Petrinja dobiva edukativno-prezentacijski centar NATURA SMŽ Petrinja dobiva edukativno-prezentacijski centar NATURA SMŽ
SISAK/PETRINJA – U Velikom kabinetu Sisačko-moslavačke županije potpisan je ugovor o rekonstrukciji objekta u sklopu projekta „Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje... Petrinja dobiva edukativno-prezentacijski centar NATURA SMŽ

SISAK/PETRINJA – U Velikom kabinetu Sisačko-moslavačke županije potpisan je ugovor o rekonstrukciji objekta u sklopu projekta „Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno-prezentacijskog centra NATURA Sisačko-moslavačke županije“. Ugovor je sa izvođačem radova Mariom Pranjićem iz tvrtke VENKA gradnja potpisao župan Ivo Žinić koji je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora za projekt kojeg provode već dvije godine.

„Interpretacijski centar prirodne baštine u Petrinji je projekt koji smo prijavili na fondove EU i dobili bespovratna sredstva. Vrijednost ukupno prihvatljivih troškova je 17 milijuna kuna, a 85 posto su sredstva EU-a, dakle 14,49 milijuna kuna. Ostatak od 15 posto su sredstva Sisačko-moslavačke županije. Kroz ovaj projekt želimo valorizirati našu prirodnu baštinu, želimo da kroz ovaj centar koji će biti edukacijski, interpretacijski centar naše prirodne baštine kojim upravlja Javna ustanova za zaštitu prirodne baštine Sisačko-moslavačke županije, a to se odnosi na Moslavačku goru, Odransko polje, Zrinsku gore i dijelovi zaštićeni Natura 2000. U ovaj dio ne ulazi Lonjsko polje. Projekt i ugovor kojeg danas potpisujemo je vrijedan 7,8 milijuna kuna s PDV-om“, rekao je Žinić.

Projekt traje do rujna 2020.godine, a planirani radovi na budućem centru trebaju biti gotovo u sljedećih 15 mjeseci. „Potpisani ugovor je za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade u Petrinji, to je upravna zgrada takozvane Nove bolnice u Petrinji, dakle jedan objekt koji će biti rekonstruiran. Ovo je vrijednost građevinskih radova, ostatak ovih radova do 17 milijuna kuna se odnosi na izgradnju i opremanje tog centra u Petrinji gdje ćemo imati i izrađenu vizualizaciju kompletnog ovog centra, zatim tu ulazi i izgradnja i opremanje drugih infrastrukturnih objekata, kao što su vidikovci, edukacijski lokaliteti na području Odranskog polja, Sunjskog polja, šume Kotar stari Gaj, Moslavačkoj gori, na brdu Djed i Zrinskoj gori gdje imamo dva lokaliteta“, pojasnio je Žinić.

Zadovoljstvo potpisivanjem ugovora izrazio je i Mario Pranjić iz tvrtke Venka gradnja. „Projekt je sama nama iznimno atraktivan i zanimljiv. Do sada smo imali odličnu suradnju i komunikaciju sa Sisačko-moslavačkoj županijom i nadamo se da ćemo nastaviti, u što ne sumnjamo. Trenutno smo sve projekte za županiju završili prije roka i nadamo se da ćemo i ovaj projekt, ako ne bude nekakvih problema, ali smatramo da ih neće biti. Projekt je vrlo zanimljiv“, rekao je Pranjić.

Tako će ovaj budući centar u Petrinji između ostaloga poslužiti i za edukaciju školske djece koja će na jednom mjestu moći multimedijalno razgledati floru i faunu naše Sisačko-moslavačke županije.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.