Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
shu190372

Petrinja nakon potresa ostala bez 103 učenika, Sindikat hrvatskih učitelja predstavio akciju „SHUsolidarnopotres“

PETRINJA – Sindikat hrvatskih učitelja ispred Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u Petrinji predstavio je njihovu akciju „SHUsolidarnopotres“. Kako je istaknula Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, njihova akcija je išla u više smjerova. Kazala je kako je potres nažalost poremetio rad škola na potresom pogođenom području, kao i život u ovoj zajednici.

„No kao sindikat nismo samo ovdje da bi pokazali i dali financijsku i materijalnu pomoć, mi cijelo ovo vrijeme otkada je potres bio 29.prosinca, sustavno pružamo moralnu pomoć našim članovima. Ovdje smo da ukažemo da je ovim djelatnicima, ovim zaposlenicima, život na neki način stao s tim potresom, da su mnogi izgubili svoje kuće, domove, žive u kontejnerima i moramo ukazati na činjenicu da je permanentno i hitno ulagati u ovo područje da se osposobi život i budućnost na potresom pogođenim područjima. Ministarstvo i Vlada moraju imati poseban odnos prema ovim zaposlenicima i ulagati u ovo područje prije početka školske godine, jer nažalost neće biti moguće zbrinuti tolike tehnološke viškove jer je veliki broj učenika i njihovih roditelja napustio ovo mjesto“, rekla je Šprem.

Navedenoj akciji su se priključili i njihovi kolege iz Slovenije, točnije iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije čiji je glavni tajnik Branimir Štrukelj na početku poželio svima na potresom pogođenom području da im se život vrati što prije u normalu.

„Ja mislim da je najvrjednije što je ta inicijativa u našem sindikatu potekla od samih članova. Odmah nakon potresa, onoga dana počeli su u našem uredu zvoniti telefoni sa pitanjima gdje se može i kako se može pomoći hrvatskim kolegama, kako se može dati doprinos da im se olakšaju ti trenutci. Mi smo odmah otvorili račun. Ono što nas je stvarno iznenadilo u slučaju potresa u Petrinji i okolini, to je količina prikupljenog novca za sanaciju šteta, to nam se nije nikada prije dogodilo u takvo velikom omjeru, to ipak znači da su naši ljudi jako emotivno doživjeli taj potres“, rekao je Štrukelj. Kolege iz Slovenije tako su za svoje hrvatske kolege prikupili 42 720 eura.

Irena Mikšić, učiteljica glazbene kulture u Osnovnoj školi Popovača rekla je više informacija o akciji za dječji odjel Opće bolnice dr.Ivo Pedišić u Sisku. „Kada smo prije malo više od godinu dana razmišljali o našoj Pedijatriji u jeku štrajka, što možemo mi učiniti za našu djecu, osim što ih učimo i odgajamo, rodila se ideja da pomognemo našem Pedijatrijskom odjelu u sisačkoj Bolnici. Tada se nije moglo ostvariti nekakva veća obnova zbog raznih razloga. Zapravo sam zahvalna što i nije jer ovaj potres je uništio zgradu u potpunosti. Ja sam zahvalna na svakoj kuni, na svakoj donaciji jer u mnogome će pridonijeti tome da naša djeca u Sisku, i cijeloj našoj županiji imaju adekvatnu zdravstvenu skrb“, rekla je Mikšić te dodaje kako je u cijeloj ovoj situaciji jako važna briga o mentalnom zdravlju, kako učenika, tako i učitelja.

Sanja Babić, županijska povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja Sisačko-moslavačke županije se zahvalila na pomoći matičnom sindikatu. „Grad Petrinja ima tri osnovne škole, Prva osnovna škola, Osnovna škola Dragutina Tadijanovića i Osnovna škola Mato Lovrak. Ovoga trenutku Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića je napustilo 50 učenika, Osnovnu školu Mato Lovrak je napustilo 34 učenika, a Prvu osnovnu školu 19, to su 103 učenika koji su napustili Petrinju zajedno sa svojim roditeljima. Podatak kojeg imam iz Županije je star mjesec dana, Sisačko-moslavačku županiju prije mjesec dana je napustilo 150 djece sa svojim roditeljima“, rekla je Babić te dodaje kako će od rujna imati veliki problem s tehnološkim viškovima u školama. Stoga je uputila apel resornom ministarstvu da ako ministarstvo nešto ne poduzme da će situacija od rujna biti još lošija.

Među članovima ovoga sindikata ima i Ninja krovnjača koji su se odmah volonterski uključili u pomoć potresom pogođenom području, a među njima su Dajana Krnek, Tarik Sedić i Mihael Bušić. „Mi smo bili među prvima na intervenciji tu i kroz jednu suradnju sindikata i inicijative Ninja krovnjače, alpinisti i visinski radnici, smo bili tu baš na terenu nakon samog potresa i dok su se potresi događali smo bili na krovovima. Kroz tu jednu inicijativu sindikat je u suradnji sa sindikatima, smo osigurali sredstva, opremu i alate koji su nam koristili kako bi mogli uklanjati te opasnosti ljudima iznad glava. Kroz tu inicijativu bilo je 1200 intervencija gdje je uklonjeno više od tri tisuće dimnjaka. Kroz samu inicijativu je prošlo oko 200 volontera u 11 dana“, rekao je Tarik Sedić, jedan od Ninja krovnjači.

Na samom kraju predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem uručila je županijskoj povjerenici Sanji Babić donacijski ček na iznos od 1,3 milijuna kuna, čime je osigurana financijska pomoć za 300-tinjak njihovih članova s područja naše županije. U ime škole domaćina, sve je uvodno pozdravio Davor Miholjević, ravnatelj Osnovne škole Dragutina Tadijanovića koji se zahvalio ovom Sindikatu na donaciji jedne pametne ploče za potrebe škole.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X