petrinjaolivernaslov

Petrinja pjevala Olivera: „Kapetane, bilo je sve baš kako triba!“

PETRINJA – Velik je, kažu, onaj čiji se život slavi i nakon njegove smrti. Iako sam za sebe nikad ne bi rekao da je bio velik, ako za nekoga ova izreka vrijedi, onda vrijedi za Olivera, čovjeka, „morskog vuka“ koji je „trag u beskraju“ ostavio kako svojim pjesmama u kojima smo prepoznavali vlastite živote, tako i svojim ljudskim vrlinama – jednostavnošću, skromnošću, duhovitošću …

Oliver Dragojević rođen je 7. prosinca 1947. godine u Splitu i da neumoljiva bolest njegovu životnu „fantažiju“ nije prekinula 29.srpnja prošle godine, ove bi subote napunio 72 godine. Na dan njegova rođendana, Split, grad u kojem je Oliverov život počeo i završio, odlučio mu se odužiti velikim koncertom „Vridilo je“. Jedini grad u Hrvatskoj koji mu je uz Split pjesmom odao počast bila je ove subote mala Petrinja, grad pjesme i velikog srca.

Zaslužne za koncert „Petrinja pjeva Olivera“ članice su Vokalnog ansambla „Petrusice“ koje su ove jeseni počele djelovati samostalno. Ideja o koncertu, kako je ispričala njihova predsjednica Ana Rizmaul, rodila se spontano, u jednom intimnom krugu, a ubrzo, na poticaj njihove umjetničke voditeljice Jasmine Augustić, prerasla je u jednu širu inicijativu za čiju su realizaciju podršku dobile i od Grada Petrinje i gradonačelnika. Odlučile su, ispričala je Rizmaul, ponuditi mogućnost svima koji se u našem „gradu pjesme“ bave pjevanjem i sviranjem, bilo profesionalno, bilo amaterski, da im se pridruže. Pozivu su se rado odazvali mnogi, ne samo Petrinjci, nego i Siščani.

Pjesme koje je Oliver izvodio i način na koji je to činio, dajući se iskreno, od srca, bez „fige u džepu“, uvijek su nalazile put do publike, okupljajući ljude različitih „fela“, generacija, profesija, ukusa – baš kao i sinoć u Petrinji. Velika dvorana Hrvatskog doma ovaj put nije bila dovoljno velika. Sva mjesta bila su popunjena, mnogi su ostali stajati, ali nitko se zbog toga nije bunio, jer „vridilo je“. Vrijedilo je prisjetiti se pjesama uz koje smo rasli, radovali se, tugovali, voljeli, pjevali, plakali, rastajali se, praštali. Vrijedilo je i zbog izvođača koji su nas na te pjesme podsjetili.

Nakon što je voditeljski dvojac – Valentina Gajšek i Daniel Berdais, podsjetio na Oliverov životni i glazbeni put, video vezom petrinjsku je publiku pozdravio Petar Grašo, jedan od sudionika velikog koncerta „Vridilo je“ koji se istodobno odvijao u Splitu.

Pročitano je i pismo petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića koji se na emotivan način prisjetio, kako je napisao: „jedinstvenog i neponovljivog“ Olivera.

„Posebno me veseli da sam s Petrusicama dio ove blagdanske priče, jer nije nam puno trebalo da kažemo: „To je to!“ Neka Petrinja, prva u Hrvatskoj, na ovakav način proslavi Oliverov rođendan. Mnogi od nas su svoje najljepše životne trenutke, ali i one tužne – rastanke i izgubljene ljubavi, slavili i isplakali uz njegove pjesme i osjećali tu čarobnu energiju koju nam je slao kroz riječi i glazbu … Neka večeras Petrinja pjeva Olivera, neka ljubav iz njegovih pjesama preplavi naša srca i prenese nas u čarobni svijet njegove glazbe“, poručio je između ostalog u svom pismu petrinjski gradonačelnik.

U svijet Oliverove glazbe, publiku su na svoj šarmantan način prve povele organizatorice i domaćice koncerta – Petrusice. „Pismo moja, iscidi san dušu u tebe i pustija te u svit“, zapjevale su praćene pljeskom publike, dajući već na početku naslutiti da će, kako bi rekao Gibo, „biti sve kako triba“. Potvrdile su to izvevši i „Zelenu granu s tugom žuta voća“.

Nizali su se stihovi i note kojima je Oliver udahnuo život, nizali su se izvođači svih generacija. Mlade Laura Sučec i Marija Bučar, oduševile su svojom glazbenom zrelošću. Uz Marijinu glazbenu pratnju na gitari, Laura je izvela „Nocturno“, a potom za klavirom i „Brod u boci“.

Nepodijeljene simpatije publike osvojio je Marijan Augustić – Manjuso, petrinjska glazbena legenda s nebrojenim „glazbenim utakmicama“ iza sebe. Bio je Manjuso i član petrinjskih zborova i Gradske limene glazbe i jedan od osnivača legendarne petrinjske „Stucke“, a kao veliki poštovatelj Olivera i njegove glazbe, na koncertu je, često prekidan pljeskom publike, otpjevao pjesmu „Poeta“.

„Znate, od pljeska uopće nisam čuo drugi dio matrice i čestitam publici, bila je super, stvarno se nisam nadao da će tako biti. Ja sam večeras najstariji sudionik ovdje, ali zapjevati za mog prijatelja i kolegu Olivera s kojim sam par puta bio i u Splitu, bilo mi je za dušu i suze su mi išle. Ja bih uz gitaru mogao otpjevati na desetke njegovih pjesama, ali za večeras sam izabrao ovu, ta mi je bila najljepša. A publika, publika je stvarno bila izvanredna“, rekao je vidljivo dirnuti Manjuso.

