Share on facebook
Share on twitter
gv39maric

Opet poništena odluka o prodaji odmarališta Punat, pa raspisan novi natječaj za prodaju

PETRINJA – Na prošloj sjednici petrinjskog Gradskog vijeća, vijećnici su razmatrali i Izvješće o realizaciji Programa poticanja gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja na području Grada Petrinje za 2019.godinu, o čemu je više rekao Ante Marića, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu.

„Kao što vidite bilo je planirano 2,5 milijuna kuna, a realizirano je 2,1 milijun kuna. Da se razumijemo, to je rebalansom na kraju godine poravnato“, rekao je Marić. Vijećnica Svjetlana Lazić je postavila pitanje je li se sastao Odbor za gospodarstvo prije slanja ove točke na sjednicu Gradskog vijeća, kao što je postavila pitanje jesu li javno objavljeni podaci o tome tko je sve dobio navedene poticaje. Marić je kazao kako se Odbor nije sastao, a da su navedeni podaci o dodijeljenim potporama iz ovog Programa objavljeni. Vijećnica Magdalena Komes tvrdi kako podaci nisu javno objavljeni.

„Kada govorimo o ovim pomoćima Grada Petrinje, lijepo je pomoći i u slučaju poplava i u slučaju kriznih situacija, naročito u radu samih poduzetnika, međutim, imali smo već nekoliko situacija da obmanjujete javnost i vi i vaši pročelnici koji nam direktno u oči lažu i javnosti u oči lažu. Tako je bilo i prošli put kada smo razgovarali o objavi na stranicama Grada o pomoći poduzetnicima, sada gospodin Marić ponovno istu stvar radi, uvjerava nas da je objavljeno nešto što nije objavljeno. Molim ako je objavljeno da nam kažete gdje je objavljeno i zašto nije lako pretraživo“, rekla je Komes.

Vijećnik Miljenko Bušić je istaknuo kako web stranica Grada Petrinje nije dobra. Ističe kako je gradska web stranica ogledalo grada. Također je istaknuo kako nije lako doći do nekih informacija na web stranici Grada, stoga poručuje kako web stranica mora biti čitljiva i jednostavna.

Vijećnik Željko Tonković je podsjetio kako su predlagali komisiju koja bi predlagala gradonačelniku tko može dobiti potpore po ovom Programu, sve s ciljem transparentnosti. Također je istaknuo kako su potpore dobivane i bez zahtjeva, na što je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović kazao kako to nije korektna izjava, kao što je istu izjavu nazvao sramotnom. Tonković je sramotnim nazvao pokušaj pročelnika Marića da ospori nalaz Državne revizije, dok je dodao kako 80 posto vijećnika nije pročitalo materijale, a diže ruke, što je također nazvao sramotnim. Govoreći o Reviziji, Marić je kazao kako Revizija nije radila izvješće poticaja za prošlu godinu, nego godinu prije te da to nema nikakve veze sa izvješćem za 2019.godinu. Navedeno izvješće je usvojeno sa 13 glasova za, pet glasova je bilo protiv te jedan suzdržan.

Vijećnici su raspravljali i o prijedlog Odluke o usvajanju Izvješća o izvršenju Programa gradnje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom za 2019.godinu. Navedeno izvješće je usvojeno sa 15 glasova za i četiri suzdržana.

Vijećnici su također raspravljali o prijedlog Odluke o poništenju postupka prodaje odmarališta u Punatu i objavi novog javnog natječaja. „Prijedlog je da se poništi prethodni natječaj, raspiše novi. Na proteklom natječaju imali smo jednu ponudu, vjerojatno znate, koja je ispunjavala sve kriterije osim što je zakasnila na predviđeni rok prijave. Iz tog proceduralnog razloga smo je morali poništiti. Prijedlog je da se raspiše novi natječaj pod ovim okolnostima. Početna cijena je 1,3 milijuna kuna“, kazao je pročelnik Marić.

Vijećnik Željko Tonković je kazao kako je ovo već postalo nakaradno, neprihvatljivo, a prodaja odmarališta je za HDZ neprihvatljiva. „Mi smo prije više puta raspravljali i imali ideje i nudili određenim udrugama Punat za određene projekte, međutim svaki put smo se vratili na mjesto s konstatacijom da ne možemo dobiti EU sredstva za ulaganje u Punat i tu priča pristaje. Stalno dobivamo upozorenja, i neki dan smo dobili ponovno od Općine Punat upozorenje, jer se neki stup od nadstrešnice urušio, da moramo prići sanaciji, da moramo za to izdvojiti sredstva, urediti tu zgradu da ne ugrožava prolaznike“, pojasnio je Marić. Navedeni prijedlog je u konačnici usvojen sa 12 glasova za i pet protiv.

Na samom kraju vijećnici su raspravljali o izmjeni Odluke o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih epidemijom COVID-a 19 na području Grada Petrinje o čemu je više rekla Ivana Kordić, pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i naplatu potraživanja.

„Prijedlog je da se dođe do izmjene jednog dijela članka 2.prethodne odluke. Ono što je bitno naglasiti da kada smo počeli dobivati zahtjeve tvrtki i obrta smo ustanovili da odluka koja je prije bila važeća zapravo ne zadovoljava mnoge tvrtke i obrte, zapravo smo ih zakinuli u tolikoj mjeri što većina sa 31.12.2019.godine su imali nekih nepodmirenih obveza prema Gradu Petrinji, a to je iz razloga što vi dobivate račune kojima je valuta plaćanja npr.15.12., i normalno da oni nisu uspjeli do 31.12.niti podmiriti svoje obveze, tako da smo u tom dijelu zakinuli neke. Također postoje neka poduzeća gdje oni nisu uspjeli dokazati neke svoje prihode, pa smo im na neki način pokušali olakšati da bude precizno što trebaju dostaviti“, pojasnila je Kordić. U konačnici navedeni prijedlog je jednoglasno usvojen.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X