Izbornik
petrinjakiparstvo-750x350

Otvorena jedinstvena izložba „Petrinjsko kiparsko stvaralaštvo 20.stoljeća“

PETRINJA – U sklopu ovogodišnje manifestacije Lovrenčevo u Petrinji, u petrinjskoj Galeriji Krsto Hegedušić otvorena je izložba naziva „Petrinjsko kiparsko stvaralaštvo 20.stoljeća-iz zbirke dr.Borisa Vrge“. Autor izložbe je najbolji poznavatelj petrinjske umjetnosti dr.Boris Vrga koji je istaknuo kako se kiparske izložbe rijetko prikazuju.

„Ova izložba je zapravo najsustavnija i najopsežnija prezentacija petrinjskog kiparstva do sada s  obzirom nam ona prezentira povijest i strukturu petrinjskog kiparstva tijekom prošlog stoljeća, tijekom 20.stoljeća. Njome je predstavljeno više od 50 eksponata koje su realizirali 14 autora koji su rođenjem ili djelovanjem vezani za Petrinju, a među kojima su neki odista klasici hrvatskog kiparstva, da kažemo kiparski velikani kao što su Robert Frangeš Mihanović, Mila Vod, Ivan Kožarić i većina drugih autora“, rekao je Vrga.

Kako je istaknuo, izložba prezentira kronološki pregled razvoja petrinjskog kiparstva tijekom prošlog stoljeća. „Budući da prezentira više od 100 godina kiparskog stvaralaštva, izložba je sama po sebi poprilično raznovrsna, kompleksna, heterogena i pluralistička, kako u pogledu samih kiparskih vrsta, tako i u pogledu umjetničkih stilova, tako i u pogledu kiparskih materijala te ikonike i motivike. Što se tiče stilova, stilovi su gotovo svi koji su se izmjenjivali tijekom 20.stoljeća, od neorenesanse, simbolizma, secesije, impresionizma, ekspresionizma, nadrealizma, realizma i slično“, rekao je Vrga te dodaje kako u sklopu ove izložbe svi mogu vidjeti razne skulpture, reljefe, plakete i medalje.

Dodaje kako je specifičnost petrinjskog kiparstva ta njegova povezanost sa bogatom lončarskom tradicijom, a druga karakteristika izloženih skulptura je aplikacija folklornih elemenata, a treća karakteristika ove izložbe je veliki broj portreta prikaza znamenitih ličnosti.

„Pripremajući ovu izložbu sam osjetio stanovitu tugu jer sam još jednom zapravo bio svjestan koliki Petrinja ima umjetnički potencijal, koliko ima vrijednosti u svojoj baštini, a da zapravo nema mjesta gdje bi se ta baština na jedan pravilan način i čuvala i prezentirala i obrađivala i proučavala. Ono što nedostaje Petrinji je očito jedan muzej da tako kažemo, zavičajnog tipa gdje bi se ove skulpture nakon svoje izložbe mogle pohraniti. Mi u svakom slučaju znamo da su muzeji čuvari identiteta gradova, memorijska srca brojnih zajednica i da ih u Hrvatskoj imamo oko 300 muzeja. Da imamo tako male sredine kao što je Trilj, Blato na Korčuli, Ozalj i tako dalje, a da mi u Petrinji još uvijek nemamo muzeja. Bez muzeja danas praktički nema urbanog razvoja, urbane perspektive obzirom da u globalnom svijetu danas kulturni turizam je jedina ona razlikovna točka koja zapravo privlači ljude“, istaknuo je Vrga.

Novootvorena izložba može stajati uz bok velikih nacionalnih izložbi i kao takva predstavlja praznik kiparske umjetnosti koja se dosta rijetko prezentira u našim galerijama. Svi zainteresirani izložbu u Galeriji Krsto Hegedušić mogu razgledati do 23.kolovoza ove godine. Dodat ćemo na kraju kako je izložba realizirana uz financijsku pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Petrinje.

binet

binet

NAJNOVIJE VIJESTI

X