrvatskog doma u odnosu na konvencionalne i tradicionalne pristupe. Provedba projekta traje do 29.veljače 2020.godine. U sklopu ovog projekta zaposlene su i dvije osobe na sljedećih 16 mjeseci te su njihove ukupne plaće financirane iz sredstava projekta.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X