PETRINJA – Grad Petrinja, nakon dvije godine pauze zbog epidemije Covid-a 19 i potresa, bio je organizator tradicionalne 14. petrinjske kobasijade.
Ove godine prijavljeno je 20 uzoraka, a ocjenjivalo je peteročlano stručno povjerenstvo: izv. prof. dr. sc. Ivica Kos, izvanredni profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Ivan Vnučec, izvanredni profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, dr. sc. Darija Bendelja Ljoljić, postdoktorandica na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, prof. dr. sc. Nada Vahčić, redovita profesorica u trajnom zvanju na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu i doc. dr. sc. Vladimir Margeta, docent na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.
Potporu nastavku tradicije dala je i petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes: „Ono što mi vrlo često zaboravljamo je da smo grad Prve hrvatske tvornice salame i zaista to treba puno češće isticati i Petrinju u tom smjeru brendirati. U komunikaciji s Tugomirom Majdakom, državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede, organizirali smo sastanak u smjeru brendiranja ove naše izvrsne kobasice, s ovog našeg područja, ne samo petrinjskog, nego i glinskog, pozvali smo određene proizvođače kobasica da saslušaju što imamo za reći i koji su nam planovi, smatram da je odaziv za to dobar i da nam se u tom smislu smiješi dobra budućnost zato što imamo dosta proizvođača, ali ni jedan nema zapravo certificiranu kobasicu odnosno proizvodnju i to je veliki nedostatak zbog velike potražnje na tržištu. Idemo u smjeru da imamo zaista što ponuditi s ovog kraja, idemo u osnivanje udruga, pa i zadruga i širenje na naše tržište, ali vjerujem i šire, u Europu, jer zaista je velika potražnja za kobasicama, a mi imamo ovdje dugogodišnju tradiciju.“
Sve je provedeno u organizaciji Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i razvoj Grada Petrinje u kojem je Marijeta Grabovac Zec, viša savjetnica za poljoprivredu i ruralni razvoj, te je pojasnila cijelu proceduru: „Kobasijada funkcionira na način da ove godine imamo samo ocjenjivanje kobasica koje smo zaprimili. Imamo respektabilno ocjenjivačko povjerenstvo, kao i do sada svake godine. Ove godine imamo pet članova u komisiji, oni su svi specijalizirani senzorni analitičari za ovu vrstu proizvodnje, odnosno za kobasicu. Dobili smo vrhunske stručnjake, što nam je i cilj da dođemo do određenog standardiziranja, da dođemo do određene kvalitete ove naše domaće banijske kobasice. Povjerenstvo zaprimljene uzorke kobasica vrednuje u pet kategorija: vanjski izgled, izgled prereza, miris, konzistencija, te okus i aroma. Povjerenstvo ne zna koja je čija kobasica jer svaka kobasica je pod određenim brojem i tek u konačnici mi ćemo znati da će određeni broj osvojiti prvu, drugu ili treću nagradu. Prvo, drugo i treće mjesto nosi novčanu nagradu, prvo mjesto tri tisuće kuna, drugo dvije i treće tisuću kuna.“
Isto tako dogovoreno je kako će za nekoliko dana u gradskoj upravi biti organiziran prijam za proizvođače tri najbolje ocijenjene kobasice kada će biti obznanjena njihova imena i konačni poredak.