OŠ „Mate Lovraka“ na jedan dan postala „Kućicom eksperimenata“ OŠ „Mate Lovraka“ na jedan dan postala „Kućicom eksperimenata“
PETRINJA – Petrinjska Osnovna škola „Mate Lovraka“, zahvaljujući gostovanju „Hiše eksperimentov“ iz Ljubljane, na jedan je dan, postala „Kućicom eksperimenata“. Otkud ideja za jedno... OŠ „Mate Lovraka“ na jedan dan postala „Kućicom eksperimenata“

PETRINJA – Petrinjska Osnovna škola „Mate Lovraka“, zahvaljujući gostovanju „Hiše eksperimentov“ iz Ljubljane, na jedan je dan, postala „Kućicom eksperimenata“.

Otkud ideja za jedno ovakvo događanje, po prvi put u ovom opsegu organizirano u Petrinji, otkrila je ravnateljica OŠ „Mate Lovraka“, Ankica Krnjajić Magdić.

„Kako sam ja u stalnoj potrazi kako našim učenicima pokazati čime se sve u životu mogu baviti, a što nije moguće vidjeti u našem gradu,  posjetila sam „Hišu eksperimentov“ u Ljubljani i samoj sebi obećala da ih želim dovesti u našu školu, kako bi svaki naš učenik imao priliku i sam eksperimentirati. Naravno da to nije bilo moguće iz financijskih razloga, jer to košta oko 15 tisuća kuna. Zato sam zamolila pokrovitelje da nam pomognu. Grad Petrinja, Sisačko-moslavačka županija, INA, ABS i Elgrad su nam pomogli svojim donacijama i time omogućili da svako naše dijete iz škole besplatno sudjeluje u ovom programu.“

Da im se pridruže u eksperimentiranju i istraživanju, pozvali su i učenike drugih petrinjskih osnovnih škola.

„Pozvali smo ih da nam se pridruže u poslijepodnevnim satima kako bi se i sami okušali u eksperimentiranju. Što se tiče naše škole, bit će uključeno 388 učenika, a još smo pozvali 70-ak učenika iz ostalih škola. Naravno, ne možemo sve učenike obuhvatiti, jer smo ograničeni vremenom, ali smo uputili poziv svim ravnateljima da pošalju učenike koji su zainteresirani i koji se posebno ističu u STEM području. Nadamo se da ćemo dio učenika potaknuti da se bave znanošću i jednog dana budu znanstvenici, gospodarstvenici i nositelji razvoja Republike Hrvatske u ovom znanstvenom i gospodarstvenom području“, rekla je ravnateljica Krnjajić Magdić.

Projektom „Mala hiša eksperimentov“ znanost se djeci želi približiti na njima zanimljiv, zabavan način, kroz igru i eksperimente.        

„Godine 2014. smo počeli s mobilnom aktivnošću koja se zove „Kućica eksperimenata“. Putujemo po Sloveniji i Hrvatskoj i na jedan dan pretvaramo škole u Centar znanosti. Danas smo prvi put kod vas, a prije toga smo bili u Rijeci, Matulju, Crikvenici. Naša želja je da sva djeca vide kako je lijepo eksperimentirati“, rekla je Andrea Perat, voditeljica projekta „Hiše eksperimentov“ iz Ljubljane.

Na primjeru Osnovne škole „Mate Lovraka“ objasnila je i kako se ovaj mobilni projekt po školama odvija.

„Danas smo u Osnovnu školu „Mate Lovraka“ donijeli više od 50 mobilnih eksperimenata. Svi eksperimenti imaju na sebi ili pored upute na hrvatskom. Djeca imaju jedan školski sat da probaju sve eksperimente. Opremili smo jednu učionicu i jednu malu dvoranu, tako da djeca imaju po 20 minuta u jednoj učionici, nakon čega se promijene, tako da 60 učenika za jedan školski sat može sve razgledati i probati. Pored eksperimentiranja, u učionicama ćemo izvesti i dvije „znanstvene dogodovštine“ pod nazivom „Plinologija“, objasnila je Pernat.

Jedan od pokrovitelja ovog događanja bio je i Grad Petrinja. Na početku kratkog uvodnog programa, učenike i goste iz Ljubljane pozdravila je zamjenica petrinjskog gradonačelnika Viktorija Kaleb.

„Ovo je hvale vrijedan projekt, jer potiče kreativnost i logično razmišljanje, što je jako dobro i vjerojatno će se netko od djece koja danas budu radila na tom projektu, danas-sutra odlučiti za studij elektrotehnike, strojarstva ili neki od sličnih fakulteta koji obrazuju profile stručnjaka koji nam jako nedostaju. Ta buduća inteligencija Hrvatske se možda već danas stvara baš u ovim klupama. Grad je, čim je čuo za ovu ideju koja košta oko 15 tisuća kuna, odmah uložio trećinu novca, podržavajući na svaki način da što više djece dođe u mogućnost da se educira i da na koncu, nakon svega, jednog dana odluče ostati u Hrvatskoj“, rekla je Kaleb, poručivši mladima „da eksperimentiraju u fizici i kemiji, samo da nikako i nikad ne eksperimentiraju s alkoholom i drogama“.

Izmjenjujući se u dva „laboratorija“, Lovrakovci i njihovi gosti s velikim su se zanimanjem „bacili“ na eksperimentiranje, kroz koje su na zabavan način dolazili do različitih spoznaja – zbog čega dolazi do stvaranja vrtloga kad se voda pretače iz jedne u drugu plastičnu bocu, kako magneti mogu biti „lebdeći“, zašto je led rasvjeta ekološki prihvatljivija, što su i kako nastaju optičke varke te još puno drugih, zanimljivih odgovora na svoja radoznala pitanja.

 

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.