zajednicadumace19go

Osnovana Zavičajna udruga Dumače, za predsjednika izabran Joso Grahovac

PETRINJA – U  Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma, na Osnivačkoj i Izbornoj skupštini osnovana je Zavičajna udruga Dumače, a za predsjednika Udruge jednoglasno je, s 32 glasa, izabran Joso Grahovac, dok je za njegovog zamjenika izabran Željko Tonković. Inicijativa za osnivanjem Zavičajne udruge potekla je upravo od Jose Grahovca i Željka Tonkovića. Grahovac je istaknuo kako su osnivanje ove Zavičajne udruge pripremali dugih 13 mjeseci.

„Neki razlozi zbog čega osnivamo udrugu. 2007. godine je Grad Petrinja donio detaljan plan uređenja Dumače istok na inicijativu državnih tijela da bi se tamo moglo napraviti to naselje koje je sada. U tom detaljnjem planu je predviđena izgradnja 41 kuće, crkve, obnova stare zgrade škole, izgradnja dječjeg igrališta i izgradnja nogometnog igrališta. Ta dokumentacija je trajala nekoliko godina, 2012. godine je 41 kuća napravljena, da bi u jesen 2017. godine naselili stanovnici u njih. Oni su bili u najmu i prije par mjeseci oni su dobili Darovnicu od države. Što smo mi ostali čekali? Država je tu glavna. Izgradnja tog naselja je bila 17,8 milijuna kuna, 11,5 milijuna je koštala izgradnja kuća, a 6,3 milijuna kuna infrastruktura. Mi smo smatrali da će država, pošto je tamo naselila više od 200 ljudi, napraviti i ovo ostalo po detaljnom planu kako je to predviđeno. Vidimo da nije“, rekao je Grahovac.

U svom uvodnom govoru dotaknuo se bivše škole u Dumačama koja je osnovana 1843. godine, kao što se dotaknuo i Dumača u II. svjetskom ratu prilikom čega je istaknuo kako su Dumače u to vrijeme imale 13 žrtava. Također, dotaknuo se i Domovinskog rata u Dumačama.

„Ono što se govori o Domovinskom ratu vidimo u Farkašiću je pobjeda, slavi se Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije itd. Mi imamo podatke sada, da je prvi napad bio na Dumače, 7. listopada. Od Nikice Kolakovića je iz tenka kuća pogođena, drvo je izgorjelo. Njihova strana je imala jednu žrtvu tamo, tenk se vratio nazad, ali 17. listopada. Što bi se dogodilo da su tog 7. listopada probijene Dumače i da su nastavili put prema Nebojanu i Letovaniću. To je naše da govorimo o tome“, dodao je Grahovac.

Nabrojao je i ciljeve u radu nove Zavičajne udruge. „Prvi cilj je izdavanje knjige o Dumačama. Drugi cilj je poticanje izgradnje multifunkcionalnog centra na mjestu građevine stare škole u obliku stare škole. Treće, postavljanje spomen ploče škole u Dumačama 1843.-1972. na tom multifunkcionalnom centru. Četvrto, poticanje izgradnje dječjeg igrališta i igrališta za mali nogomet na prostoru uz nekadašnju školu gdje je i prije bilo igralište. Peto, poticanje izgradnje crkve u novom naselju. Šesto, utvrđivanje dana sela i njegovog zaštitnika po imenu crkve. Sedmo, poticanje uređenja legalizacije groblja. Potom, prijedlog za priključak na vodu u starom dijelu sela da cijena bude ekonomska, a ne tržišna. Deseto, poticanje uređenja otpadnih voda iz pročišćivača na način zacjevljenja kako je predviđeno projektom.  Zatim, poticanje izgradnje spomenika kod multifunkcionalnog centra. Uređenje spomen sobe u novom multifunkcionalnom centru. Prikupljanje razne građe o Dumačama. Cilj nam je i kontaktiranje s udrugama s područja iz kojih su došli preci članova udruge i posjeta istih. Tu je i prijedlog za osnivanjem Mjesnog odbora Dumače i izdvajanje iz Mjesnog odbora Nebojan-Dumače-Farkašić“, nabrojao je Grahovac, te se zahvalio okupljenima na povjerenju.

Za riječ se javio i novi dopredsjednik ove Zavičajne udruge Željko Tonković. „Bez obzira gdje tko živio od nas, vrlo je bitno da probamo naći zajedništvo, da kroz ove kontakte koje smo večeras ostavili, probamo komunicirati, probamo si međusobno pomoći u životu, probati stvarno promijeniti sliku Dumača na bolje. Mi smo dobili svoje susjede i oni su naši susjedi. Nažalost događaju se tu male trzavice“, rekao je Tonković. Sve okupljene Dumačare pozvao je na zajedništvo kako bi stvorili ugodniji život u Dumačama.

U ovoj godini planiraju prihode i rashode od pet tisuća kuna, dok u idućoj godini planiraju prihode i rashode u visini od 100 tisuća kuna, od čega će najveći dio financijskih sredstava otići na tiskanje i pisanje knjige o Dumačama.

Na Osnivačkoj i Izbornoj skupštini Zavičajne udruge Dumače članovi su izabrali i tajnika, rizničara, tri člana Upravnog odbora, tri člana Nadzornog odbora, te tri člana Stegovne komisije kao i likvidatora.

Dumače se prostiru na 2,86 kvadratnih kilometara prostora. Dok su 1857. godine imali 180 stanovnika, prema Popisu stanovništva 2001. godine imali su 369 stanovnika u 95 obiteljskih kućanstava, a prema Popisu stanovništva 2011. godine Dumače su imale 272 stanovnika.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X