zazeliuniverzalni

Pet udruga provodi 12 projekata vrijednih 14,5 milijuna kuna

SISAK – Udruge potpisnice Sporazuma o zajedničkom nastupanju i suradnji, Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije-Sisak, Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, Udruga invalida rada grada Siska, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i Udruga „KAS“, održale su konferenciju za medije na kojoj su predstavili rezultate svog rada u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije.

Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je istaknula kako je suradnja između ovih pet udruga redovita. „Pet udruga potpisnica Sporazuma trenutno provodi 12 projekata, od kojih je sedam vlastitih, plus pet gdje su udruge partneri na EU projektima. Značaj ovog projekta nije samo za korisnike, nego za jačanje i kapaciteta udruga, obzirom da je trenutno broj zaposlenih na projektu u udrugama 97, od kojih je 89 novozaposlenih na projektu. Ako gledate ovaj podatak, može se reći da su naše udruge jako dobri poslodavci bili na području naše županije. Ono što je nama drago reći da od tih 97 zaposlenih, su osam osoba s invaliditetom koje također aktivno rade na ovom EU projektu. Znači, nisu osobe s invaliditetom smo korisnici projekta nego su i aktivno zaposleni na projektima“, rekla je uvodno Milković te dodaje kako su ovim projektom obuhvatili 514 korisnika iz cijele Sisačko-moslavačke županije.

„Ako zbrojimo svih ovih 12 projekata riječ je o sredstvima višim od 14,5 milijuna kuna koje smo povukli iz EU fondova, što također daje značaj našeg rada i onoga što smo uspjeli kao udruge napraviti. Često se u predstavljanjima gradova i županija izostavi značaj udruga u povlačenju sredstava iz EU fondova. Uglavnom se jedinice lokalne i regionalne samouprave hvale sa svojim sredstvima i svojim povlačenjima. Mi smo smatrali da ovako jedna tiskovna treba da se i mi pohvalimo koliko smo snažni i jaki u povlačenju sredstava iz EU fondova“, dodala je Milković koja se ujedno zahvalila i partnerima na projektima ovih udruga.

Danko Tomanić, predsjednik Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije-Sisak je podsjetio kako u projektnim aktivnostima sudjeluju od 2017.godine. „Zanimljiva je stvar da smo mi u tom projektu dali, ponudili smo blizu tisuću usluga, 990 različitih usluga su dobili naši korisnici. Njih je u toj prvoj godini bilo oko 25, danas je u ovo drugu fazu uključeno više od 40 osoba s invaliditetom, konkretno slijepih osoba. To su usluge koje, često mi to puta znamo reći, koje bi trebale biti institucionalizirane i za koje bi država trebala osigurati sredstva kroz bilo koji način, a ne da se financiraju kroz ova programska rješenja ili EU fondove“, kazao je Tomanić te dodaje kako su njihovi projekti vrijedni gotovo pet milijuna kuna.

Branka Pažur, predsjednica Udruge invalida rada grada Siska prijavila se na svoj prvi projekt financiran iz EU fondova, a to je projekt ZAŽELI. „Naš projekat je vrijedan 2,4 milijuna kuna i u trajanju je 30 mjeseci. U ovom projektu predviđena su 52 korisnika za pomoć u kući i bit će zaposleno 13 uposlenih osoba“, kazala je Pažur.

Anita Trstenjak, tajnica Udruge KAS također se prijavila na njihov prvi EU projekt. „Ovim europskim projektom smo htjeli pružiti jednu novu mogućnost našim korisnicima. Ugovoren je projekt za sedam korisnika, zaposleno je šest osoba, jedna osoba je za ured, vođenje projekta, a pet je osoba za asistente zaposleno. S tim što dvije osobe imaju dva korisnika, dakle rade puno radno vrijeme. Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom“, rekla je Trstenjak te dodaje kako projekt provode već godinu dana.

Manda Šalić, voditeljica EU projekata u Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je istaknula kako trenutno provode dva velika projekta, dok su u četiri projekta partneri. „Od ta dva velika projekta, to je projekt vezan za uslugu osobne asistencije pod nazivom Podrška za bolji i kvalitetniji život, projekt koji je vrijedan milijun kuna. Tu zapošljavamo 12 osobnih asistenata i pružamo podršku za 12 naših korisnika osoba s invaliditetom. Drugi projekt vezan je za zapošljavanje žena, program ZAŽELI koji nažalost uskoro završavamo. Projekt provodimo 30 mjeseci, vrijednost projekta je 3,2 milijuna kuna. Na tom projektu zaposlili smo 20 žena i 3 osobe za upravljanje projektom. Predviđeno projektom je podrška za 120 krajnjih korisnika, no međutim kako sada radim te završne rezultate, sinoć sam vidjela da je kroz taj projekt uslugu dobilo 180 krajnjih korisnika“, rekla je između ostaloga Šalić.

Govoreći o projektima gdje je njihova udruga partner, nabrojala je projekt „Kultura svima“ kojeg provodi Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja, kao što su partneri na projektu zajedno sa Udrugom Građanski aktivizam GRAK te Sportskim plesnim klubu Petrinia, a tu je i projekt kojeg provode sa Društvom za socijalnu ekologiju Zeleno zlato.

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ je također provodio europski projekt, programu zapošljavanja žena ZAŽELI. Kroz projekt su zaposlili 10 teže zapošljivih žena koje su brinule o 60 krajnjih korisnika starije životne dobi, no u konačnici su brinuli o 116 krajnjih korisnika. Njihov projekt je vrijedan gotovo 1,9 milijuna kuna.

Kao probleme u realizaciji projekata iz EU fondova, rečeno je kako je problem evaluacija koja traje jako dugo, predujam koji se uplati po pojedinom projektu potroši se brzo, a na isplatu novih sredstava po projektu čeka se dosta dugo, ministarstva ne jamče da će isplaćivati sredstva sukladno ugovoru, stoga zaključuju kako je sam problem po pitanju tih projekata financiranje. Stoga apeliraju na jedince lokalne i regionalne samouprave da pokušaju naći rješenje, da se otvori proračunska stavka koja bi bila namijenjena samo za organizacije civilnog društva.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X