zbhdzgspetrinja

Osnovana Zajednica branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ Petrinja, predsjednik Nenad Bužanić

PETRINJA – Nenad Bužanić jednoglasno je izabran za predsjednika Zajednice branitelja Hrvatske demokratske zajednice „Gojko Šušak“ Petrinja na Osnivačkoj skupštini koja je održana u Velikoj učionici Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja. Bužanić se članovima zahvalio na podršci i izboru za predsjednika te je podsjetio okupljene na svoj ratni put.

„1991.godine sam otišao u Zagreb u Zbor narodne garde 2.gardijske brigade. S njima sam prošao sva ratišta, prvo ratište je bilo u novoj Banovini. Bio sam u Stankovcu, Nebojanu, Dumačama, Farkašiću, poslije toga smo bili u Livnu, Dubrovniku, Novigradu, oslobađali smo Banovinu“, rekao je uvodno Bužanić u svom predstavljanju te ističe kako je sve do 2007.godine bio u 2.gardijskoj brigadi.

„Prvo sam bio zapovjednik voda 1991.godine, zapovjednik satnije od 1992.do Oluje postao sam voditelj operativnih poslova u 1.pješačkoj bojni do umirovljenja 2007.godine. Poslije 2007.godine priključujem se HDZ-u u Petrinji u koju sam došao 1995.godine u kolovozu“, dodaje Bužanić.

Predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ Sisačko-moslavačke županije Mato Fofić je novoj Zajednici, prvoj gradskoj Zajednici ovakvog tipa u Hrvatskoj, čestitao i poželio uspješan daljnji rad.

„Zadaće i obveze koje preuzimamo kao i sve do sada, uvjeren sam da ćemo u potpunosti i na vrijeme odraditi i ispuniti, a one nisu ni male ni beznačajne. Uvijek i na prvom mjestu mora nam biti, naša u krvi hrvatskih branitelja, stvorena i izvojevana država Hrvatska, a odmah poslije toga preostaje nam briga za dignitet Domovinskog rata i svakog hrvatskog branitelja. Nikada ne smijemo s uma smetnuti da smo pod vodstvom naša dva najveća sina dr.Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška, izvojevali samostalnu i nezavisnu državu Hrvatsku i obranili je do današnjeg dana. Danas je moramo braniti nekim drugim načinom, ne oružjem kao nekada, ali ima potrebe da ju branimo“, rekao je Fofić.

U prigodnim govorima, na osnivanju Zajednice čestitala je Ivanka Roksandić, predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinski HDZ-a Sisačko-moslavačke županije i predsjednica Županijske skupštine. „Zaista čestitam vam na ovome što ste se odlučili da zajedno razmatrate i na razini lokalnoj u Petrinji problematiku hrvatskih branitelja, ali podržavate program HDZ-a čiji ste svi članovi. Želim da svi zajedno, u jednom zajedništvu, kao i ostale zajednice unutar HDZ-a, budemo jedna velika obitelj koja će prije svega podržavati ono što ste vi dragi hrvatski branitelji i braniteljice, učinili za slobodnu, neovisnu, demokratsku domovinu Hrvatsku i da nam Hrvatska svima, bez obzira kojoj zajednici pripadamo, pripadamo jednoj političkoj stranci, jednoj političkoj opciji, da nam Hrvatska, naš grad i naša županija uvijek budu u srcu“, rekla je Roksandić te je novom predsjedniku kao i cijeloj Zajednici poželjela puno uspjeha te je pružila ruku suradnje.

