20200131_183016_www

Noć muzeja u Galeriji: Petrinja i Petrinjci u Velikom ratu

PETRINJA – Noć muzeja: Petrinja i Petrinjci u Velikom ratu (1914.-1918.) naziv je izložbe otvorene u Galeriji Krsto Hegedušić. Tako se izložbom o ulozi Petrinje u Prvom svjetskom ratu Galerija ove godine po trinaesti put uključila u manifestaciju Noć muzeja.

Uvod u izložbu je dao Zvonimir Martinović podsjetivši na dosadašnje Noći muzeja u Petrinji. Vladimir Krpan jedan od autora je progovorio o tome kako su on i Domagoj Bernić skupljajući povijesne podatke odlučili napraviti ovu izložbu koja donosi brojne fotografije i dokumente o sudjelovanju Petrinjaca u Prvom svjetskom ratu:

„Prave veličine ili prava tragedija se vidi kada se pročitaju brojni dokumenti, liste poginulih, liste gubitaka, brojni naši dnevni ili tjedni listovi koji su izlazili u to vrijeme i vidite da taj korpus hrvatski u tom ratu dao jako puno i jako puno izgubio. U Petrinji je bila pričuvna rezervna vojna bolnica. Tu je umrlo više od tri stotine ljudi. Od Petrinjaca je tu bilo desetak generala u vojsci austrougarske.“

Domagoj Bernić je progovorio o bogatom kartografskom materijalu kojeg su izložili te o sudjelovanju Petrinjaca na brojnim bojištima Velikog rata. Među njima se ističe Svetozar Boroević, vjerojatno najveći vojskovođa austrougarske u Prvom svjetskom ratu rekao je i dodao:

„Vjerojatno jedan također od najsposobnijih vojskovođa koje je hrvatska ikad imala. Rođen je blizu nas, roditelji su mu zakopani u Petrinji. Njemu smo posvetili dobar dio izložbe. Ove godine se navršava stotinu godina od smrti Svetozara Borojeviča od bojne.“

Izložbu je prigodnim riječima otvorio gradonačelnik Darinko Dumbović:

„Ovdje sam da kažem hvala. Pripadamo jednom od dvjestotinjak hrvatskih gradova koji obilježavaju Noć muzeja. Ovdje je jedna povijesna tema koja obilježava prošlost i sve ono što su prošli naši ljudi.“, rekao je Dumbović.

Na kraju ćemo reći kako će zainteresirani izložbu moći pogledati do 28.veljače do kada će biti otvorena.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X