Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
OŠ potres

Osigurana financijska sredstva za gradnju Ekonomske škole Sisak, Prve osnovne škole i Srednje škole Petrinja

SISAK – Na prošlom Aktualnom satu Županijske skupštine vijećnik Marin Čačić je postavio pitanje jesu li pronađena financijska sredstva za obnovu i izgradnju tri škole oštećene u potresu, a riječ je o Ekonomskoj školi Sisak, Prvoj osnovnoj školi Petrinja i Srednjoj školi Petrinja. Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je kazao kako su financijska sredstva osigurana.

„Uskoro ćemo potpisati ugovor o zajmu sa Svjetskom bankom. Osigurali smo sredstva za izgradnju Ekonomske škole Sisak, za prenamjenu Gavrilovićevog objekta za potrebe učenika Srednje škole Petrinja i isto tako što se tiče Prve osnovne škole u Petrinji osigurana su sredstva. Svi znamo da će Mađarska graditi osnovnu školu. Vjerujem da ćemo u skorom vremenu provesti sve potrebne postupke i da će vrlo brzo započeti izgradnja Ekonomske škole u Sisku, prenamjena Gavrilovićevog objekta u Petrinji i izgradnja Prve osnovne škole u Petrinji“, rekao je Celjak.

Više o svemu je pojasnio i Darjan Vlahov, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije. „Vezano za Ekonomsku školu Sisak dogovorena je investicija u suradnji s Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Ministarstvom financija na način da će novu Ekonomsku školu Sisak raditi se preko zajma Svjetske banke kojeg ne diže Sisačko-moslavačka županija nego država za sanaciju nekih objekata stradalih u potresu. Za Ekonomsku školu Sisak je pripremljena projektna dokumentacija, bilo je izrađeno idejno rješenje, pa je izrađen idejni projekt. Mi smo sada u postupku izdavanja lokacijske dozvole. Održano je nekoliko sastanaka sa Svjetskom bankom, oni su dolazili ispitivati od tla, zaštite okoliša, analizu naše projektne dokumentacije i sada smo pred potpisivanjem ugovora“, kazao je Vlahov te dodaje kako će se buduća Ekonomska škola Sisak nalaziti odmah uz Strukovnu školu Sisak.

„Ekonomska škola Sisak će na ovaj način dobiti puno veći prostor nego što je imala do sada. Ona se sada nalazila na drugom katu Osnovne škole Ivan Kukuljević Sisak, koja je u vlasništvu Grada Siska, to je škola kojoj je osnivač Grad Sisak. Ekonomska škola Sisak imala je zapravo nedovoljne kapacitete prostora kako bi se mogla širiti, mogla je upisivati samo tri razredna odjela u pojedinoj školskoj godini. Mi imamo cijelo jedno zanimanje koje se sada nalazi u drugoj školi koja zapravo pripada ekonomskom području koje treba vratiti u sklopu Ekonomske škole Sisak. Ona će sada dobiti prostor s dovoljnim brojem učionica, dovoljnim brojem vježbaonica, imat će mogućnost rada u jednoj smjeni te će imati mogućnost proširenja kapaciteta za nova zanimanja koja su prijeko potrebna Sisačko-moslavačkoj županiji“, dodao je Vlahov.

Potom se dotaknuo izgradnje buduće Srednje škole Petrinja. „Sigurno ste upoznati da je Srednja škola Petrinja dobila objekt nekadašnje škole koja se nalazila u tvornici Gavrilović. To je škola bila mesarski praktikum i praktikum za druga strukovna zanimanja prije Domovinskog rata. Taj je objekt Gavrilović poklonio Srednjoj školi. To nije objekt koji je bio u tom trenutku primjeren za izvođenje nastave. To je zapravo šuplja armirano betonska ljuštura. Za nju su napravljeni svi istražni radovi, izrađeni idejni projekt, izrađen glavni projekt, dobivene sve suglasnosti javno-pravnih tijela. Grad Petrinja je izmijenio i prostorni plan na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća kako bi prostornim planom konstatirali tu izgradnju te škole. Isto tako je ušla u zajam Svjetske banke. To neće biti isključivo objekt škole samo za održavanje nastave, već će se graditi i sportska dvorana“, najavio je Vlahov.

Ističe kako su sada u postupku traženja građevinske dozvole. „To ne podrazumijeva da se neće obnavljati i stara Srednja škola Petrinja koja se nalazi u centru grada koja je tamo već jako dugo. Taj objekt će isto tako biti Srednja škola Petrinja. Sigurno ste upoznati da je Ministarstvo kulture i medija potpisalo sa Središnjim državnim uredom za stambeno zbrinjavanje jedan ugovor kojim je definiralo 30-tak objekata na području Petrinje koji imaju posebnu značajnu kulturnu vrijednost i Središnji državni ured je započeo s izradom projektne dokumentacije i za taj objekt u sklopu stare škole. U tom objektu mi se nadamo zadržati onaj dio gimnazijskih programa, dok bi u novom objektu išao dio strukovnih zanimanja. Ono što nam pruža priliku, što je bitno za Petrinju i za Sisačko-moslavačku županiju, Srednja škola Petrinja će raditi na dvije lokacije, da će u starom objektu Srednje škole Petrinja biti prilike napraviti i dio Učeničkog doma, smještajnoj kapaciteta za učenike“, otkrio je Vlahov.

Govoreći o izgradnji Prve osnovne škole Petrinja, Vlahov je kazao : „imali smo jučer sastanak. Predstavnici Mađarske dolaze svaki tjedan, parcela se čisti dinamikom kako su oni to traži. Prva osnovna škola Petrinja će se graditi tempom kako su odredili. To je izuzetno velika donacija, najveća donacija na potresom pogođenom području. Oni su u ponedjeljak ugovorili izvođača radova koji nije samo izvođač radova, on mora ugovoriti projektnu dokumentaciju i taj projekt ide tempom kako ga donator vodi. Isto tako, Prva osnovna škola Petrinja koja se nalazi u centru grada, koja je bila prva zgrada u kojoj su se školovali budući učitelji na području Hrvatske, će isto tako ići u obnovu, ona je isto tako dio ovog programa od 30 objekata koje radi Središnji državni ured“, rekao je Vlahov te na kraju dodaje kako u prostore Prve osnovne škole Petrinja, nakon što se zgrada obnovi, planiraju smjestiti Gradsku knjižnicu i čitaonicu Petrinja kao i Glazbenu školu Fran Lhotka Sisak, Odsjek u Petrinji.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X