Mihael Jurić, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Petrinja također je čestitao na osnivanju Zajednice branitelja HDZ-a u Petrinji, prvoj gradskoj Zajednici u Hrvatskoj. „Dijelim jedno iznimno zadovoljstvo i sreću što smo mi, Gradska organizacija HDZ-a Petrinja prva u Hrvatskoj koja organizira Skupštinu Zajednice branitelja „Gojko Šušak“. Na  to sam iznimno ponosan i radostan. Ono zbog čega sam također zadovoljan je to što će novi predsjednik biti član Predsjedništva Gradske organizacije HDZ-a Petrinja jer ono što mi moramo priznati hrvatskim braniteljima, a to je da ste u onim teškim vremenima, vremenima kada se stvarala Republika Hrvatska, bili spremni dati svoje živote, bili spremni izaći, uzeti oružje, stati u obranu Republike Hrvatske, obraniti je, osloboditi je, i stvoriti onaj mir, stvoriti slobodu koju danas uživamo. Na tome vam neizmjerno hvala. A vi hrvatski branitelji, ako ste u to vrijeme bili spremni dati svoje živote, onda naravno da i danas moramo naći prostora i vremena, posebice mjesta, za hrvatske branitelje da sudjeluju u odlučivanju i kreiranju novih politika“, rekao je Jurić te poručuje da dok god bude predsjednik Gradske organizacije HDZ-a, jedan od njegovih prvih suradnika uvijek će biti hrvatski branitelj. Također je istaknuo kako je njihov zadatak da pronose hrabrost i junaštvo hrvatskih branitelja na mlađe naraštaje. Govoreći o braniteljima, podsjetio je kako će HDZ-ova Vlada u Petrinji otvoriti Veteranski centar za kojeg smatra kako će biti od velike koristi za hrvatske branitelje.

Ivo Žinić, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i župan Sisačko-moslavačke županije je svima okupljenima prenio pozdrave ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda. „Ova Vlada na čelu sa Andrejom Plenkovićem učinila je puno za hrvatske branitelje. Više možda neko neke mnoge druge Vlade. Neću reći da nisu neki učinili, ali ova Vlada je napravila jedan veliki iskorak. Čitav niz zakona, pa i novi Zakon o hrvatskim braniteljima, koji je dao određene mogućnosti da naši branitelji ostvare određena prava, i branitelji Hrvatske vojske i policije, ali i branitelji Hrvatskog vijeća obrane. To je jedan veliki iskorak“, istaknuo je Žinić.

Također je poručio kako će Vlada premijera Andreja Plenkovića izgraditi Veteranski centar u Petrinji, a gradnja bi prema njegovim najavama trebala početi sljedeće godine. Između ostaloga je istaknuo kako jedino kada je HDZ na vlasti, Hrvatska ostvaruje napredak.

„Sjetimo se samo 2012., 2013., 2014. i 2015.godine, šator u Savskoj, gdje su naši hrvatski branitelji morali tražiti svoja prava, gdje su bili obespravljeni, gdje su se u nekim trenutcima, i ja sam se tako osjećao, da smo teret ovom društvu, jer pokušalo se branitelje pokazati kao parazite ovog društva, oni koji samo od države nešto traže, nešto što njima država mora dati, a zaboravili se da su ti hrvatski branitelji stvorili ovu državu. Mnogi su to platili svojim životima, svojim zdravljem, dijelovima tijela. To su neki zaboravili. Mislim da se danas osjećamo puno drugačije nego što je to bilo 2000.ili 2001.godine, kada su na vlast došli neki koji Hrvatsku baš i nisu htjeli, ili nisu voljeli“, zaključio je Žinić.

Podršku osnivanju Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ Petrinja dali su i Ivan Celjak, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Sisak, ujedno i zamjenik sisačko-moslavačkog župana, Ivica Kozarić, predsjednik Općinske organizacije HDZ-a Sunja, Adrijana Nenadić, predsjednica Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski Petrinja te Marko Boltužić, predsjednik Mladeži HDZ-a Petrinja, kao i Zlatko Iskrić, predsjednik Udruge ratnih veterana Domovinskog rata Grada Petrinje.

Od 70 pozvanih, na Osnivačku skupštinu odazvalo se 38 članova Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ Petrinja koji su jednoglasno podržali dnevni red, usvojili Poslovnik o radu Skupštine kao što su jednoglasno izabrali radna tijela, kao i članove Gradskog odbora.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X