Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
Image00007

Osnovana Udruga „Šiklja“, imaju 10-tak članova, a želja im je nastupiti na Maratonu lađa

PETRINJA – U Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma održana je Osnivačka skupština Udruge „Šiklja“ na kojoj je za predsjednika te Udruge izabran Viktor Harcet, potpredsjednika Karlo Gorup, a za tajnika Mario Faud. Harcet nam otkriva otkuda su došli na ideju za osnivanjem jedne ovakve Udruge.

„Ideja za osnivanje ove Udruge je potekla zbog ljubavi prema Kupi, svi mi članovi, prvenstveno smo cijelo ljeto na Kupi, držimo do te tradicije od naših starijih koju smo naslijedili i onda smo došli na ideju da nešto napravimo, neku malo ozbiljniju priču što se tiče Kupe i Petrinje kao kupskog grada“, istaknuo je Harcet.

Ujedno nam otkriva koji su ciljevi rada Udruge. „Ciljevi Udruge su očuvanje tradicionalnog kupskog čamca Šiklje, izrada tradicionalnih kupskih čamaca Šiklji i veslanje istih, organiziranje i sudjelovanje na veslačkim natjecanjima tradicionalnih plovila, organizirano usmjeravanje mladih na bavljenje sportom, očuvanje okoliša, posebice rijeke Kupe i Petrinjčice, promicanje razvijanja i unapređenja kulturnog turizma u Hrvatskoj, poticanje razvoja lokalne zajednice i poticanje partnerstva među ustanovama i udrugama i druge aktivnosti u skladu sa zakonom“, kazao je Harcet.

Dodaje kako trenutno imaju 10-tak članova. „Ali nadamo se odazivu većeg broja članova. Mi ćemo među članovima napraviti određenu selekciju i onda ćemo po tome vidjeti tko je dobar veslač, a tko nije. Ciljane skupine su djeca opća populacija, mladi opća populacija, građani i sportaši, volonteri, studenti, turisti, turistički djelatnici, učenici i udruge i građanske inicijative, umirovljenici, osobe starije životne dobi. Znači, svi su nam dobro došli i nadamo se dobrom rezultatu na svim natjecanjima na kojima budemo sudjelovali“, dodaje Harcet.

Podršku u radu Udruge u ime gradonačelnika Darinka Dumbovića došao je dati Nenad Radošević, predsjednik petrinjskog Gradskog vijeća koji je istaknuo kako priča oko ove Udruge ima jako dobru osnovu.

„Mi svi znamo i vezani smo uz rijeku Kupu i Petrinjčicu, a šiklja kao čamac drveni koji je nekada davno plovio ovim vodama još u doba rimskog carstva bio je izuzetno poznat, značajan za ovaj donji dio toka rijeke Kupe. Imamo i nalaze, što je raritet povijesnih ostataka kupskog čamca, upravo šiklje iz 1.stoljeća. Čuva se u Zagrebu u muzeju. Vrijedni su to nalazi i ja sam jako sretan i čast mi je i zadovoljstvo da se mogu uključiti u ime Grada Petrinje, gradonačelnika i Gradskog vijeća da dam podršku ovim mladim ljudima. Mislim da će ono što slijedi, aktivacija tih članova, aktivacija ljudi koji su spremni spojiti i zabavu i hobi i nešto ovako jako lijepo i vrijedno, a to je očuvanje tradicije kupske šiklje“, rekao je Radošević te je Udruzi i članovima poželio puno uspjeha, te je iskazao nadu kako će Udruga prerasti u nešto puno veće i značajnije kako bi Petrinja mogla još više biti poznata po kupskoj šiklji.

Govoreći o svom programu rada, Harcet je na samom kraju istaknuo kako će lagano krenuti s treninzima veslanja, a iduće ljeto u planu imaju nastupiti na Maratonu lađa.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X