Izbornik
pasija11042022210

Pasija ponovno u Petrinji, „Da nisi i ti učenik toga čovjeka?“

PETRINJA – U petrinjskom gradskom parku ispred Župne crkve Svetog Lovre na Cvjetnicu, izveden je glazbeno-scenski prikaz Isusove muke i uskrsnuća, Pasija, ove godine pod nazivom „Da nisi i ti učenik toga čovjeka?“.  Prikaz je realizirala župna zajednica i Udruga Marijina legija koja prikaz Pasije izvodi od 2011.godine.

Velečasni Marijan Štingl koji je prijašnjih godina bio u ulozi Isusa ove je godine uprizorio Ivana Krstitelja. “Moja sadašnja uloga kratko traje na početku prikaza pa sam imao priliku i gledati pasiju kao  s druge strane u publici. Bilo mi je dojmljivo. Ova pasija je u ovim teškim trenucima u kojima grad živi ohrabrenje i nada da će biti bolje i da će naš grad kad-tad uskrsnuti.”

Isusa je uprizorio Bruno Marjanović: “Lijepo je nakon nekoliko godina uprizoriti pasiju u Petrinji i imati probe danima prije predstave. Naporno je izvoditi ovaj prikaz, ali je uvijek lijepo i nakon izvedbe osjetiš radost, pogotovo nakon pljeska Petrinjaca.”

Velečasni Hrvoje Zovko, prije nekoliko godina kapelan u Petrinji, danas je na studiju u Rimu: “Prvi puta sam gledao pasiju u Sisku 2011.godine. Od tada sam pasiju gledao pet-šest puta. Prikaz je uvijek isti, ali uvijek drugačiji, s novim elementima. Ovo je događaj koji se zaista dogodio. Naš Bog je zaista za nas dao život i naš Bog je za nas zaista uskrsnuo. Vjerujem da ovim uprizorenjem muke Bog zaista izlijeva blagoslov na ovaj grad.”

Pasiju je pogledao i kancelar Sisačke biskupije Janko Lulić: “Prije deset godina sam i osobno sudjelovao u pasiji. Vratilo me to u prve svećeničke dane u Petrinji. Pasija je za mene uvijek bila više od scenskog prikaza-jedna duhovna obnova koja kroz sav uloženi trud omogućuje da se uoči trenutak Njegova predanja. Pred nama je i Veliki tjedan kada ćemo proslaviti otajstvo Isusove muke i uskrsnuća. Posljednje dvije godine nas je obilježila pandemija i razorni potres. Ova večer je jedna prekrasna poruka nade. Nade ima, nade ima, nada je ovdje u Isusu Kristu. Vjerujem da će nam ovaj uskrs biti poseban jer će konačno tu nadu obujmiti Isus Krist koji će pokazati kako se nadati protiv svake nade.”, rekao je Lulić čestitavši uskrs.

Grad Petrinja je financijski i logistički pomogao u održavanju pasije. Gradonačelnica Magdalena Komes je bila oduševljena: “Večeras sam se uvjerila da smo pogodili pomogavši ovaj izvrstan prikaz.  Moram iskazati svoje oduševljenje svim elementima od scenografije, glumaca, od onih najmlađih djece do sijedih brada, izbora glazbe. Jako vjerodostojan prikaz. Glumci volonteri su dali maksimum od sebe. Vidi se da je prikaz odrađen sa srcem. Vidjeli smo Isusovu muku i uskrsnuće. Petrinja je prošla svoje muke i vjerujemo da će i ona doživjeti svoj uskrs, svoj procvat.”

Nakon dvije godine neizvođenja zbog pandemije i potresa, pasija je ponovno sinoć okupila više stotina gledatelja iz Petrinje, Siska, Gline i okolnih mjesta.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X