osicemalakuca19go

Održana redovna godišnja skupština Hrvatskog saveza udruga OSIce

PETRINJA – Delegati udruga iz Pelješca, Metkovića, Splita, Trogira, Siska i Daruvara bili su gosti u Maloj kući u Petrinji Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije gdje je održana redovna godišnja skupština Hrvatskog saveza udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji – OSIce.

Hrvatski savez udruga OSIce okuplja 10 Udruga od juga do istoka Hrvatske koje  djelovanjem u svojoj zajednici pokrivaju  izvaninstitucionalni oblik pomoći i podrške djeci s teškoćama u razvoju i osobama s intelektualnim teškoćama i invaliditetom u zajednici, podizanje sustava rehabilitacije, ranu intervenciju, kupnju i iznajmljivanje ortopedskih pomagala i potrošnog medicinskog materijala, poboljšanje uvjeta kućne njege vitalno ugrožene djece, senzibilizaciju zajednice, razvoj socijalnog poduzetništva, zapošljavanje osoba s invaliditetom, osobna asistencija te asistencija i pomoć u obrazovanju.

Prije Skupštine održana je sjednica Upravnog odbora koji je odobrio predlaganje skupštini plana i programa rada, financijskog i operativnog plana Saveza za 2020. godinu, ali su se osvrnuli i na uspješan rad Saveza u ovoj godini.

Hrvatski savez udruga OSice već treću godinu financira Grad Sisak, obzirom da je i sjedište Saveza u Sisku. Ova godina bila je i izborna godina Saveza kojim će i slijedeće četiri godine predsjedavati Aleksandra Milković (UOSI SMŽ), a izmjenama Statuta za dopredsjednicu Saveza izabrana je Dijana Aničić (Anđeli-Split) dok je izvršni direktor Saveza Ivica Bašić (TOMS-Trogir). Izabrani su i novi članovi Upravnog i Nadzornog odbora, a najveće postignuće i priznanje za dosadašnji rad je ulazak predstavnika Saveza u rad Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom.

Udruge, članice Saveza podržale su tijekom 2019. godine inicijativu 30-ak udruga i saveza za izmjenu i dopunu Zakona o linijskom i povremenom obalnom prijevozu koji je definirao zakonom propisane kategorije osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju koje ostvaruju pravo na besplatni prijevoz, a pozitivni pomak postignut je i podržavanjem inicijative prema osiguravajućim društvima u Hrvatskoj. Podržana je i zadnja aktualna inicijativa pod nazivom „Radnici – a ne socijalni slučajevi“ ispred Ministarstva demografije u listopadu i prosincu u Zagrebu za reguliranje statusa roditelja njegovatelja-njegovatelja. Savez ima svoje predstavnike i na sastancima u Ministarstvu znanosti i obrazovanja vezano uz praćenje provedbe Pravilnika o pomoćnicima u nastavi, a i u radnoj skupini za izradu novog prijedloga  Zakona o socijalnoj skrbi.

Aktivnosti jačanja organizacijskih kapaciteta samog saveza, umrežavanje i poziva u članstvo kvalitetnih Udruga koje rade i usmjereni su prema istim ciljevima i interesima kao i Hrvatski savez udruga OSIce. Uspostava i razvoj suradnje s izvršnom i zakonodavnom vlasti, institucijama, zavodima, uredom pravobraniteljice, centrima i OCD vezano uz politike jednakih mogućnosti. Zagovaranje pozitivnih društvenih promjena, obilježavanje međunarodnih i nacionalnih dana od interesa za pojedine skupine djece s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Organizacija okruglih stolova i tribina s ciljem jačanja organizacijskih kapaciteta pojedinih Udruga –članica Saveza i senzibilizacije zajednice te suradnja s medijima i javnosti s ciljem informiranja članstva i javnosti o problemima djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji te predstavljanja i promocije rada saveza glavne su planirane aktivnosti  za slijedeću godinu, a koje su jednoglasno usvojene na Skupštini kroz Plan i program, Operativni i Financijski plan Hrvatskog saveza udruga OSIce za 2020. godinu.

Slijedeća izvještajna Skupština Saveza na proljeće 2020. godine biti će održana u gostima Udruge „Prijatelj“ iz Metkovića.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X