banski med

Pčelarska udruga „Petrinja“ radi na projektu brendiranja Banskog meda

PETRINJA – Pčelarska udruga „Petrinja“ radi na projektu brendiranja Banskog meda – meda s Banovine, s posebnim naglaskom na Banski kestenov med, za koji je, u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba, pokrenula postupak zaštite izvornosti.

O samom postupku, na predstavljanju na Gradskoj tržnici u Petrinji, više je rekao Mihael Jurić, predsjednik Pčelarske udruge „Petrinja“: „Banski med je s područja Banovine, ovoga našeg kraja, dakle obronaka Zrinske gore, sve do Une, ovdje do Kupe. Tu prvenstveno želimo zaštititi naš Kestenov med, gdje je najveći broj kestenovih šuma, najveći nasadi u Europi, a i kvalitetan med koji one daju. Zbog toga mi čuvari petrinjskog kraja želimo naš med zaštititi i ovo je jedna od akcija u cilju štićenja našeg Kestenovog meda, jer smatramo, a napravili smo i analize, da je med iznimne kvalitete, čak se može usporediti i s novozelandskim medom i zbog toga želimo staviti zaštitu geografskog porijekla kako bi mogli nastupati i na europskim tržištima, da imamo prepoznatljivost. Uložili smo dosta energije i truda, svi naši pčelari, uz našu krilaticu „Nek’ nam hrana bude med, a nek’ nam med bude hrana“.

Još je dodao: „Naša petrinjska udruga je jedna od najbrojnijih na području Sisačko-moslavačke županije, ima 90 članova s oko 5500 košnica, to je veliki broj i prosjek je oko 25-30 kg meda po košnici i lako se može zaključiti koliko naši pčelari proizvode, a vjerujte mi da naš med, koji mi proizvedemo, na tržištu nađe svoje kupce i već sada, a još nije ni vrijeme Božića, naši pčelari imaju nedostatak meda, dok nova pčelarska sezona počinje u travnju i doći će do nestašice meda što samo govori o njegovoj kvaliteti koju naši pčelari na ovom području proizvode i naša Bogom dana priroda koju ovdje imamo i koju trebamo čuvati, očuvati i zaštititi, a mi pčelari u tome se trudimo što više.“

Pojasnio je i postupak brendiranja: „Zaštita geografskog porijekla traje četiri godine. Mi svake godine sakupljamo uzorke proizvedenog Kestenovog meda na našem području, šaljemo ih Agronomskom fakultetu u Zagrebu koji radi analizu meda i kroz četiri godine će napraviti aritmetičku sredinu kvalitete Kestenovog meda i za ubuduće će se točno znati, dakle bit će propisan broj peludnih zrnaca, organoleptička svojstva i koji će biti specifični samo za med s ovog našeg područja, odnosno s Banovine, jer neki drugi kestenov med, a ima ga i u Francuskoj, zasigurno ima drugačija svojstva. Mi smo sigurni da je naš kvalitetan, dapače i puno kvalitetniji, te ćemo kada dobijemo brend zaštite izvornosti lakše i jednostavnije nastupati na tržištima Europske unije.“

Potporu njihovoj aktivnosti dali su i predstavnici Sisačko-moslavačke županije predvođeni Sanjom Mioković, pročelnicom Upravnog odjela za poslove župana, a potporu je dao i Grad Petrinja što je potvrdila i gradonačelnica Magdalena Komes: „Ovo je još jedna aktivnost koja će pridonijeti, u svakom slučaju, promociji Grada Petrinje i cijelog ovog područja. Razgovarala sam s pčelarima, ima određenih problema u kojima se Grad Petrinja vidi kao potencijalni pomagač za povećanje vidljivosti ovog kvalitetnog proizvoda. Šire područje grada je poznato po kestenu i to svakako treba iskoristiti. Grad Petrinja radi na programu za poticanje gospodarstva i poljoprivrede i svakako ćemo unijeti u taj program neku od stavki koja će poticati vidljivost za ovaj projekt kako bismo potaknuli proizvođače na udruživanje. To je bit svega da se udružuju, da povećaju količinu proizvoda kako bi bili konkurentni na tržištu, a znamo da tržište traži med koji je jedan od najkvalitetnijih i najzdravijih proizvoda. Velika je potražnja ne samo u Hrvatskoj, nego i širom svijeta, a da bismo mogli zadovoljiti potrebe tržišta moramo se udruživati, ne samo kod ovog proizvoda, nego kod svih naših proizvoda, a znamo da imamo puno kvalitetnih proizvoda i na svemu tome ćemo u bliskoj budućnosti i raditi.“

  • foto00001
  • foto00002
  • foto00003
  • foto00004
  • foto00005
  • foto00006
  • foto00007
  • foto00008
  • foto00009
  • foto00010
  • foto00011
  • foto00012
  • foto00013
  • foto00014
  • foto00015
  • foto00016
  • foto00017
  • foto00018
  • foto00019
  • foto00020
  • foto00021
  • foto00022
  • foto00023
  • foto00024
  • foto00025

Ivica Mioković

Ivica Mioković

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.

NAJNOVIJE VIJESTI

X