Publiku su svojom izvedbom Oliverove „Vjeruj u ljubav“ dirnule i članice ŽVA „Lađarice“. Članice ove ženske klape koja u Sisku djeluje pod vodstvom Marijane Ivšić Kolić, inače osvajačice brojnih glazbenih nagrada, publiku su ovom prilikom pozvale i na „Lađarsku večer“ koju uz sudjelovanje brojnih klapa organiziraju 25. siječnja iduće godine u sisačkom Domu Ina Rafinerije.

Kažu kako „jabuka ne pada daleko od stabla“, pa je na koncertu „Petrinja pjeva Olivera“zapjevao još jedan član svestrane glazbene obitelji Augustić – ovaj put Mario Augustić. I sam je prošao put od pjevanja u mješovitom zboru, preko sviranja u Gradskoj limenoj glazbi do današnjeg članstva u klapi „Kolapjani“ i u bendu „Laura’s“ Gorana Brebrića. Za svoju samostalnu posvetu Oliveru, izbrao je pjesmu „Vjeruj mi“.

„Teško te zaboravljam“ i „Dobro jutro tugo“, zapjevali su mladi članovi sastava „Quattro 53“ koji čine pjevač Dario Bursać, Dinko Bartulović na bass gitari te Teo Kolić i Igor Pavleković na akustičnim gitarama. Dečki su to koji inače sviraju u svojim matičnim rock bendovima, a da im Oliverov opus nije stran, pokazali su još prošlo ljeto, kad su se nakon vijesti o Oliverovoj smrti, Petrinjci spontano okupili oko paviljona u gradskom parku i zapjevali mu posljednji pozdrav.

Kruna večeri bio je nastup sisačke klape „Kolapjani“ u kojoj pjeva i nekoliko Petrinjaca. Razbijajući predrasudu da klapsko pjevanje može razumjeti samo „duša s mora“, kroz gotovo dva desetljeća djelovanja, Kolapjani su se pod vodstvom Marijane Ivšić Kolić etablirali na klapskoj sceni, što dokazuju i brojne nagrade koje osvajaju na različitim festivalima. Dok se na radijskim postajama vrte njihove pjesme „Da kraj tebe zaspin vilo“ i „Hodam dalje“, Kolapjani trenutno rade na novom materijalu za svoj CD. Da su „majstori od zanata“ na koncertu „Petrinja pjeva Olivera“ podsjetili su već prvim taktovima pjesme „Dobar dan“, praćeni gromoglasnim pljeskom publike. Podrška nije izostala ni u nastavku – „Kad  mi dođeš ti“, „Malinkonija“ i „Skalinada“, pjevali su Kolapjani, a s njima i publika koja je tražila bis. Bis je trebalo „zaraditi“, pa je i publika trebala otpjevati „Skalinadu“. „Zbor“ publike zadatak je odradio sasvim solidno, pa ni Kolapjanima nije bilo druge, nego otpjevati još jedan spontani dodatak.

U završnici koncerta, izvođačima, voditeljima i tehničkim realizatorima koncerta dodijeljene su zahvalnice koje im je uručila zamjenica petrinjskog gradonačelnika Viktorija Kaleb.

„Prisjetili smo se večeras našeg Olivera Dragojevića kojem bi danas bio rođendan. Uz grad Split, jedini smo koji smo organizirali nešto slično. Naše „Petrusice“ su uspjele ishoditi dozvolu obitelji Dragojević. Bilo je to moguće napraviti samo uz visoki kulturni i umjetnički standard, a svojim radom one i ekipa koja je nastupila su to postigli. U sklopu „Adventa u Petrinji“, divno je što smo se mogli sjetiti jednog takvog vrhunskog pjevača, ali nadasve skromnog i dobrog čovjeka. To su osobine koje malo tko ima, pogotovo kad čovjek dođe u taj status da ga se može zvati slavnim, a on je to imao i ostao je takav cijeli život. Uz njegove pjesme, upravo je to, ta jedna finoća duha, ono što je i večeras privuklo toliko puno ljudi“, izjavila je Kaleb.

„Šećer na kraju“koncerta, bila je pjesma „Moj lipi anđele“ koju su zajedno otpjevali svi izvođači, zajedno s publikom.

„Petrusice“, kojima je ovo u organizacijskom smislu bio prvi veliki samostalni projekt, u konačnici mogu biti itekako zadovoljne.

„Spontano je sve krenulo. Kad kreneš tako nekako sa srcem, onda drugo ni ne očekuješ. Ja zaista nisam nijednog trenutka sumnjala da će Petrinjci ovo doživjeti na način na koji su doživjeli. Sad mogu reći da ćemo to tradicionalno ponoviti i iduće godine. Imamo se čime kao grad ponositi, jer izvođači koji su danas nastupali dobrim dijelom su iz Petrinje ili žive u Petrinji. Dragi ljudi koji su nas podržali, osim iz Petrinje, došli su i iz susjednih gradova i naselja. Nama je cilj da se pjeva, da pjesma bude nešto što će nas okupljati, a to se večeras u ovoj dvorani i dogodilo“, rekla je na kraju predsjednica „Petrusica“ Ana Rizmaul.

„Petrusice“ će 29. prosinca održati božićni koncert u župnoj crkvi sv. Lovre u Petrinji. „Generalna proba“ bit će im nastupi za umirovljenike u Domu za starije i nemoćne te u Domu za nezbrinutu djecu, jer kako kažu, blagdanske dane u kojima nitko ne bi trebao biti zaboravljen, žele uljepšati i starima i mladima.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X