Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
policijauniverzalnagore

Otkrivene lažne maserke koje su osobama starije životne dobi krale novac

SISAK – Policijski službenici Policijske postaje Sisak dovršili su kriminalističko istraživanje nad 62-godišnjakinjom i 45-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjene kaznenih djela teške krađe. Naime, istraživanjem je utvrđeno da su 13. kolovoza, prošle godine, na adresi Andrije Hebranga u Sisku, ušle u stan 85-godišnjaka, predstavile se kao prodavačice medicinske opreme, ponudile mu uslugu masaže te mu zatim odvratile pažnju i ukrale novac.

Nadalje, 26. ožujka, u Ulici Kneza Branimira u Sisku, došle su u stan 79-godišnjakinje, predstavile se kao medicinsko osoblje i ponudile joj masažu. Dok je jedna masirala staricu druga joj je iz ormara ukrala novac.
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene su predane pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava podnijeta nadležnom državnom odvjetništvu.

Upozorenje i savjeti građanima 

Obzirom na sve učestalije slučajeve iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, prilikom kojih počinitelji iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavajući njihovu nepažnju otuđuju predmete veće vrijednosti, policija upozorava građane na modalitete prijevara i krađa.

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu: policijskog službenika, eminentnog stručnjaka (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), ovlaštenog akvizitera, pripadnika inspekcijskih službi, dostavljača pošiljki, inkasatora, poreznog inspektora, trgovca ili vlasnika nekretnina ili pokretnina, pripadnika vjerske zajednice i slično, te tako oštećenu osobu dovode u zabludu u pogledu službenog ili društvenog položaja.

Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja, prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje (primjerice: nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost i slično) ili prikazivanjem materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično.

Nisu nepoznanica ni primjeri kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda, a česti su i slučajevi prodaje ”bižuterije” pod zlato – radi se o predmetu koji su počinitelj i žrtva navodno slučajno zajedno pronašli i slično.

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetujemo sljedeće:

  • kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi
  • za djelatnike raznih tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice
  • vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ”špijunku” ili korištenjem sigurnosnog lanca
  • ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti
  • budite sumnjičavi ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede
  • dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X